Perníčky měkké hned po upečení: Tento recept budete dělat znovu a znovu

Video se připravuje ...
13. prosince 2023 • 02:23

Krásně voní, krásně vypadají, ale jíst se moc nedají, protože jsou tvrdé jako kámen?  Tak to vám s měkkými medovými perníčky rozhodně nehrozí. Tyhle jsou totiž měkké hned po upečení, takže je můžete klidně upéct až těsně před Vánoci.

Bez voňavých perníčků jako by Vánoce ani nebyly. Ty klasické se mají péct už na začátku adventu, aby se stihly dostatečně rozležet a hlavně změknout. Když máte ale ten správný recept, můžete jejich pečení nechat klidně až na poslední chvíli. Na medových perníčcích si můžete pochutnávat klidně hned a bez obav, že byste si vylámali zuby. 

Suroviny na medové perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Perníčky bez uležení krok za krokem

1. Vejce utřete s moučkovým cukrem. 

2. Přidejte změklé máslo, mouku, koření, jedlou sodu a med. Rukama nebo metličkou vypracujte těsto.

3. Vláčné vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici.

4. Po 30 minutách můžete těsto vyndat, rozválet na placku a vykrájet požadované tvary. 

5. Medové perníčky pečte na 180 °C asi 8 minut

6. Perníčky vyndejte z trouby, ještě horké je můžete potřít rumem.

Chcete si být každým krokem jistí na sto procent? Pak se nezapomeňte podívat na video v úvodu článku, ve kterém vám celý postup ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

3 tipy na měkké perníčky

Aby byly perníčky opravdu měkké, je důležité nepřidávat do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Med sice těsto krásně provoní a perníčky dosladí, příliš mnoho ale škodí a perníčky by byly sice voňavé, ale tvrdé jako kámen.

Tvrdým perníčkům můžete ke změknutí pomoct i po upečení – stačí je pár dní nechat v uzavřené nádobě s půlkou jablka. Nasají vlhkost ovoce a budou měkké co nevidět.

Obecně je lepší perníčky skladovat v trochu vlhčí a studené místnosti. Ideální je třeba sklep nebo nechat perníčky chvíli odležet v krabici za oknem, když nemrzne.

Perníkové koření, anýz i rum

Koření na perníčky si buď můžete koupit připravené, nebo si namíchat svoje vlastní – k tomu vám bude stačit skořice, hřebíček a badyán. Přidat můžete i anýz, zázvor nebo špetku černého pepře. Foodblogerka Mona Jaoua navíc doporučuje hotové perníčky potřít trochou rumu, přidá jim to na barvě i vůni.. Klasiku nic nepřekoná, ale pokud vás představa experimentu zaujala, zkuste perníčky s kávou. Chutnají totiž naprosto božsky.

K perníčkům se skvěle hodí domácí vaječný koňak>>>

Video se připravuje ...

Autor: red