Oblíbená jídla prince Philipa a proč jedl raději bez královny
Říká se, že protiklady se přitahují, a nejinak tomu bylo i u prince Philipa a královny Alžběty II., alespoň co se jídla týká. Zatímco královna se raději držela tradiční kuchyně, princ Philip, který zemřel 9. dubna 2021, rád ochutnával a experimentoval. Bývalý královský kuchař Darren McGrady před lety prozradil, jaká jídla měl princ Philip rád.
Podle královského kuchaře byly rozdíly mezi chutěmi britského královského páru veselým důvodem, proč princ Philip raději jedl bez Jejího Veličenstva. Philip stále přinášel nové nápady ze svých cest, kde si často vyžádal recept, a nejraději si pochutnával na kořeněných jídlech.
Jedním z princových oblíbených pokrmů byl losos coulibiac (kulibjak) pocházející z ruské kuchyně. Tento piroh plněný rybím masem, vejcem, houbami a dalšími surovinami si můžete připravit i vy!
Losos coulibiac
Suroviny:
- 300–400 g filetů z lososa
- 400 g listového těsta
- 300 g žampionů
- 2 celá vejce
- 4 lžíce zakysané smetany
- citronová šťáva
- hladká mouka
- máslo
- sůl a pepř
- olej
- 1 žloutek na potření
Postup:
1. Z filetů lososa odstraníme kůži, osolíme je, pokapeme šťávou z citronu a necháme odležet.
2. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme je a nastrouháme nebo nakrájíme najemno. Případně lze vejce připravit i jako míchaná. Žampiony podusíme na másle, osolíme a necháme vychladnout.
3. Listové těsto vyválíme a rozdělíme na dva stejně velké obdélníky nebo čtverce. Doprostřed jednoho čtverce navrstvíme dušené houby, filety z lososa a vejce, vše osolíme, opepříme, potřeme zakysanou smetanou a zakryjeme druhým plátem těsta.
4. Okraje plátů k sobě přitiskneme, piroh přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme ho na vrchu rozšlehaným žloutkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova. Upečený piroh nechte lehce zchladnout a před podáváním ho nakrájejte ostrým nožem na řezy.
Tip: Můžete klidně připravit i více malých pirohů. Losos coulibiac je skvělý třeba s dušeným špenátem.
Lososa si můžete vychutnat i jinak a jednodušeji: