Vánoční jedlé dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelky

16. prosince 2017 • 00:00

Chcete se u vánočního stromku vyhnout falešné radosti nad dalším nepadnoucím svetrem? Zkuste letos o Vánocích darovat to, co ocení všichni – něco na zub! Vyberte si z našich nápadů na domácí pochoutky, které udělají zaručeně radost.

Domácí likér: Kávový, karamelový, mátový i vaječný

Pro dárek, který zahřeje u srdce, nemusíte do obchodu. Pokud jste se rozhodli své blízké potěšit domácím likérem, neztrácejte čas a klidně se už pusťte do přípravy – likér totiž potřebuje nechat odležet. Potom stačí pořídit úzkou láhev, ozdobit barevnou stužkou a věnováním, a krásný dárek je na světě.

Vyzkoušejte tyto recepty:

I klasický vaječňák může být pěkným dárkem.I klasický vaječňák může být pěkným dárkem. • Autor: iStock

Paštika pro labužníky

Co všechno obsahuje paštika z obchodu, je lepší nevědět. Není proto divu, že kdo si chce doopravdy pochutnat, volí radši tu domácí. Navíc je jisté, že třeba dědovi uděláte paštikou daleko větší radost než dalším párem bačkor.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Na houbové paštice si pochutnají nejen vegetariáni.Na houbové paštice si pochutnají nejen vegetariáni. • Autor: iStock

Domácí čokoládové pralinky

Domácí pralinky vypadají stejně dobře, jako chutnají. Plnit můžete třeba rumem, mandlemi, višněmi, i čokolády můžete použít různé druhy, aby byla bonboniéra rozmanitá. Pokud víte, že vaši blízcí preferují pikantní experimenty před klasikou, můžete zkusit i třeba chilli pralinky anebo se vrhněte na svěží pomerančové.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Při výrobě pralinek se neobejdete bez formy.Při výrobě pralinek se neobejdete bez formy. • Autor: iStock

Domácí čokoláda 

Domácí čokoláda je hodně jednoduchý, a přesto milý dárek. Stačí ji zabalit do hezkého papíru a maličkost pro kohokoli je na světě. Můžete se rozhodnout pro klasičtější příchuti anebo třeba tenhle zábavný recept s marshmallow a sušeným ovocem.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Sušené ovoce, oříšky, želé, chilli, máta… Ta správná kombinace je jenom na vás.Sušené ovoce, oříšky, želé, chilli, máta… Ta správná kombinace je jenom na vás. • Autor: iStock

Sladké karamelky

Koupit bonboniéru, kterou obdarovaný při nejbližší příležitosti pošle dál, to zvládne každý. Chcete-li ale do svého dárku dát trochu nápadu a kreativity, vyzkoušejte domácí karamelky.

Vyzkoušejte domácí karamelky:

Teď už jenom bonbony pěkně zabalit, vložit do hezké krabičky a můžete rozdávat.Teď už jenom bonbony pěkně zabalit, vložit do hezké krabičky a můžete rozdávat. • Autor: iStock

Nakládaný sýr

Základem poctivého nakládaného hermelínu je samozřejmě pořádná porce koření. Perfektní chuťovka k vínu je zase balkánský sýr naložený s bylinkami a česnekem nebo ve směsi spolu s mozzarellou, nivou, hermelínem a eidamem.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Feferonky jsou základ, navíc zkuste přidat oříšky.Feferonky jsou základ, navíc zkuste přidat oříšky. • Autor: iStock

Pečený čaj

Hezkým dárkem může být i pečený čaj. Zkuste třeba tento jablečný, který celou místnost rázem provoní hřebíčkem a skořicí, nebo stejně aromatický hruškový s pomerančem. Pečený čaj můžete darovat ve stužkou odzdobené jednoduché zavařovací skleničce nebo v hezké plechové krabičce.

Vyzkoušejte tyto recepty:

Nevíte, co s křížalami a ovocem? Pečený čaj!Nevíte, co s křížalami a ovocem? Pečený čaj! • Autor: iStock

Domácí čatní

Obzvlášť ten z vaší rodiny, kdo má pořád naspěch, bude určitě vděčný za domácí čatní. Čatní z rebarbory vydrží i bez zavaření šest měsíců, čatní z červené řepy sice potřebuje týden na uzrání, díky neobvyklé kombinaci jablek, řepy, rozinek, česneku a chilli ale za čekání stojí. Za vyzkoušení stojí i speciální toskánské, fíkové či vánoční čatní, které nejlépe chutná v kombinaci s hermelínem a kvalitním vínem. 

Vyzkoušejte tyto recepty:

Podívejte se, jak vyrobit rychlý kokosový salám, kterým můžete obdarovat své blízké:

1080p 720p 480p 360p 240p
Nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si kokosový salám.

Labužnická specialita? Ajvar! 

Kdo si oblíbí ajvar, mohl by ho jíst s čímkoliv. Je dobrý jako pomazánka, dá se v něm naložit sýr nebo ho lze použít jako omáčku ke karbanátkům a masům. Zkuste ho podle tohoto chorvatského receptu a uvidíte, že všechen se vám ho rozdat rozhodně chtít nebude.

Vyzkoušejte domácí ajvar:

Zavařené omáčky jako dárek pěkně vypadají a během uspěchaných dní přijdou k chuti.Zavařené omáčky jako dárek pěkně vypadají a během uspěchaných dní přijdou k chuti. • Autor: iStock

Další tipy na vánoční jedlé dárky naleznete na Ženy.cz

Autor: Kristina Hamplová