Domácí svařák: Jaké víno a koření použít?

13. prosince 2020 • 00:00

Přišli jste zvenku promrzlí až na kost? Zahřejte se domácím svařákem. Jestli také patříte mezi milovníky tohoto kořeněného vánočního nápoje, máme pro vás pár rad, jak při jeho přípravě postupovat a užít si tu opravdovou vánoční atmosféru i doma v teple!

Svařené víno bílé i červené

Víno je základ, z nekvalitního vína dobrý svařák nevyrobíte. Tradičně se svařák dělá z červeného, ale je možné ho připravit i z vína bílého. Co se týče kvality vína, nejlepší je zvolit zlatou střední cestu. Drahého kvalitního by byla na svaření škoda, nicméně po krabicovém vás bude následující den pěkně bolet hlava. Pokud máte raději svařák sladší, kupte si víno polosladké.

Koření na svařák: skořice i perníkové

Svařák se dá dochutit různým kořením, nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán. Rozhodně není nutné zůstávat u těchto tří stálic, svařené víno výborně ochutí i méně tradiční muškátový květ, perníkové koření, pomerančová nebo citronová kůra. K ochucení si můžete pomoci i sušeným ovocem, jako jsou rozinky nebo sušená jablka. Někteří dochucují svařák medem nebo rumem. Pamatujte si ale, že všeho moc škodí. Pokud máte rádi jen lehce provoněné víno, bohatě si vystačíte se skořicí a plátkem citronu. Vyzkoušejte jednoduchý svařák podle našeho receptu!

Recept na svařené víno

Abychom připravili kvalitní a chutný svařák, nikdy jej nesmíme vařit v pravém slova smyslu. Víno se musí jen lehce přivést k varu, ale jakmile se objeví první bublinky, stáhněte teplotu na minimum. Pokud bychom nechali víno vařit, začne nám také vyprchávat alkohol. Pro sladší variantu oslaďte lžičkou cukru. Víno pak už nechte jen prohřát, aby se z koření uvolnila vůně. Před podáváním už svařák jen přelijte přes sítko.

Svařené víno bez alkoholu i s karamelem

Svařené víno bez alkoholu dnes už bez problémů seženete v obchodě. Doma můžete zkusit z vína vyvařit alkohol při přípravě klasického svařáku nebo zkusit připravit nealkoholický horký nápoj z jablečného nebo brusinkového džusu, vody a koření. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zkuste recept na svařák s karamelem.

Pokud se ve vás právě probudila vášeň pro svařák, znamenité recepty najdete v prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. Mimo ně také spoustu inspirace na vánoční i nevánoční recepty. 

Prosincové číslo časopisu F.O.O.D. oceníte i v případě, že už máte všechno cukroví hotové Prosincové číslo časopisu F.O.O.D. oceníte i v případě, že už máte všechno cukroví hotové • Autor: F.O.O.D.

Autor: Tereza Langmajerová, Redakce