Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!

Nadýchaný měkký polštářek s jemnou bílou plísní na povrchu, ze kterého po rozříznutí vytéká smetanová střídka. Abyste zažili ten pravý požitek z grilovaného jídla, nemusí se nutně jednat o křupavou vepřovou kotletu. Pánové a dámy, dnes grilujeme camembert.

Grilovaný camembert se v českých rodinách celkem úspěšně usídlil a počtem variací receptů typických pro jednotlivé klany může hrdě stát po boku svíčkové na smetaně nebo svátečního bramborového salátu. Máme pro vás několik praxí prověřených tipů, jak připravit grilovaný sýr, díky kterému se právě váš recept stane legendárním.

Hermelín na grilu je méně výrazný

Pokud toužíte po tom pravém krémovém středu, kupte na grilování camembert. Je jemnější než hermelín, chuťově výraznější, a výsledek tak bude stát za to. Podaří-li se vám sehnat ten v dřevěné krabičce, můžete sýr grilovat přímo v ní a nemusíte ho balit do alobalu, ke kterému se může přichytit.

Grilovaný camembert: Recept, který vás dostane

Před grilováním udělejte na svrchní straně sýru uprostřed špičkou nože křížek, do kterého zatlačte palcem několik kousků čerstvého rozmarýnu nebo vmasírujte ten sušený. Nejenže se sýr díky průřezu lépe prohřeje, ale bude vonět bylinkami i uvnitř.

Camembert můžete jen lehce pokapat olivovým olejem a přidat do balíčku, ve kterém budete grilovat, jen stroužek česneku rozmáčklý plochou stranou nože. Smetanová chuť s lehkým nádechem rozmarýnu a česneku fantasticky doplní například lehký zeleninový salát.

Marinovaný sýr se hodí k pivu

V případě, že výrazné pikantní chutě vyhledáváte, obalte sýr štědře v marinádě z olivového oleje, koření a bylinek, zabalte do alobalu a položte na gril. Před podáváním jen nožem stáhněte krustu kořenící směsi a podávejte s čerstvým kváskovým chlebem. Pikantní camembert se bezpochyby stane vaší oblíbenou chuťovkou k vychlazenému pivu. Pokud toužíte po chuti ještě výraznější, nechte sýr v marinádě odpočívat přes noc.

Grilovaný hermelín v troubě

Abyste si dopřáli grilovaný sýr s roztékající se střídkou, nemusíte kupovat gril a stavět ho uprostřed obýváku v případě, že nemáte zahradu. Podle výše uvedeného postupu připravíte lahodný hermelín nebo camembert také v troubě. Pečte sýr přibližně 15 minut na 200 °C.

Další recepty na famózní grilování naleznete ZDE >>>