Domácí nutella bez palmového oleje, rychle a levně

4. listopadu 2022 • 00:00

Lískooříšková pomazánka k dětství neodmyslitelně patří a byla by škoda si ji zcela odepírat. Nechcete-li, abyste konzumovali palmový tuk s minimem lískových oříšků, vyrobte podle našeho receptu nutellu doma. Uvidíte, že vám zachutná mnohem víc než ta kupovaná.

Pokud existuje nějaká pomazánka, kterou média probírala do poslední lžičky, je to nutella. Všichni víme, že je plná nezdravého tuku a cukru, ale ta její chuť! Ta je prostě dokonalá a hlavně dětmi tolik milovaná. Zamlsejte si bez obav. Vyrobte si nutellu doma a mějte jistotu, že do svého těla zbytečně nedáváte žádné škodlivé látky. Jen tak si ji můžete užít do posledního sousta.

Video se připravuje ...

Suroviny

  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g mléčné čokolády
  • 100 g lískových oříšků
  • 2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1–2 lžíce smetany na šlehání

Domácí nutella v pěti krocích

1. Slazené kondenzované mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem a přisypejte dvě na dílky rozlámané tabulky čokolády. Pokud máte raději hořkou čokoládu, můžete tu mléčnou klidně nahradit nějakou s vysokým podílem kakaa.

2. Plotýnku zahřejte na střední teplotu a čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit. Pozor, aby se vám nepřipálila ke dnu! Směs důkladně vymíchejte dohladka a nechte zchladnout.

3. Lískové oříšky nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na deset minut, dokud slupka neztmavne a nepopraská. Přibližně v polovině pražení oříšky promíchejte. Ještě teplé oříšky opatrně přesypejte na čistou utěrku a mnutím odstraňte slupky. Půjde to téměř samo. Když ale náhodou na některém z oříšků slupka nebo její část zůstane, klidně ji tam nechte.

4. Oloupané oříšky přesypte do mixéru a nasekejte na co nejjemnější prášek. K němu přidejte dvě lžíce kakaa, špetku soli a promíchejte.

5. Do sypké směsi kápněte vanilkový extrakt a přidejte vychladlou čokoládovou hmotu. Mixérem vše zapracujte dohromady. Nakonec vše zjemněte lžící smetany na šlehání. Hotovou pomazánku uchovávejte v lednici.

Domácí nutella bude chutnat nejlépe na palačinkách. Podívejte se na ten nejlepší recept ZDE >>>

Video se připravuje ...

Autor: red, TR