Neodolatelné brownies 5x jinak: Křupavé s karamelem, bez mouky i se šťavnatými malinami

11. listopadu 2019 • 00:00

Dobijte si během chladných dní baterie přípravou lahodné čokoládové pochoutky zvané brownies. Fantazii se meze nekladou a věřte, že ať už si tuto laskominu připravíte jakýmkoliv způsobem, oblíbíte si ji natolik, že ji doma budete péct zas a zas.

Čokoládové brownies pochází z amerického Chicaga, kde je dle legendy v roce 1893 vymyslel místní cukrář. Na přání manželky významného tehdejšího hoteliéra měl zhotovit zákusek, který si zachová vláčnou dortovou strukturu, ale zároveň se dá jíst z obyčejné krabičky pouze rukou. To se cukráři povedlo a brownies se velmi rychle staly oblíbeným dezertem. V současné době je v Americe najdete na jídelním lístku mnoha restaurací i kaváren.

Název brownies nikdy nesouvisel s množstvím čokolády obsažené v této lahůdce, jak by se mohlo zdát. Do původní receptury se totiž žádná čokoláda nepřidávala. Místo ní se dávala melasa, tmavohnědý až černý hustý sirup, který vzniká při výrobě cukru. Brownies je tedy odvozeno od hnědé barvy těsta. Na povrchu křupavé, uvnitř krásně vláčné. Tak by měly správné brownies vypadat. Receptů existuje mnoho. Je možné do nich přidat ořechy, sušené či čerstvé ovoce, ba dokonce i fazole nebo chilli, místo hnědé čokolády použít bílou, potřít je čokoládovou polevou, přidat šlehačku, zmrzlinu či jen tak pocukrovat. Z každé této varianty vznikne lahůdka, kterou si zamilujete, a je jen na vás, kterou si vyberete.

Malinové brownies

Že maliny jsou úžasné a jejich vůně a chuť neodolatelné, ví snad každý. Zakomponujte tedy do vaší oblíbené čokoládové pochoutky maliny, připravte si malinové brownies, které vám dodají energii a uklidní pocuchané nervy. Kombinace hořké čokolády a sladkokyselých malin je prostě neodolatelná. Maliny můžete použít buď čerstvé, nebo mražené, a nemáte-li je zrovna po ruce, nevadí, vyzkoušet můžete i jahody nebo třeba borůvky. Malinové brownies chutnají nejlépe ještě teplé s kopečkem vaší oblíbené zmrzliny.

Brownies podle blogu Kitchenstory

Jedním z nejoblíbenějších čokoládových zákusků jsou jednoznačně klasické brownies a už dávno ne pouze v Americe. Vyznačují se svou hutnou konzistencí a velkým množstvím kvalitní čokolády. Pečou se na plechu a po upečení se krájí na čtverečky. Budete potřebovat jen pár ingrediencí, s jejichž pomocí snadno a rychle vykouzlíte sladký zázrak, kterému nikdo neodolá. Uprostřed je lahodně vláčný, na povrchu dokonale křupavý a díky tomu, že v této variantě není mouka, čokoládová chuť ještě více vynikne a je vhodný i pro celiaky.

Křupavé brownies s chilli

Jste milovníky čokolády a zároveň neodoláte pálivé mexické kuchyni? Co spojit tyto dvě kombinace dohromady? Zkuste křupavé brownies s chilli podle receptu Karolíny Kamberské. Že je toto spojení prostě dokonalé, už objevili dávní Aztékové a dodnes můžete v Mexiku ochutnat například čokoládovou chilli omáčku. Výrazná čokoládová chuť brownies díky chilli polevě získá lehce štiplavý nádech a lískové oříšky výsledek skvěle doplní. Tuto lahodně pikantní pochoutku si rozhodně zamilujete, a připravíte-li ji vašim přátelům k odpolední kávě, rozhodně je potěšíte. Z talíře zmizí cobydup.

Fazolové brownies

Čokoládové pohlazení trochu jinak, i tak by se daly nazvat fazolové brownies. Každý jednou za čas potřebuje obalit nervy čokoládou, tak proč si nepřipravit oblíbený čokoládový moučník tentokrát ve zdravější podobě? Luštěniny by se na našem jídelníčku měly objevovat minimálně jedenkrát týdně. Fazole jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin a v dezertu rozhodně chuťově nijak nepřekáží a díky nim jsou brownies ještě vláčnější. Zkuste je připravit přátelům či rodině a nechte je hádat, z čeho jste tento sladký zázrak vytvořili.

Čokoládové brownies s karamelovou krustou

Honí vás mlsná? Vyzkoušejte čokoládové brownies s karamelovou krustou podle receptu časopisu F.O.O.D. Tato čokoládová pochoutka se velmi rychle stane vaším oblíbeným dezertem. Kombinace křehké nasládlé karamelové krusty s hutným, jemně nahořklým a lahodným těstem je ihned po ochutnání značně návyková. Výborná je se sklenkou studeného mléka. Zbyde-li vám karamel, můžete jej využít i na zmrzlinu či k palačinkám.

Jak udělat dokonalou čokoládovou polevu? Zvládnete jí podle našeho video návodu >>>

Autor: Kateřina Rovenská