Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat
Ať už během podzimu dýni vyřezáváte, nebo z ní vaříte dýňovou polévku, zajisté vás často napadne, co se dá dělat s dýňovými semínky. Určitě je nevyhazujte! Ukážeme vám, jak si je můžete uchovat do zásoby a následně je využít při různých příležitostech.
Dýňová semínka jsou plná vitamínů, nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které mají blahodárný vliv na naše zdraví a především na hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň jsou bohatým zdrojem zinku, který ovlivňuje imunitní systém. Rozhodně se tedy vyplatí tyto malé poklady, které dýně ukrývá, ještě dále zpracovat a využít tak jejich účinků.
Jak semínka zpracovat?
Semínka nestačí jen vydlabat z dýně a usušit. Byla by moc tvrdá a těžko stravitelná. Je tedy dobré dodržet tento postup:
1. Nejprve semínka oddělte od dužiny a poté je ve vodě propírejte tak dlouho, dokud nebudou zcela čistá.
2. Semínka dejte do středního hrnce s vodou (na 1 šálek semínek počítejte 2 šálky vody), přidejte 2 lžíce soli, 1 lžíci olivového oleje a povařte cca 10 minut. Tento krok je velmi důležitý, protože díky němu tvrdá slupka semínek změkne.
3. Semínka sceďte a osušte.
4. Následně si připravte plech vyložený pečicím papírem, semínka na něj rozprostřete, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 20–25 minut. Ke konci pečení semínka kontrolujte a občas promíchejte, aby se nepřipálila. Místo pečení v troubě je také můžete opražit na pánvi.
Jak a kde se dají využít?
Dýňová semínka báječně poslouží jako večerní mlsání k filmu. Stačí je předtím, než je vyndáte z trouby, posypat solí, mletým chilli, bylinkami nebo vaší oblíbenou směsí koření. Připravit se dají i nasladko. Semínka z jedné dýně smíchejte na pánvi s trochou oleje se dvěma lžícemi cukru a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Vše přesypte do mísy, přidejte špetku soli, mletou skořici a mletý zázvor, případně i trochu chilli, a míchejte, dokud semínka nevychladnou. Neochucená dýňová semínka lze využít při pečení domácího pečiva a dezertů, při přípravě domácí granoly nebo jako posypku dýňové polévky či zeleninového salátu.
Recepty s dýňovými semínky pro vaši inspiraci:
Krémová brokolicová polévka s česnekem
Čekankový salát s plísňovým sýrem a pršutem
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré
Semínkové krekry uvítáte doma i v práci!
Zdravé a chutné krekry připravíte z lněných, slunečnicových, dýňových semínek a sezamu. Budou se hodit jako svačina do práce i příloha k polévce nebo salátu.
Suroviny:
- 100 g lněných semínek
- 50 g dýňových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 30 g sezamu
- 0,25 lžičky soli
- 1 lžíce mouky lněné
- 175 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky petrželky
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 160 °C. V menší míse si smíchejte všechny ingredience. Míchejte asi 1 minutu nebo dokud nebude mít směs mazlavou konzistenci.
2. Připravte si klasický plech a 2 archy pečicího papíru. Prvním archem vyložte plech. Na něj doprostřed přesuňte semínkovou směs, na ni položte druhý pečicí papír a válečkem ji rozválejte po celé ploše. V krajích si pomáhejte rukama. Horní pečicí papír opatrně sloupněte a placku dejte péct, trvá to asi 25 minut.
3. Upečený korpus nakrájejte či nalámejte na kusy a krekry vraťte na 5 minut do trouby, okraje tak budou křupavější. Krekry nemusíte skladovat v ledničce, stačí je dát po vychladnutí do uzavíratelné nádoby.