Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat

22. září 2023 • 08:00

Ať už během podzimu dýni vyřezáváte, nebo z ní vaříte dýňovou polévku, zajisté vás často napadne, co se dá dělat s dýňovými semínky. Určitě je nevyhazujte! Ukážeme vám, jak si je můžete uchovat do zásoby a následně je využít při různých příležitostech.

Dýňová semínka jsou plná vitamínů, nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na naše zdraví a především na hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň jsou bohatým zdrojem zinku, který ovlivňuje imunitní systém. Rozhodně se tedy vyplatí tyto malé poklady, které dýně ukrývá, ještě dále zpracovat a využít tak jejich účinků.

Video se připravuje ...

Jak semínka zpracovat?

Semínka nestačí jen vydlabat z dýně a usušit. Byla by moc tvrdá a těžko stravitelná. Je tedy dobré dodržet tento postup:

1. Nejprve semínka oddělte od dužiny a poté je ve vodě propírejte tak dlouho, dokud nebudou zcela čistá.

2. Semínka dejte do středního hrnce s vodou (na 1 šálek semínek počítejte 2 šálky vody), přidejte 2 lžíce soli, 1 lžíci olivového oleje a povařte cca 10 minut. Tento krok je velmi důležitý, protože díky němu tvrdá slupka semínek změkne.

3. Semínka sceďte a osušte.

4. Následně si připravte plech vyložený pečicím papírem, semínka na něj rozprostřete, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 20–25 minut. Ke konci pečení semínka kontrolujte a občas promíchejte, aby se nepřipálila. Místo pečení v troubě je také můžete opražit na pánvi. 

Jak a kde se dají využít?

Dýňová semínka báječně poslouží jako večerní mlsání k filmu. Stačí je předtím, než je vyndáte z trouby, posypat solí, mletým chilli, bylinkami nebo vaší oblíbenou směsí koření. Připravit se dají i nasladko. Semínka z jedné dýně smíchejte na pánvi s trochou oleje se dvěma lžícemi cukru a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Vše přesypte do mísy, přidejte špetku soli, mletou skořici a mletý zázvor, případně i trochu chilli, a míchejte, dokud semínka nevychladnou. Neochucená dýňová semínka lze využít při pečení domácího pečiva a dezertů, při přípravě domácí granoly nebo jako posypku dýňové polévky či zeleninového salátu. 

Dýňová semínka jsou skvělá na posypání salátů nebo vegetariánských jídel Dýňová semínka jsou skvělá na posypání salátů nebo vegetariánských jídel • Autor: iStock

Recepty s dýňovými semínky pro vaši inspiraci:

Banánové bábovičky s ananasem

Čedarové muffiny

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Dýňový chlebíček

Čekankový salát s plísňovým sýrem a pršutem

Galetka se zeleninou

Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Supersušenky

Semínkové krekry uvítáte doma i v práci!

Zdravé a chutné krekry připravíte z lněných, slunečnicových, dýňových semínek a sezamu. Budou se hodit jako svačina do práce i příloha k polévce nebo salátu.

Suroviny:

  • 100 g lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g sezamu
  • 0,25 lžičky soli
  • 1 lžíce mouky lněné
  • 175 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky petrželky

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 160 °C. V menší míse si smíchejte všechny ingredience. Míchejte asi 1 minutu nebo dokud nebude mít směs mazlavou konzistenci.

2. Připravte si klasický plech a 2 archy pečicího papíru. Prvním archem vyložte plech. Na něj doprostřed přesuňte semínkovou směs, na ni položte druhý pečicí papír a válečkem ji rozválejte po celé ploše. V krajích si pomáhejte rukama. Horní pečicí papír opatrně sloupněte a placku dejte péct, trvá to asi 25 minut.

3. Upečený korpus nakrájejte či nalámejte na kusy a krekry vraťte na 5 minut do trouby, okraje tak budou křupavější. Krekry nemusíte skladovat v ledničce, stačí je dát po vychladnutí do uzavíratelné nádoby.

Video se připravuje ...

Autor: AK