Domácí paštika: Recepty a vše, co potřebujete vědět, než se do ní pustíte

17. ledna 2019 • 00:00

Ptáte se, proč se pustit do domácí paštiky? Ve srovnání s těmi kupovanými přesně víte, co obsahuje, a nemusíte se tak bát éček, dochucovadel nebo masových separátů. Navíc si její jemnou chuť a snadnou přípravu zamilujete natolik, že si na tu ze supermarketu už ani nevzpomenete.

Jaké maso na paštiku vybrat?

Na výrobu paštiky se hodí v podstatě jakékoliv maso, klasika jsou ale játra. Která vám chutnají nejvíce, musíte zjistit sami, nejvýraznější jsou ale játra vepřová. Kdo není na zemitou chuť jater příliš zvyklý, může dát přednost těm kuřecím, která jsou chuťově mnohem jemnější. Paštika z kuřecích jater je navíc nejméně náročná na přípravu, jelikož všechny ingredience stačí pouze orestovat na pánvi a rozmixovat.

Paštika s masem i hladký krém

Konzistence hotové paštiky závisí na kvalitě a druhu masa, se kterým pracujete. Máte-li k dispozici například dobrou zvěřinu, byla by škoda nenechat v paštice sem tam nějaký větší kousek masa. Pokud vám ale paštika chutná co nejjemnější, budete potřebovat na přípravu o trochu více tuku a výkonný mixér.

Koření na domácí paštiku

S kořením to raději nepřehánějte. Všechny chutě se v paštice během chlazení rozleží, a tak je méně někdy více. Univerzální klasika je pepř, muškátový oříšek, bobkový list, ale nebojte se experimentovat. O originální chuť se postará bazalka, bílé nebo červené víno a skvěle budou v domácí paštice chutnat například ořechy a sušené ovoce. Za normálních okolností vydrží paštika v lednici zhruba 5 dní, chcete-li ale její trvanlivost prodloužit, stačí, když paštiku ve sklenici zalijete sádlem nebo rozpuštěným máslem a sklenici dobře uzavřete.

Paštika z kuřecích jater

Snadná příprava a jemná chuť. Pokud se do domácí paštiky pouštíte poprvé, je paštika z kuřecích jater s rozmarýnem a tymiánem tou nejlepší volbou. Má úžasně krémovou texturu a na křupavé topince bude stejně báječně vypadat jako chutnat. Kuřecím játrům navíc sluší i oříšky, tak se nebojte jich pár přidat.

Vepřová paštika v krustě

Játra vám dvakrát nejedou? Nevadí, zkuste tuhle vynikající vepřovou paštiku v krustě. Masová dobrota podle italského receptu je stejně dobrým pohoštěním na party jako nápaditý tip na večeři. S zeleninovým salátem a křupavou italskou bagetou nebude mít chybu.

Rilletes: recept jako od šéfkuchaře

Je mnoho způsobů, jak paštiku z bůčku neboli rilletes, delikatesu francouzské kuchyně, připravit. Základem všech je ale pořádně prorostlý kus masa a dostatek času na přípravu. Samotná paštika je hotová za chvilku, maso na ní se ale musí vařit několik hodin.

Paštika z uzeného lososa

Skvělou domácí paštiku uděláte i z uzeného lososa a nezabere vám to víc než pár minut! Stačí zjemnit natrhaného uzeného lososa mascarpone, dochutit dijonskou hořčicí, koprem a kapkou citronu a delikatesní předkrm je na světě. Stejný recept můžete využít i pro paštiku z pečeného marinovaného lososa, stačí čerstvý filet osmahnout na másle z obou stran a pak postupovat stejně jako v případě paštiky z lososa uzeného.

Houbová paštika

Kdo říká, že vynikající paštika nemůže být vegetariánská? Houby svojí konzistencí maso dobře nahradí a navíc paštiku provoní. Houbovou paštiku můžete připravit ze sušených i čerstvých hub, jediné co jí chybí k dokonalosti, je sklenička dobře vybraného vína.

Více receptů na famózní domácí paštiku najdete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová