Domácí nutella bez palmového oleje, rychle a levně

Lískooříšková pomazánka k dětství neodmyslitelně patří a byla by škoda ji dětem zcela odepírat. Nechcete-li, aby děti konzumovaly palmový tuk s minimem lískových oříšků, vyrobte podle našeho receptu nutellu doma.

Suroviny

1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
200 g mléčné čokolády
100 g lískových oříšků
2 lžíce kvalitního kakaa holandského typu
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1–2 lžíce smetany na šlehání

Domácí nutella v pěti krocích

1. Slazené kondenzované mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým povrchem a přisypejte dvě na dílky rozlámané tabulky čokolády. Pokud máte raději hořkou čokoládu, můžete tu mléčnou klidně nahradit nějakou s vysokým podílem kakaa.

2. Plotýnku zahřejte na střední teplotu a čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit. Pozor, aby se vám nepřipálila ke dnu! Směs důkladně vymíchejte dohladka a nechte zchladnout.

3. Lískové oříšky nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na deset minut, dokud slupka neztmavne a nepopraská. Přibližně v polovině pražení oříšky promíchejte. Ještě teplé oříšky opatrně přesypejte na čistou utěrku a mnutím odstraňte slupky. Půjde to téměř samo. Když ale náhodou na některém z oříšků slupka nebo její část zůstane, klidně ji tam nechte.

4. Oloupané oříšky přesypte do mixéru a nasekejte na co nejjemnější prášek. K němu přidejte dvě lžíce kakaa, špetku soli a promíchejte.

5. Do sypké směsi kápněte vanilkový extrakt a přidejte vychladlou čokoládovou hmotu. Mixérem vše zapracujte dohromady. Nakonec vše zjemněte lžící smetany na šlehání. Hotovou pomazánku uchovávejte v lednici.

Domácí nutella bude chutnat nejlépe na palačinkách. Podívejte se na ty nejlepší recepty ZDE >>>