Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději bez královny

9. dubna 2022 • 10:00

Říká se, že protiklady se přitahují, a nejinak tomu bylo i u prince Philipa a královny Alžběty II., alespoň co se jídla týká. Zatímco královna se raději drží tradiční kuchyně, princ Philip rád ochutnával a experimentoval. Bývalý královský kuchař Darren McGrady prozradil, jaká jídla.

Podle královského kuchaře jsou rozdíly mezi chutěmi královského páru veselým důvodem, proč princ Philip raději jedl bez Jejího Veličenstva. Philip stále přinášel nové nápady ze svých cest, kde si často vyžádal recept, a nejraději si pochutnával na kořeněných jídlech.

Jedním z princových oblíbených pokrmů byl losos coulibiac (kulibjak) pocházející z ruské kuchyně. Tento piroh plněný rybím masem, vejcem, houbami a dalšími surovinami si můžete připravit i vy!

Losos coulibiac

Suroviny:

  • 300–400 g filetů z lososa
  • 400 g listového těsta
  • 300 g žampionů
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • máslo
  • sůl a pepř
  • olej

Znáte kuchyni Spojeného království? Inspirujte se těmito recepty!

Postup:

1. Z filetů lososa odstraníme kůži, osolíme, pokapeme šťávou z citronu a necháme odležet.

2. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme najemno. Případně lze vejce připravit i jako míchaná. Žampiony podusíme na másle a necháme vychladnout.

3. Listové těsto vyválíme a rozpůlíme na dva stejně velké obdélníky nebo čtverce, doprostřed jednoho čtverce vrstvíme dušené houby, filety z lososa, vejce, sůl a pepř a potřeme zakysanou smetanou. Zakryjeme druhým plátem těsta.

4. Okraje plátů přehneme, piroh potřeme rozšlehaným vejcem a pečicí papír na plechu potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a během pečení ještě potřeme žloutkem.

Tip: Můžete klidně připravit i více malých pirohů. Losos coulibiac je skvělý třeba s dušeným špenátem.

Autor: MM