Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější

11. října 2023 • 00:00

Klasika, která patří mezi zlaté grály našich kuchyní. Možná také proto, že se karbanátky dají konzumovat teplé i studené. Pokud je naservírujete čerstvě usmažené s bramborovou kaší, máte vynikající oběd, vystydlé s chlebem zase poslouží jako chutná svačina nebo rychlá večeře. Jak ale připravit ty nejlepší karbanátky z hovězího masa nebo vegetariánské, které budou nadýchané a šťavnaté?

Maso na karbanátky nejlépe míchané

Pokud chcete, aby vaše karbanátky byly chutnější a šťavnatější, použijte při jejich přípravě mix vepřového a hovězího masa. Ideální je mleté maso namíchané ze dvou třetin vepřového plecka a z jedné třetiny hovězího. Použít můžete hovězí krk či vysoký roštěnec s výraznější chutí nebo tučnější hovězí přední. Někomu však více vyhovuje poměr jedna ku jedné. Vylaďte si proto masovou směs podle svého, ale nezapomeňte, že nositelem chuti a šťavnatosti je právě tuk.

Vyzkoušejte jednoduchý recept na masové karbanátky>>>

Video se připravuje ...

Karbanátky samozřejmě můžete připravit i z jiných druhů masa. A to nejen z drůbežího, telecího nebo třeba ze zvěřiny, ale třeba i z ryb. Vyzkoušejte třeba karbanátky z mořské štiky, které skvěle chutnají z rajskou omáčkou, nebo neodolatelné karbanátky z lososa se smetanovo-sýrovou omáčkou.

 

Mleté maso na míru

Ačkoliv dnes už seženete kvalitní mleté maso i v supermarketu, nejlepší je, když si namelete svoje vlastní nebo si ho necháte namlít u svého řezníka z vámi vybraných kousků. Když budete přece jen kupovat hotovou směs, měly by být viditelné kontury po mletí a barva by měla být růžová až červená s bílým mramorováním od tučnějšího masa. Bát se nemusíte ani mletého drůbežího. Orientální karbanátky z krůtího masa se skořicí vás přesvědčí, že i bílé maso má při přípravě karbanátků své místo. Podávejte je s batátovými hranolky a podušeným jablíčkem.

Karbanátky z krůtího masa se skořicí Karbanátky z krůtího masa se skořicí • Autor: F.O.O.D.

Šťavnaté karbanátky potřebují šťavnatý základ

Upečené karbanátky nebudou vysušené, když bude základ, ze kterého je připravujete, dostatečně šťavnatý. Vláčnost zajistí například pokrájené pečivo namočené do smetany nebo slanina nakrájená na malé kostičky. Přidáváte-li cibuli, nakrájejte ji na jemno a ještě ji podrťte v hmoždíři, aby pustila všechnu šťávu. V případě, že se vám směs mletého masa bude zdát stále suchá, můžete přidat trochu vývaru, případně dvě až tři lžíce smetanového jogurtu nebo zakysané smetany.

Prášek do pečiva nebo sníh z bílků

Pokud chcete, aby byly karbanátky nejen šťavnaté, ale i hezky nadýchané, přidejte do masové směsi špetku kypřicího prášku do pečiva. Výslednou jemnost vám zajistí také nastrouhaná mrkev. Nastrouhejte ji na jemno a dobře zapracujte do směsi na karbanátky. Na kilo mletého masa použijte asi tři mrkve. Karbanátky budou nejen jemnější a nadýchanější, ale získají také zajímavou chuť. Místo mrkve můžete také přidat najemno nastrouhanou cuketu nebo syrový brambor, který navíc směs lépe spojí. Při zadělávání směsi přidejte do masa nejdříve oddělené žloutky a z bílků ušlehejte pevný sníh. Ten do směsi opatrně zlehka vmíchejte až těsně před smažením.

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve • Autor: F.O.O.D.

Vegetariánské karbanátky i masové se zeleninou

Pokud chcete svůj jídelníček trochu odlehčit, vyzkoušejte některou z bezmasých variant. Vynikající jsou například karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve. A jestli už nevíte, co s cuketami, pak vyzkoušejte recept na karbanátek z quinoy. Chutné jsou i karbanátky z tofu, které se podávají se salátem z výhonků mungo.

Recept na kapustové karbanátky, které jsou hotové raz dva >>>

Video se připravuje ...

 

Autor: red