Houbová klasika: 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička

8. září 2022 • 00:00

Jakmile začne houbařská sezóna, těžko potkáte v lese člověka, který se sem přišel jen projít. Jsme zkrátka národ houbařů a své úlovky bychom si měli i náležitě vychutnat. Vsaďte na klasické a prověřené recepty.

Ať jste zkušení houbaři, nebo je pro vás houbaření jen příjemným zpestřením procházek po lese, určitě neuškodí připomenout některá pravidla, která je dobré při sbírání hub dodržovat:

  • Sbírejte jen druhy, které bezpečně znáte. Pamatujte na známé úsloví, že všechny houby se dají jíst, ale některé jen jednou. Hodně hub roste v blízkosti stromů, které mají v názvu (např. křemenáč osikový, hřib smrkový, hřib dubový, kozák březový apod.).
  • Nejste-li příliš zkušení houbaři, noste v košíku atlas hub nebo mějte v mobilu staženou aplikaci na rozpoznávání hub. Mějte ale na paměti, že někdy ani tyto pomůcky nejsou dostatečným vodítkem k poznání daného druhu, protože vzhled hub, především zabarvení, se může lišit místem, kde je naleznete.
  • Ukládejte houby do košíku, papírového nebo látkového sáčku. V igelitovém sáčku nebo tašce se zapaří.
  • Nikdy nejezte houby v syrovém stavu. Tepelná úprava by měla trvat minimálně 10 minut, spíše o něco déle.
  • Čerstvé houby volně zabalené v papíru vydrží v chladničce 3–4 dny. Houby můžete i zamrazit (většinu druhů je dobré nejdříve povařit), teplota v mrazáku ale musí být alespoň –18 °C. Před použitím houby nerozmrazujte.

Smaženice je naprostá klasika, která se dá udělat i z pár hub. Udělejte si ji podle videoreceptu výše v trochu luxusnější verzi. 

Kulajda Kulajda • Autor: iStock

Pořádně hustou kulajdu můžete klidně podávat jako hlavní chod. Skvělá je s liškami, ale klidně do ní dejte i hříbky. A rozhodně v ní nesmí chybět voňavý kopr.

Hovězí s houbovou omáčkou Hovězí s houbovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Maso a houby tvoří dokonalou dvojici, obzvlášť když z hub uděláte omáčku. Vyzkoušejte klasický a poctivý recept od české odbornice na výživu a autorky několika kuchařek Marie Úlehlové-Tilschové.

Bedly na kmíně Bedly na kmíně • Autor: iStock

Jednou z nejchutnějších hub je bedla. Navíc ji snadno poznáte podle velkého klobouku. A skvělá je jako řízek nebo v té nejjednodušší úpravě – na kmíně.

Topinky s houbami a čedarem Topinky s houbami a čedarem • Autor: F.O.O.D.

Křupavé topinky s restovanými houbami ovoněnými česnekem a zelenou petrželkou a ještě zapečené s nastrouhaným čedarem. Jednoduché a přitom luxusní jídlo. 

Lišky na smetaně Lišky na smetaně • Autor: F.O.O.D.

Když budete mít to štěstí a najdete lišky, přidejte je do kulajdy nebo je udělejte na smetaně. S domácím houskovým knedlíkem chutnají jako od babičky.

Kyseláče Kyseláče • Autor: F.O.O.D.

Kyseláče neboli houby zavařené v kyselém nálevu jsou delikatesa, kterou je zbytečné kupovat. Naložte si je sami podle našeho receptu, s rozmarýnem a jalovcem. 

Sekané houbové řízky Sekané houbové řízky • Autor: iStock

Nikde není psáno, že řízky musí být jen z masa. Ty z hub jsou stejně dobré a krásně voňavé. Houby můžete v trojobalu obalit celé nebo tak, jak to dělají na severu naší země – nasekané a krátce orestované na cibulce.

Vepřové kotlety na houbách Vepřové kotlety na houbách • Autor: iStock

Mnozí si vepřové kotlety na houbách pamatují z dětství. Jednoduché jídlo, na které potřebujete hlavně dobré maso a hrst čerstvých hub.  

Houby v sádle s bylinkami Houby v sádle s bylinkami • Autor: F.O.O.D.

Když chcete uchovat houby na zimu, můžete je usušit, zmrazit nebo třeba naložit do sádla s voňavými bylinkami. Pod dušené maso nebo pečené kuře budou ideální.

Ne každá bedla je jedlá. Jak poznáte ty jedovaté? >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK