Jednoduchá domácí granola: Zatočte s nezdravými cereáliemi pro děti

17. září 2019 • 00:00

Dětské snídaňové cereálie možná chutnají, ale do zdravého jídelníčku se svým složením zkrátka nehodí. Naučte se připravit granolu, která bude dětem chutnat a zároveň jim nezadělá na pozdější problémy s váhou. Naservírovat jim ji pak můžete s mlékem ke snídani nebo s jogurtem jako školní svačinku.

Děti jsou zkrátka mlsouni, a že je něco "zdravé", není většinou dostatečný argument, zvlášť ve chvílích, kdy se z krabic se snídaňovými cereáliemi usmívají veselá zvířátka nebo superhrdinové. Obsah krabice ovšem už tolik super ani hrdinský není. Kupované dětské cereálie by měly ve 100 g obsahovat alespoň 4,8 g vlákniny, maximálně 20 g přidaných cukrů a měly by samozřejmě obsahovat co nejméně nasycených tuků (palmový nebo kokosový olej), které nejsou příliš vhodné.

Kupované cereálie, zejména ty dětské, ve většině případů maximální doporučené množství cukru převyšují a zároveň obsah vlákniny je nedostatečný. Pokud se podíváte na složení, zjistíte, že ovesné vločky nebo celozrnná mouka jsou často obsaženy minimálně nebo vůbec. Proto se kupované čokoládové kuličky, lupínky se skořicí nebo dokonce plněné polštářky nedají považovat za nutričně výhodnou snídani nebo svačinu, ale spíše za pamlsek, který by měly děti konzumovat minimálně. Naučte se proto připravit domácí čokoládovou granolu, která vám vydrží ve sklenici na tmavém a chladném místě až měsíc, bude dětem chutnat a zároveň bude zdravá.

U menších dětí se nebojte nahradit kakao karobem. Kakao je zdrojem theobrominu, látky, která má velice podobnou strukturu kofeinu. Karob neboli svatojánský chléb kofein neobsahuje, proto může být vhodnější variantou.

Domácí čokoládová granola pro superhrdiny

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (mandle, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy)
  • 0,3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžička mořské soli
  • 0,3 hrnku kakaa nebo karobu
  • 0,3 hrnku řepkového nebo olivového oleje
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 0,5 hrnku čokoládových hoblinek (ideálně z čokolády se 70% obsahem kakaa)
  • 3 lžíce chia semínek

1. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse promíchejte ovesné vločky, ořechy, kokos, sůl a kakao.

2. V malé misce smíchejte olej a javorový sirup. Nasypte suché přísady, promíchejte a lehce osmahněte. Vysypte směs rovnoměrně na plech a pečte 20–25 minut dokřupava. Během pečení kontrolujte a občas promíchejte, aby se müsli z jedné strany nepřipékalo.

3. Po vystydnutí přidejte čokoládu a chia semínka. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – ideálně skleněné. Podávejte ji s mlékem, rostlinným nápojem nebo ve skleničce jako školní svačinku s bílým jogurtem nebo tvarohem.

Do granoly můžte přidat pár kapek vanilkového extraktu. Návod na jeho přípravu najdete ZDE >>>

Autor: KF