Vánoční štóla není věda: Naučte se ji letos péct a oslaďte si čekání na Ježíška

7. prosince 2019 • 00:00

Nádherně vláčná, s krustičkou z másla a cukru, plná kandovaného ovoce, mandlí a marcipánu. Vánoční štóla je doslova nabitá chutěmi a vůněmi, které k zimním svátkům patří. I to je důvod, proč by se tahle výjimečná pochoutka určitě měla objevit na svátečním stole. Máme pro vás pár tipů a triků, díky kterým se vám zaručeně povede.

Milujete vánoční štólu, ale nikdy jste neměli odvahu se do ní pustit? Typická vánoční dobrota, pocházející ze sousedního Německa, je na rozdíl od poněkud suché vánočky je vláčnější a plná chutí. Působí nebývale slavnostně a při správném skladování vydrží čerstvá dlouhou dobu. Nemusíte ji tak hned sníst najednou celou.

V různých verzích pořídíte originální štólu z Německa už i v českých obchodech, na objednávku ji nabízejí i některé cukrárny, upéct ji ale zvládnete i doma. Nemějte z toho obavy a pusťte s do toho. Máme pro vás pár praktických tipů a triků, díky kterým bude dokonalá. Tak se do toho pusťte, už je nejvyšší čas!

Přípravu nepodceňte

Při přípravě štóly se vyhněte experimentům. Sáhněte po mouce na pečení, kterou máte vyzkoušenou a víte že se vám z ní kynuté těsto daří. A nezapomeňte ji při přípravě těsta prosít. Nečistoty z výroby sice dnes už v mouce nejspíš nenajdete, ale prosetím jí provzdušníte, nakypříte a zbavíte vlhkosti, kterou při skladování absorbuje. Každé těsto pak bude mnohem nadýchanější a vláčnější. Prosít nezapomeňte ani moučkový cukr. Na pečení štóly sáhněte po pravém českém másle a určitě ho nenahrazujte margarínem. Na chuti štóly byste to rozhodně poznali. Důležité jsou také co nejčerstvější kvasnice. A na co ještě nezapomenout? Všechny používané suroviny by měly mít přibližně stejnou pokojovou teplotu. Neplatí to pro vlažné mléko na kvásek a rozehřáté máslo, které se do těsta přidává. Ovšem ani to by nemělo být horké, abyste kvasnice nezabili.

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte více receptů

Stejně jako na vánočku, i na štólu existují stovky různých receptů. Rozhodnout se můžete pro klasickou štólu, tvarohovou vánoční štólu nebo třeba oblíbenou štólu s marcipánem. Nejčastěji v receptech figuruje mouka hladká, která je pro přípravu kynutých těst vhodnější, v řadě dalších se ale používá mouka polohrubá, díky které se pak s těstem lépe pracuje, protože není tak lepivé. Někdo používá vodu, jiný mléko. V některých receptech najdete dokonce i vajíčka.

Chybět rozhodně nemohou mandle, rozinky, které my Češi na rozdíl od Němců ještě předem namáčíme do rumu, kandované ovoce a kandovaná kůra z citrónu a pomeranče. Ani na jednom nešetřete, protože štóla by měla být šťavnatá. Přidat do těsta můžete i ořechy nebo nakrájené sušené ovoce, jako jsou brusinky, meruňky, třešně nebo švestky.

Nezapomeňte na poctivou krustu

Nedílnou součástí každé štóly je také krusta z másla a moučkového cukru. Vytvoříte jí tak, že upečenou štólu několikrát potřete rozpuštěným máslem, které vždy necháte vsáknout do těsta. Nakonec ji hustě zasypte moučkovým cukrem tak, aby máslo přestalo prosakovat a vytvořila se suchá vrstva.

Nechte štólu odležet

Důležité je tenhle vánoční moučník péci s dostatečným předstihem a teď je ten nejvyšší čas začít. Uleželý totiž chutná nejlépe. Nebojte se proto štólu připravit alespoň 2 týdny předem. Hotovou a zcela vychladlou ji důkladně zabalte do alobalu a uložte na chladnější místo. Pustit se do ní ale samozřejmě můžete i rovnou po upečení. Nebo upečte rovnou dva kousky, abyste pak sami mohli posoudit, která byla lepší. 

Více vánočních receptů včetně podrobného návodu jak na vánoční štólu podle šéfredaktorky časopisu F.O.O.D. Dariny Křivánkové, najdete v prosincovém čísle. Můžete si ho koupit elektronicky ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová