Oblíbená jídla prince Harryho: Pečínka, slaný koláč, luxusní nepečené řezy a cokoli s banánem

15. září 2022 • 00:00

Princ Harry, vévoda ze Sussexu, slaví 15. září 38. narozeniny. Vzhledem ke smrti Alžběty II., se kterou se bohužel ani nestihl rozloučit, se nejspíš letos žádné velké oslavy konat nebudou. Snad si Harry dopřeje k narozeninám alespoň některé z jídel, která tak miluje a připomínají mu rodnou Británii a milovanou babičku. 

Princ Harry je v jídle dost velký tradicionalista. I když už dva roky žije s manželkou Meghan a jejich dvěma malými dětmi v Americe (nejdříve v Kanadě a nyní v Kalifornii) a provedl poměrně drastické změny ve svém jídelníčku, který nebyl zrovna nejzdravější, láska k některým tradičním britským jídlům mu zůstala. Dodnes miluje nedělní pečínku, která je součástí britské identity. Skládá se z hovězího masa, pečených brambor, zeleniny a přílohy v podobě yorkshirského pudinku. Právě tuto tradiční britskou specialitu Harrymu připravila jeho manželka Meghan ještě v době, kdy spolu začínali chodit, aby ho překvapila a nejspíš i ohromila.

Jaká jídla milovala Harryho babička, královna Alžběta II.? >>>

Video se připravuje ...

Vesnický koláč jako lahůdka

Mezi Harryho oblíbené pokrmy patří i cottage pie, slaný koláč, který od dětství miluje také jeho bratr William. Cottage pie původně vznikl jako jedna z levných a chutných možností, jak spotřebovat zbylé maso z nedělení pečeně. Nicméně v moderní podobě se často dělá z mletého hovězího masa, které se zapeče s bramborovou kaší a vrstvou nastrouhaného čedaru. Pro oba prince to byla lahůdka, na kterou se vždy těšili, když se po týdnu stráveném ve škole vrátili do Kensingtonského paláce. A když pro ně královský šéfkuchař připravil něco jiného, klidně si zašli do kuchyně a cottage pie si objednali k večeři.

Slanina mu změnila život

Amerika ovlivnila chutě prince Harryho ještě mnohem dříve, než poznal Meghan Markle. Už když byl malý chlapec, výlet do Disney Worldu mu prý navždy změnil život – nebo alespoň jeho snídani. Podle šéfkuchaře Darrena McGradyho, který patnáct let vařil pro královskou rodinu, se díky tomuto výletu stal z prince Harryho doslova expert na slaninu. Jednou ráno mu prý Harry řekl: „Měli jsme to v Americe a je to tak křupavé, že si to můžete rozseknout. Nejdřív to musíte ogrilovat, pak zabalit do papírových utěrek a dát na minutu do mikrovlnky,“ vzpomínal McGrady v rozhovoru pro časopis Food & Wine, který si prý v tu chvíli pomyslel něco o malém fakanovi, který ho bude učit vařit. Jak se ale ukázalo, malý Harry měl pravdu. Královský šéfkuchař tak poznal tajemství, díky němuž byla slanina extra křupavá, a nikdy už ji nedělal jinak. A princ Harry ji nikdy nepřestal jíst.

Harry miluje dokřupava opečenou slaninu Harry miluje dokřupava opečenou slaninu • Autor: iStock

Nepečené řezy, které měla ráda i babička

I princův oblíbený dezert pochází z domova jeho manželky a miloval ho už dlouho předtím, než začal navštěvovat Kanadu a seznámil se s Meghan. Řezy nanaimo jsou populárním nepečeným kanadským dezertem pojmenovaným podle stejnojmenného pobřežního města v Britské Kolumbii. Připravují se z rozdrcených sušenek, pudinku a čokolády, které se postupně vrství na sebe. Podle bývalého královského šéfkuchaře si britská královská rodina tyto řezy oblíbila poté, co královna Alžběta II. navštívila v roce 1983 Kanadu, a od té doby se připravovaly i v Kensingtonském paláci, a to hlavně pro dva malé prince. Pokud byste chtěli řezy nanaimo vyzkoušet, máme pro vás recept:

Kanadské nepečené řezy nanaimo Kanadské nepečené řezy nanaimo • Autor: iStock

Kanadské řezy nanaimo

Co budete potřebovat:

Sušenková vrstva:

  • 250 g rozpuštěného másla
  • 1/4 hrnku cukru
  • 5 lžic kakaa
  • lžička vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 a 3/4 hrnku rozdrcených sušenek
  • 1 hrnek sušeného kokosu
  • 1 hrnek nasekaných ořechů

Pudinková vrstva:

  • 65 g změklého másla
  • 250 ml mléka nebo smetany
  • 1 balíček pudinkového prášku
  • 3/4 hrnku moučkového cukru (v původním receptu je cukru více)

Čokoládová vrstva:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce másla

Postup:

1. Rozpuštěné máslo, cukr, prosáté kakao, vanilku a vejce smícháme v míse položené nad hrncem s vroucí vodou. Když směs získá krémovou konzistenci, odstavíme hrnec z ohně, přidáme drcené sušenky, kokos a ořechy a dobře promícháme. Směs upěchujeme do formy vymazané máslem a dáme do ledničky.

2. Mezitím si připravíme pudinkovou vrstvu. Z mléka nebo smetany uvaříme hustý pudink, odstavíme ho z ohně a vmícháme máslo a cukr. Pudink nalijeme na sušenkovou vrstvu, dáme opět do ledničky a necháme nejméně 30 minut ztuhnout.

3. Rozlámanou čokoládu rozpustíme spolu s máslem ve vodní lázni, nalijeme na ztuhlý pudinkový krém a necháme opět ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme dezert na čtverečky.

Miluje všechno s banánovou příchutí

Když byli Harry a jeho bratr William malí, měli moc rádi také jakékoli dezerty s banánem, ať už to byl banánový flan neboli karamelový pudink s banánovou příchutí, nebo třeba banánová zmrzlina. Prý se jich doslova nemohli nabažit. Zatímco Williamova obliba banánových zákusků časem vyprchala a dává přednost čokoládovému sušenkovému dortu, který milovala i jeho babička, princ Harry banánové sladkosti zbožňuje dodnes. Naštěstí ani jeho ženě Meghan nejsou dezerty s banánovou příchutí cizí. Ve skutečnosti je jedním z jejích nejoblíbenějších moučníků banánový chlebíček. Přidává do něj ještě zázvor a kousky čokolády, což z něj dělá lahodný dezert zcela jistě vhodný i pro prince.  

Harrymu by jistě chutnala i banánová bábovka >>>

Video se připravuje ...

Autor: AK