Domácí svařák: Jaké víno a koření použít?

18. listopadu 2017 • 06:00

Přišli jste zvenku promrzlí až na kost? Není potřeba čekat na stánky až do Vánoc, svařák skvěle zažene zimu či nachlazení už teď. Jestli také patříte mezi jeho milovníky, máme pro vás pár rad, jak při jeho přípravě postupovat. Připravte si svařák s námi a užijte si tu blížící se předvánoční atmosféru!

Svařák


Svařené víno neboli svařák je tradiční adventní nápoj, zpravidla připravovaný z červeného vína různé kvality. V minulosti se nejčastěji svařováním napravovalo nekvalitní víno, do kterého se přidávalo i různé koření. Dnes si svařák vyrábíme ne proto, že bychom chtěli zachránit jinak nepitelné víno, ale pro zahřátí, atmosféru, prostě pro radost.

Horký svařák zahřeje na duši i na duchuHorký svařák zahřeje na duši i na duchu • Autor: istock


Jaké použít víno?


Víno je základ, z nekvalitního vína dobrý svařák nevyrobíte. Tradičně se svařák dělá z červeného vína, ale je možné ho připravit i z vína bílého, ze kterého je lehčí. Co se týče kvality vína, nejlepší je zvolit zlatou střední cestu. Drahého kvalitního vína by byla na svaření škoda, nicméně po krabicovém víně vás bude následující den pěkně bolet hlava. Pokud máte raději svařák sladší, kupte si víno polosladké.

Svařák lze dělat i z vína bíléhoSvařák lze dělat i z vína bílého • Autor: istock


Koření na svařák


Svařák se dá dochutit různým kořením, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán. Rozhodně není nutné zůstávat u těchto tří stálic, svařené víno výborně ochutí i muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra. K ochucení si můžete pomoci i sušeným ovocem, jako jsou rozinky nebo sušená jablka. Někteří dochucují svařák medem nebo rumem. Pamatujte si ale, že všeho moc škodí. Pokud máte rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíte se skořicí a plátkem citronu. Vyzkoušejte jednoduchý svařák podle našeho receptu

Do svařáku lze přidat různé druhy kořeníDo svařáku lze přidat různé druhy koření • Autor: istock


Vaření vína


Abychom připravili kvalitní a chutný svařák, nikdy jej nesmíme vařit v pravém slova smyslu. Víno se musí jen lehce přivést k varu, ale jakmile se objeví první bublinky, stáhněte teplotu na minimum. Pokud bychom nechali víno vařit, začne nám také vyprchávat alkohol. Pro sladší variantu oslaďte lžičkou cukru. Pak víno necháváme jen prohřát, aby se z koření uvolnila vůně. Při podávání ho proceďte přes sítko, abyste nápoj zbavili všeho koření. Svařák pijte teplý, jedině tak vás nejlépe zahřeje. 

Do svařáku lze přidat různé druhy kořeníDo svařáku lze přidat různé druhy koření • Autor: istock


Svařené víno s karamelem


Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zkuste recept na svařák s karamelem. Do hrnce vlijte červené víno, vsypte skořici, citronovou kůru a dejte svařit. Mezitím na pánvi rozpusťte cukr na karamel. Cukr nesmí být moc tmavý, aby nezhořkl. Jakmile se víno svaří, vlijte karamel a smíchejte. 

Autor: Tereza Langmajerová