Podivné stravovací zvyklosti krále Karla III.: Která jídla odmítá jíst?

14. listopadu 2022 • 00:00

Když se narodíte do královské rodiny, mnohé věci ve vašem životě jsou trochu jiné než u běžných smrtelníků, včetně jídla. Král Karel III. v tomto směru není výjimkou. Jsou potraviny, které mu přímo zakazuje jíst královský protokol. A pak jsou jídla, která odmítá jíst jednoduše proto, že je nemá rád.

Stejně jako jeho zesnulá matka královna Alžběta II. má i král Karel III., který 14. listopadu oslaví 74. narozeniny, některé zvláštní stravovací zvyklosti. Ovšem v porovnání se svými předchůdci, například králem Jiřím II., který si v 18. století rád pochutnával na pouze pár dnů starých skřivanech a dalších zpěvných ptácích, je současný král Anglie v jídle ještě celkem „normální“. I tak se najdou potraviny, které na svém talíři nesnese.

Video se připravuje ...

Lásku k čokoládě nezdědil

Zesnulá královna Alžběta II. milovala vše, co obsahovalo čokoládu, a dokonce se o ní mluvilo jako o čokoholičce. Obzvlášť měla v oblibě čokoládový dort se skořicí, který mohla jíst stále dokola a vždy si pečlivě hlídala, aby z něj nikdo z personálu neuždiboval. Naproti tomu její syn nemá rád čokoládu vůbec. Tým, který pro něj připravuje menu, musí tedy pečlivě vybírat, jaké dezerty králi naservíruje.

Místo kávy čaj

Král Karel III. jako správný Brit dává před kávou přednost dobrému čaji. A stejně jako řada obyvatel britských ostrovů ho bere velmi vážně. Každý druh čaje, který si nechává připravovat, má svá vlastní pravidla přípravy, včetně toho, jaké druhy sladidel se do něj přidávají. Říká se, že i ouško šálku a lžička musejí být při servírování čaje pro krále umístěny tím správným směrem. Na přípravu se používá výhradně sypaný čaj. Tím to ovšem zdaleka nekončí. Do čajové konvice se dává přesně jedna lžička čajových lístků na šálek čaje a pro bohatší chuť lze přidat ještě o jednu lžičku navíc. Zelený čaj se musí louhovat přesně tři minuty ve vodě zahřáté na 70 °C, zatímco čaj Earl Grey a anglický snídaňový čaj se louhují pět minut ve vodě, která dosáhla bodu varu. Tyto specifické požadavky zdědil král nejspíš po své matce Alžbětě II., jejíž čaj se také musel připravovat podle přesně daných pokynů. Kdysi je prozradil královský komorník Grant Harrold, kterému královna zdůrazňovala: „Nalijte z konvice čaj do šálku, přidejte mléko (nikdy předtím) a míchejte tam a zpět. Nikdy nemíchejte krouživým pohybem a nikdy se lžičkou nedotýkejte stran šálku.“

Odmítá jíst studené sušenky

Jíte sušenky, aniž je předem ohřejete? Pak to podle nového krále Velké Británie děláte úplně špatně. Karel III. je tak velkým milovníkem ovesných sušenek zvaných biscuits, že má dokonce svou vlastní značku Waitrose Duchy Organic. Značku biopotravin Duchy Originals založil Karel III. ještě jako princ v roce 1990 a byla navržena tak, aby podporovala udržitelné zemědělské postupy. V roce 2009 se pak spojila s britským řetězcem supermarketů Waitrose. Na receptu na ovesné sušenky se pracovalo víc než rok a říká se o nich, že patří k tomu nejlepšímu, co můžete v Londýně ochutnat. Karel III. má pro ně velkou slabost a s oblibou si je dává po jídle v kombinaci se sýrem. Také musí být ohřáté na určitou teplotu. Pokud by je král dostal studené, ani se jich nedotkne.

Foie gras jsou lahůdka, Karel III. si je ale nikdy nedává Foie gras jsou lahůdka, Karel III. si je ale nikdy nedává • Autor: iStock

Foie gras v paláci zakázal

Husí nebo kachní játra jsou luxusní pochoutka, za kterou řada lidí ráda zaplatí nemalé peníze. Nicméně v královských kuchyních je od roku 2008 zakázána. Příkaz vydal sám Karel III., který odmítá jíst foie gras z etických důvodů, a i jeho matka Alžběta II. tento zákaz akceptovala. Foie gras jsou velmi kontroverzní potravina. Je to sice velká delikatesa, kvůli nešetrnému výkrmu kachen a hus ale její producenti čelí intenzivní kritice ze strany ochránců zvířat a v některých státech byl tento způsob vykrmování ptáků už i zakázán.

Vše musí být sezónní

Karel III. vyžaduje, aby jeho jídla byla připravována ze sezónních surovin a nejlépe z těch, které pocházejí z jeho vlastních zahrad. Kromě sezónnosti a lokálnosti si totiž král potrpí i na soběstačnost. Mnohé suroviny, včetně hub, které král zbožňuje, se proto i zavařují, mrazí nebo fermentují, aby bylo v zimě z čeho brát. A zatímco v červnu se může chřest podávat i čtyřikrát týdně, v prosinci se žádný královský kuchař neodváží na něj ani pomyslet. A podobné je to třeba s jahodami, i když se dají sehnat celou zimu. V tu dobu mají přednost podzimní a zimní druhy zeleniny, jako je pastinák, dýně, mrkev nebo růžičková kapusta.

To, co král jí, musí být sezónní a lokální To, co král jí, musí být sezónní a lokální • Autor: iStock

Vynechává maso i mléčné výrobky

Pro nového krále Anglie je velmi důležitá udržitelnost. Z toho důvodu dva dny v týdnu nejí žádné maso ani ryby a jednou týdně si odpustí všechny mléčné výrobky. Chce jít příkladem, protože je přesvědčen o tom, že i takové poměrně malé omezení může být pro planetu prospěšné. „Kdyby totéž udělalo více lidí, snížilo by to hodně tlaku na životní prostředí,“ řekl před rokem v rozhovoru pro BBC Breakfast.

Král neobědvá

Ať už je důvodem to, že si chce udržet štíhlou postavu, nebo aby stihl během dne udělat co nejvíce práce, král Anglie neobědvá. Svůj den začíná snídaní, která se skládá ze sezónního ovoce, semínek, müsli a samozřejmě čaje. Místo oběda si pak dává jen krátkou přestávku, aby se mohl projít a nadýchat čerstvého vzduchu. Další jídlo má pak až kolem 17. hodiny, kdy se podává opět čaj a k němu obvykle sendviče nebo ovocný koláč. Přesně ve 20:30 pak zasedá k večeři, která je pro něj hlavním jídlem dne a rád si ji vychutná.

Video se připravuje ...

Autor: AK