Také milujete hermelín? Od těchto jídel se neodtrhnete

9. ledna 2023 • 12:00

Gurmánský poklad v podobě českého sýra s ušlechtilou bílou plísní si mnoho z nás zamilovalo natolik, že se stal součástí nepřeberného množství pokrmů, od chuťovek až po hlavní chody. My jsme pro vás vybrali pět těch nejoblíbenějších delikates, na kterých si pochutnáte jak ve všední dny, tak o svátcích.   

Za vznikem hermelínu stál věhlas francouzského camembertu, kterým se naši sýraři inspirovali a dali vznik „přibyslavskému camembertu“. Ale protože jej camembertem kvůli patentově chráněné značce pojmenovat nemohli, byl jim inspirací jemný plísňový povrch a jeho podobnost s hermelínovým pláštěm z hranostaje.   

Video se připravuje ...

Sýr kruhovitého tvaru ale neoplývá delikátní jemností jen na povrchu. Pod jeho sametovou kůrkou z ušlechtilé bílé plísně čeká na konzumenty smetanový střed neodolatelně krémové konzistence a lehce slaná chuť. Že už se vám na tento tradiční český sýr sbíhají sliny? Inspirujte se některým z našich skvělých receptů níže a pospěšte do kuchyně!

Hermelín vyrobený z kravského mléka má jedinečnou chuť, která se rozvíjí s jeho postupným prozráváním, od mírně nakyslé přes vyváženě slanou až po delikátně výraznou. Vynikající je samotný jen s čerstvým pečivem, ale skvěle se hodí také na vaření.

Hned k snídani si můžete snadno připravit např. hermelínovou omeletu. Vejce stačí jen promíchat s nadrobno pokrájeným sýrem, směs ovonět bylinkami a na rozpuštěném másle opéct dozlatova. Omeletu na talíři pak již jen doplnit čerstvou zeleninou, pečivem a královskou snídani máte raz dva hotovou.   

Své hosty jistě překvapíte, když jim naservírujete jako hlavní chod hermelín v listovém těstě se svěžím zeleninovým salátem. Měšce z dozlatova upečeného těsta posypané vlašskými ořechy vypadají báječně, a ještě lépe chutnají. Uvnitř na strávníky totiž čeká rozpečený hermelín s žampionovou směsí jemné smetanové chuti. Zkrátka dobrota, kterou musíte ochutnat.  

Na nedělně prostřeném stole se zase bude vyjímat šťavnatá roláda z mletého masa nadívaná hermelínem, uzeninou a nakládanými okurčičkami. Výtečnou přílohou jsou k ní např. šťouchané brambory nebo bramborová kaše. Věřte, že po této pečínce nezůstane na talíři ani drobeček.  

Hermelín se šunkou v pivním těstíčku je skvělou chuťovkou k oblíbenému zlatavému moku. Pokud patříte mezi milovníky smažáku, pak je tento pokrm pro vás jako stvořený. Doplňte jej čerstvým pečivem a máte hotovo.      

Chuť zrajícího sýru výtečně ladí se sladkými tóny ovoce, jako jsou bílé hrozny, fíky nebo sušené švestky. Dokonalou harmonii chutí ale tvoří i s hruškami. Ta na vás čeká také v posledním receptu, který jsme pro vás vybrali. Vyzkoušejte vepřové nudličky s hruškou a hermelínem, určitě si pochutnáte.

Autor: red