Podzim na talíři: 5 nejlepších sladkých i slaných receptů z dýně, na kterých si smlsnete
Ne nadarmo je dýně hvězdou podzimní kuchyně. Vykouzlíte z ní senzační polévky, přílohy i hlavní jídla, saláty i vynikající dezerty. Využít ji přitom můžete od slupky až po semínka. Tak popadněte dýni, naostřete nože a nechte se inspirovat pěti originálními recepty, které jsme si pro vás připravili.
Dýně je neuvěřitelně všestranná zelenina. Je však nejen chutná, ale i zdravá, obsahuje vitaminy A, D, E, draslík a vlákninu, která podporuje trávení. Semínka z dýně jsou navíc výborným zdrojem minerálů, jako je zinek a hořčík. Dýně má i nízký obsah kalorií, což jistě ocení ti, kteří se snaží shodit nějaké to kilo.
Jak se dá s dýní čarovat v kuchyni?
Dýni můžete připravovat na nespočet různých způsobů. Můžete ji upéct, stačí ji nakrájet na kousky, dochutit solí, pepřem a bylinkami a strčit do trouby. Je skvělá jako příloha nebo základ pro saláty. Dá se ale i vařit nebo dusit, a to v polévkách či v kaších. Dýňová polévka je klasika, stačí ji uvařit se smetanou nebo kokosovým mlékem a podzimní lahůdka je na světě. Dýni můžete ale i smažit na pánvi, třeba s máslem a šalvějí.
Základem pro slaná i sladká jídla může být dýňové pyré, které se hodí do dezertů, jako je dýňový koláč nebo muffiny či dýňový chlebíček, ale i do slaných jídel, například do omáček. Pyré se dá také zamrazit na později.
Dýni samozřejmě můžete i naložit či zavařit, a vytvořit tak zajímavou svačinu nebo přílohu. Využít se dají i dýňová semínka, která stačí jen usušit a opražit na pánvi, a zdravá svačinka je na světě.
Na který z dýňových receptů máte chuť?
Dýňové gnocchi
Dýňové karí se špenátem a čočkou
Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Pumpkin pie
Dýňové vafle
Dýňové gnocchi
Ingredience:
- 200 g hladké mouky plus mouku na pomoučnění plochy
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g dýně hokkaidó
- 2 menší brambory
- 1 lžička soli
Postup:
1. Plech si vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj brambory a na čtvrtiny nakrájenou dýni i se slupkou, zbavenou semínek. Vše dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C doměkka. Po upečení necháme úplně vychladnout.
2. Upečené brambory přepůlíme, vydlabeme lžící a vidličkou rozmačkáme na jemnou kaši. Upečenou dýni zbavíme slupky a měkkou dužinu rozmixujeme na jemné pyré, které přidáme k bramborové kaši. Vše osolíme. Přisypeme hladkou a polohrubou mouku a vypracujeme ručně do hladkého těsta.
3. Pracovní plochu si poprášíme moukou a dýňové těsto si rozdělíme na stejné části, ze kterých ručně vyválíme tenčí válečky. Ty nakrájíme nožem na menší noky.
4. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu, a když začne vřít, opatrně do ní vložíme noky a vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Sítkem vyndáme z vody a co nejdříve servírujeme. Podáváme s oblíbenou omáčkou nebo s máslem a šalvějí.
Dýňové karí se špenátem a čočkou
Ingredience:
- 200 g máslové dýně
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvý zázvor (asi 3 cm)
- 2 lžičky kari
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička římského drceného kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 400 ml kokosového mléka
- 250 ml zeleninového vývaru
- 150 ml rajčatového pyré
- 400 g uvařené hnědé čočky
- 80 g baby špenátu
- 50 g kešu oříšků
- sůl
- mletý pepř
- čerstvý koriandr na posypání
Postup:
1. Dýni oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dužninu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a dýni opékáme do změknutí, asi 15 minut.
2. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším kastrolu rozehřejeme druhou lžíci oleje a necháme na ní zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, zázvor i koření a restujeme ještě asi 2 minuty. Zalijeme kokosovým mlékem a vývarem a vmícháme rajčatové pyré. Ochutíme solí a pepřem.
3. Do omáčky přidáme dýni, čočku, špenát a kešu oříšky, promícháme, ale už nevaříme. Podáváme s rýží a koriandrem.
Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Ingredience:
- 1 ks dýně hokkaidó
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 hrsti hladkolisté petrželové nati
- 2 hrsti kopru
- 2 hrsti rukoly
- 1 granátové jablko
- 2 hrsti loupaných mandlí
Na zálivku:
- 150 ml olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
- sůl
- drcený pepř
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Dýni vydrhneme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužninu i s kůrou nakrájíme na měsíčky. Rozložíme ji na plech, zakápneme olivovým olejem a osolíme. Pečeme 20 minut.
2. Z olivového oleje, citronové šťávy, javorového sirupu, soli a pepře vymícháme zálivku.
3. Petržel a kopr nasekáme nahrubo a smícháme s rukolou a granátovým jablkem. Rozdělíme na talíře, přidáme upečenou dýni, zalijeme zálivkou a zasypeme nahrubo nasekanými mandlemi.
Pumpkin pie
Ingredience:
- 110 g másla
- 40 ml vody
- 175 g hladké mouky
- 15 g třtinového cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 3 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 400 g dýňového pyré z dýně hokkaidó
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 ks hřebíčku
- špetka soli
Postup:
1. Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. K drobence přilijeme trochu ledové vody a rukou zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 60 minut do lednice.
2. Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. Přisypeme třtinový cukr, smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, krátce povaříme (stačí 5 minut), slijeme a následně rozmixujeme na pyré. Dýňové pyré vlijeme do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promícháme.
3. Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do kulaté nízké formy. Okraje, které přečnívají, odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň.
4. Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Po vytažení z trouby jej necháme vychladnout.
Dýňové vafle
Ingredience:
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička pumpkin spice
- 2 vejce
- 1 hrnek dýňového pyré z pečené dýně hokkaidó
- 70 g rozpuštěného másla
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku ricotty
- 1,5 hrnku mléka
- 1,5 hrnku hladké mouky
Postup:
1. Vejce lehce prošleháme s cukrem, poté přidáme mléko, ricottu, dýňové pyré, koření, prášek do pečiva, sodu, sůl a mouku a vše zpracujeme v těsto. Nakonec vmícháme rozpuštěné teplé máslo.
2. Vaflovač rozehřejeme a lžící do něj dáme těsto. Přiklopíme ho, ale necháme ho lehce pootevřený. Pečeme asi 5 minut.
3. Upečené vafle můžeme ozdobit dle libosti, třeba marmeládou, jogurtem nebo šlehačkou.
Vyzkoušejte i další dýňové recepty:
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem
Dýňové donuty s dýňovým máslem