Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat

1. listopadu 2022 • 12:00

Ať už během podzimu dýni vyřezáváte, nebo z ní vaříte dýňovou polévku, zajisté vás často napadne, co se dá dělat s dýňovými semínky. Určitě je nevyhazujte! Ukážeme vám, jak si je můžete uchovat do zásoby a následně je využít při různých příležitostech.

Dýňová semínka jsou plná vitaminů, nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na naše zdraví a především na hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň jsou bohatým zdrojem zinku, který ovlivňuje imunitní systém. Rozhodně se tedy vyplatí tyto malé poklady, které dýně ukrývá, ještě dále zpracovat a využít tak jejich účinků.

Video se připravuje ...

Jak a kde se dají využít?

Dýňová semínka báječně poslouží jako večerní mlsání k filmu. Stačí je předtím, než je vyndáte z trouby, posypat solí, mletým chilli, bylinkami nebo vaší oblíbenou směsí koření. Připravit se dají i nasladko. Semínka z jedné dýně smíchejte na pánvi s trochou oleje se dvěma lžícemi cukru a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Vše přesypte do mísy, přidejte špetku soli, mletou skořici a mletý zázvor, případně i trochu chilli, a míchejte, dokud semínka nevychladnou. Neochucená dýňová semínka lze využít při pečení domácího pečiva a dezertů, při přípravě domácí granoly nebo jako posypku dýňové polévky či zeleninového salátu. 

Recepty s dýňovými semínky pro vaši inspiraci:

Banánové bábovičky s ananasem

Čedarové muffiny

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Dýňový chlebíček

Čekankový salát s plísňovým sýrem a pršutem

Galetka se zeleninou

Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Supersušenky

Dýňová semínka jsou skvělá na posypání salátů nebo vegetariánských jídel Dýňová semínka jsou skvělá na posypání salátů nebo vegetariánských jídel • Autor: iStock

Jak uchovat dýňová semínka?

1. Nejprve semínka oddělte od dužiny a poté je ve vodě propírejte tak dlouho, dokud nebudou zcela čistá.

2. Semínka dejte do středního hrnce s vodou, přidejte 2–3 lžíce soli, 1 lžíci olivového oleje a povařte cca 10 minut.

3. Semínka sceďte a osušte.

4. Následně si připravte plech vyložený pečicím papírem, semínka na něj rozprostřete, dejte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte přibližně 20–25 minut.

Semínkové krekry uvítáte doma i v práci!

Zdravé a chutné krekry připravíte z lněných, slunečnicových, dýňových semínek a sezamu. Budou se hodit jako svačina do práce i příloha k polévce nebo salátu.

Suroviny:

  • 100 g lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g sezamu
  • 0,25 lžičky soli
  • 1 lžíce mouky lněné
  • 175 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky petrželky

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 160 °C. V menší míse si smíchejte všechny ingredience. Míchejte asi 1 minutu nebo dokud nebude mít směs mazlavou konzistenci.

2. Připravte si klasický plech a 2 archy pečicího papíru. Prvním archem vyložte plech. Na něj doprostřed přesuňte semínkovou směs, na ni položte druhý pečicí papír a válečkem ji rozválejte po celé ploše. V krajích si pomáhejte rukama. Horní pečicí papír opatrně sloupněte a placku dejte péct, trvá to asi 25 minut.

3. Upečený korpus nakrájejte či nalámejte na kusy a krekry vraťte na 5 minut do trouby, okraje tak budou křupavější. Krekry nemusíte skladovat v ledničce, stačí je dát po vychladnutí do uzavíratelné nádoby.

Video se připravuje ...

Autor: DF, AK