Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!

25. května 2024 • 04:42

Nadýchaný měkký polštářek s jemnou bílou plísní na povrchu, ze kterého po rozříznutí vytéká smetanová dobrota. Abyste zažili ten pravý požitek z grilovaného jídla, nemusí se nutně jednat o křupavou vepřovou kotletu. Pánové a dámy, dnes grilujeme hermelín!

Grilovaný sýr vůbec nemusí být jen doplňkem pro ty, kteří neholdují masovým pochoutkám. Obzvlášť ten s bílou plísní na povrchu se může stát delikatesou, která předčí vše ostatní, co na grilu připravujete. Máme pro vás několik praxí prověřených tipů, které chuť grilovaného sýra posunou ještě o pár stupínků výš. 

Ochutnali jste už grilovaný sýr halloumi?>>>

Hermelín nebo camembert?

Když si přečtete složení hermelínu a camembertu, zjistíte, že je velmi podobné – mléko, sůl, ušlechtilé plísně. Oba sýry se ale od sebe liší chutí a texturou. Zatímco u camembertu se textura i chuť mění v závislosti na tom, jak je starý, od tvrdší a kyselejší až po krémovou a ovocně-žampionovou, hermelín má po celou dobu obě vlastnosti víceméně stejné – měkkou texturu s výraznou žampionovou chutí. Pokud vybíráte sýr na grilování, je dobré vzít v úvahu i to, na co byly oba sýry původně určeny. Camembert vznikl jako sýr ideální k samotnému vychutnávání, nejlépe ve spojení s dobrým vínem, sladkým ovocem nebo ořechy. U hermelínu se od začátku počítalo s tím, že se bude i tepelně upravovat, například smažit nebo právě grilovat. Proto má také silnější kůrku, která lépe odolává vyšším teplotám. Nicméně pokud máte raději sýr, který se po grilování krásně roztéká, klidně sáhněte po camembertu. Ať vyberete jeden nebo druhý, určitě nezapomeňte sýr před grilováním zabalit do alobalu.

Aby byl propečenější a voňavější

Před grilováním udělejte na svrchní straně sýru uprostřed špičkou nože křížek nebo mřížku, do které zatlačte palcem několik jehliček čerstvého rozmarýnu nebo vmasírujte ten sušený.Nejenže se sýr díky průřezu lépe prohřeje, ale bude vonět bylinkami i uvnitř.

Sýr pak můžete ještě lehce pokapat olivovým olejem, případně do alobalového balíčku, ve kterém ho budete grilovat, přidat ještě stroužek česneku rozmáčklý plochou stranou nože. Smetanová chuť s lehkým nádechem rozmarýnu a česneku fantasticky doplní například lehký zeleninový salát. A pokud nemáte rozmarýn, výborný je i tymián. 

Grilovaný camembert Grilovaný camembert • Autor: iStock

Marinovaný sýr se hodí k pivu

V případě, že vyhledáváte výrazné pikantní chutě, obalte sýr štědře v marinádě z olivového oleje a vašeho oblíbeného koření a bylinek, zabalte do alobalu a položte na gril. Pokud toužíte po chuti ještě výraznější, nechte sýr v marinádě odpočívat přes noc a až ho budete chtít dát na gril, zabalte ho do alobalu. Během grilování sýr průběžně otáčejte a jakmile se alobal začne trochu nafukovat, je to známka, že je sýr hotový. Opatrně ho rozbalte a než ho budete podávat, stáhněte z něj opatrně nožem krustu kořenící směsi. Podávejte s čerstvým kváskovým chlebem. Pikantní hermelín se bezpochyby stane vaší oblíbenou chuťovkou k vychlazenému pivu. 

Grilovaný hermelín v troubě

Grilovaný sýr s roztékající se střídkou si můžete dopřát i v případě, že nevlastníte zahradu s grilem, nebo když venku prší. Podle výše uvedeného postupu připravíte lahodný hermelín také v troubě. Zabalte ho do alobalu, dejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 15 minut, dokud se mírně nenafoukne.

Další recepty na famózní grilování naleznete ZDE >>>

K hermelínu si můžete připravit grilovanou zeleninu>>>

Autor: red