Perníčky měkké hned po upečení: Tento recept budete dělat znovu a znovu
Krásně voní, krásně vypadají, ale sníst se dají jenom namočené v kávě? Tak to vám s měkkými medovými perníčky rozhodně nehrozí. Tyhle jsou totiž měkké, voňavé a Vánoce by bez nich nebyly to pravé.
Do Vánoc sice ještě zbývá čas, do některých maličkostí už se ale pustit můžete. Obzvlášť do těch, které jsou tak příjemné jako pečení perníčků. Ať už se z nich chystáte připravit perníčkovou výzdobu, milujete jejich vůni nebo je pečete zkrátka pro to, že je to zábava a zapojit se můžou doma všichni, mrkněte na video v úvodu článku s našimi tipy na pečení těch nejlepších perníčků.
Suroviny na medové perníčky
400 g hladké mouky
2 ks vejce
140 g moučkového cukru
100 g másla
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Perníčky bez uležení krok za krokem
1. Vejce utřete s moučkovým cukrem.
2. Přidejte změklé máslo, mouku, koření, jedlou sodu a med. Rukama nebo metličkou vypracujte těsto.
3. Vláčné vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici.
4. Po 30 minutách můžete těsto vyndat, rozválet na placku a vykrájet požadované tvary.
5. Medové perníčky pečte na 180 °C asi 8 minut.
6. Perníčky vyndejte z trouby, můžete je navíc potřít rumem.
Chcete si být každým krokem jistí na sto procent? Pak se nezapomeňte podívat na video v úvodu článku, ve kterém vám celý postup ukáže foodblogerka Mona Jaoua.
Perníčky budou měkké díky jablku
Aby byly perníčky opravdu měkké, je důležité nepřidávat do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Med sice těsto krásně provoní a perníčky dosladí, příliš mnoho ale škodí a perníčky by byly sice voňavé, ale tvrdé jako kámen.
Perníčkům můžete ke změknutí pomoct i po upečení – stačí je pár dní nechat v uzavřené nádobě s půlkou jablka. Nasají vlhkost ovoce a budou měkké co nevidět. Obecně je lepší perníčky skladovat v trochu vlhčí a studené místnosti. Ideální je proto třeba sklep nebo nechat perníčky chvíli odležet v krabici za oknem.
Perníkové koření, anýz i rum
Koření na perníčky si buď můžete koupit připravené, nebo si namíchat svoje vlastní – k tomu vám bude stačit skořice, hřebíček a badyán. Přidat můžete i anýz, zázvor nebo špetku černého pepře. Mona Jaoua navíc doporučuje hotové perníčky potřít trochou rumu, přidá jim to na barvě i aromatu. Klasiku nic nepřekoná, ale pokud vás představa experimentu zaujala, zkuste perníčky s kávou. Chutnají totiž naprosto božsky.