Jedlé vánoční dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelky

29. listopadu 2023 • 00:15

Chcete se u vánočního stromku vyhnout falešné radosti nad dalším nepadnoucím svetrem? Zkuste letos o Vánocích darovat to, co ocení všichni – něco dobrého na zub! Vyberte si z našich nápadů na domácí sladké i slané pochoutky, které udělají zaručeně radost.

Jedlé vánoční dárky:

domácí vaječný likér

ochucená sůl

domácí nutella

paštika pro labužníky

 domácí čokoládové pralinky

exkluzivní čokoláda

sladké karamelky nebo domácí sušenky

nakládaný sýr

brownies stromečky

pečený čaj

domácí ajvar

sirup proti nachlazení

domácí granola

Domácí vaječný likér

Pro dárek, který zahřeje u srdce, nemusíte do obchodu. Pokud jste se rozhodli své blízké potěšit domácím likérem, neztrácejte čas a klidně se už pusťte do přípravy – likér totiž potřebuje nechat odležet. Potom stačí pořídit úzkou láhev, ozdobit barevnou stužkou a věnováním a krásný dárek je na světě. Naučte se výborný vaječný likér podle našeho receptu krok za krokem.

Video se připravuje ...

Ochucená sůl

Každého gurmeta a gastronadšence vždycky a neomylně potěšíte ochucenou solí. S ní totiž může ohranému receptu dodat originální šmrnc a vždycky ho udělat trochu nový. Vyzkoušejte tři naše recepty na ochucené soli a připravte bylinkovou sůl, chilli sůl nebo houbovou sůl s citronovou kůrou. Skvěle se hodí na ryby, maso, brambory, zeleninu i těstoviny. 

Domácí nutella

Odstrašující obrázky znázorňující složení skutečné lískooříškové pomazánky můžete pustit směle z hlavy. Domácí nutella obsahuje jen to nejlepší. Lískové oříšky, mléčnou čokoládu a pravé kakao. Dejte ji do sklenice, tu ozdobte stuhou nebo provázkem a potěšte s ní kamarádku nebo kolegyni z práce. Domácí nutella je jako dělaná na čerstvou vánočku i na slepování posledního cukroví.

Paštika pro labužníky

Kdo si chce doopravdy pochutnat a ještě udělat radost tatínkovi, babičce nebo dědovi, může sáhnout po smetanové domácí paštice se šalvějí a kandovaným pomerančem Kdo si chce doopravdy pochutnat a ještě udělat radost tatínkovi, babičce nebo dědovi, může sáhnout po smetanové domácí paštice se šalvějí a kandovaným pomerančem • Autor: F.O.O.D.

Kdo si chce doopravdy pochutnat a ještě udělat radost tatínkovi, babičce nebo dědovi, může sáhnout po smetanové domácí paštice se šalvějí a kandovaným pomerančem, kterou k dokonalosti dotáhnete špetkou muškátového oříšku a pár kapkami koňaku. Připravit pár skleniček domácí paštiky je snadné, ačkoliv to může působit jako vyšší dívčí. Méně slavnostní, nicméně stejně skvělá je i paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera.

Domácí čokoládové pralinky

Domácí pralinky vypadají stejně dobře, jako chutnají. Plnit je můžete třeba rumem, mandlemi, višněmi, i čokolády můžete použít různé druhy, aby byla bonboniéra rozmanitá. Vyzkoušejte základní recept na čokoládové pralinky, a pokud víte, že vaši blízcí preferují pikantní experimenty před klasikou, můžete zkusit i třeba chilli pralinky anebo se vrhněte na svěží pralinky s pomerančem. Místo pralinek jistě potěší i oblíbený čokoládový nugát.

Exkluzivní čokoláda 

Domácí čokoláda je hodně jednoduchý, a přesto milý dárek. Stačí vám několik tabulek dobré čokolády, kterou rozpustíte ve vodní lázni a nalijete do malých formiček nebo na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravenou čokoládu, předtím než zcela ztuhne, posypte sušeným nebo kandovaným ovocem, ořechy nebo bonbony dle chuti. Domácí čokoládu ledabyle nalámejte na střepy a zabalte do celofánového sáčku nebo do plechové krabičky.

Sladké karamelky nebo domácí sušenky

Koupit bonboniéru, kterou obdarovaný při nejbližší příležitosti pošle dál, to zvládne každý. Chcete-li ale do svého dárku dát trochu nápadu a kreativity, vyzkoušejte medové karamelky. Krásným dárkem jsou také sušenky ve sklenici nebo plechovce s víčkem. V ideálním případě zvolte sušenky bez krémů, jako jsou jablečné ovesné sušenky s rozinkami, oblíbené čokoládové crinkles nebo tyhle máslové zázvorové sušenky. Zázvorky navíc můžete vyválet embosovaným válečkem a dát jim tak originální krásný vzhled.

Teď už jenom bonbony pěkně zabalit, vložit do hezké krabičky a můžete rozdávat Teď už jenom bonbony pěkně zabalit, vložit do hezké krabičky a můžete rozdávat • Autor: iStock

Nakládaný sýr

Základem poctivého nakládaného hermelínu je samozřejmě pořádná porce koření. Perfektní chuťovka k vínu je zase balkánský sýr naložený s bylinkami a česnekem nebo ve směsi nakládaných sýrů spolu s mozzarellou, nivou, hermelínem a eidamem. Mezi nakládané sýry můžete přidat také camembert nebo blaťácké zlato. Pokud naložíte sýry do kvalitního olivového oleje, přidáte tymián, rozmarýn, sušená rajčata a olivy, dostanete zajímavější středomořskou variantu.

Brownies stromečky

Sladká pozornost na vánoční večírek, roztomilá dobrota do taštičky s vánočním dárkem nebo jen tak položená na štědrovečerní tabuli na místě každého strávníka Sladká pozornost na vánoční večírek, roztomilá dobrota do taštičky s vánočním dárkem nebo jen tak položená na štědrovečerní tabuli na místě každého strávníka • Autor: F.O.O.D.

Sladká pozornost na vánoční večírek, roztomilá dobrota do taštičky s vánočním dárkem nebo jen tak položená na štědrovečerní tabuli na místě každého strávníka. Vyzkoušejte letos stromečkové brownies. Nebojte se, zvládnou je i ti méně zruční. Upečete je jako klasickou buchtu na plech a pak už jen pár tahy vytvoříte okouzlující vánoční sladkost.

Pečený čaj

Zachumlat se v hřejivých ponožkách do teplé deky ve velkém ušáku, číst si novou knížku a usrkávat vánoce v hrnku. Hezkým dárkem může být i pečený čaj. Zkuste třeba tento jablečný s lesní směsí, který celou místnost rázem provoní hřebíčkem a skořicí. Pečený čaj můžete darovat ve stužkou odzdobené jednoduché zavařovací skleničce.

Domácí ajvar v krásném balení

Zavařené omáčky jako dárek pěkně vypadají a během uspěchaných dní přijdou k chuti Zavařené omáčky jako dárek pěkně vypadají a během uspěchaných dní přijdou k chuti • Autor: F.O.O.D.

Kdo si oblíbí ajvar, mohl by ho jíst s čímkoliv. Je dobrý jako pomazánka, dá se v něm naložit sýr nebo ho lze použít jako omáčku ke karbanátkům a masům. Zkuste ho vykouzlit podle našeho receptu. Pokud budete domácí ajvar nadělovat někomu, kdo má rád pikantní, směle přidejte víc chilli papriček a česneku!

Sirup proti nachlazení

V zimních měsících se takový vlastnoručně vyrobený sirup proti nachlazení hodí snad každému. Kombinace rozmarýnu, zázvoru a medu nejenže skvěle chutná, ale také zahřeje a zažene první náznaky virózy. Hotový sirup rozdělte do lahviček, do každé vložte snítku rozmarýnu a několik plátků zázvoru. K sirupu připište návod: „Dvě lžíce sirupu zalij v hrnku vroucí vodou a vypij horké!“

Domácí granola

Pomalé ráno, hudba hrající z rádia, voňavá káva a miska s jogurtem a domácí křupavou granolou. Připravte pro kamarádku nebo kolegyni domácí čokoládovou granolu a zabalte ji do krásné sklenice. Na tu můžete vlastnoručně vyrobit visačku s věnováním psaným na stroji nebo vánočním obrázkem. 

Krásným dárkem může být i doma vyrobený vanilkový extrakt>>>

Video se připravuje ...

Autor: red