Halloween: Muffiny, cupcakes a další recepty na strašidelnou party, které vás budou bavit

26. října 2023 • 00:15

Halloween se i u nás stává čím dál tím více oblíbeným svátkem, obzvlášť v rodinách s dětmi. Možná ho ještě neslavíte, ale sváteční atmosféře plné dýní, duchů a strašidel nelze v těchto dnech uniknout. A zkusíte-li si mimo klasické vydlabané dýně připravit i některé ze strašidelných laskomin, věřte, že vaše dětibudou nadšené. Nechte se tedy inspirovat a vyzkoušejte halloweenské recepty pro děti. Jsou snadné a hlavně si na nich pochutnáte.  

Původ svátku Halloween najdeme už před 2000 lety v dobách Keltů. V osmém století se začal slavit v křesťanské církvi. Z Anglie a Irska se pak Halloween přesunul v 19. století i do Ameriky. Svátek se slavil 31. 10., tedy v předvečer Dne svatých, a původně oslavoval příchod zimy a temné části roku. Název vznikl z výrazu “All Hallows‘ Eve”, kterým se ve staroangličtině označoval právě předvečer Dne všech svatých a postupně se komolením vyvinul až na Halloween.

Na Halloween můžete vyrobit i jednoduché lucerničky>>>

Video se připravuje ...

Halloweenské večírky a tematicky laděné hrůzostrašné party už tedy nejsou ničím výjimečným a pomalu se objevují i u nás. Nejznámějším symbolem je dlabání dýní. Dýně se vydlabává proto, aby odháněla zlé duchy. Čím strašidelnější výraz se povedlo do dýně vydlabat, tím účinněji působila proti duchům.

V Americe se dodnes o Halloweenu děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (v překladu: „Koledu, nebo vám něco provedu“) a koledují o sladkosti. Nalaďte se i vy na děsivou halloweenskou vlnu a překvapte děti nebo přátele hrůzostrašným pohoštěním.

Recepty na strašidelné halloweenské sušenky či cupcakes budou pro toto období tou pravou trefou do černého. Popusťte tedy uzdu své fantazie, v případě halloweenského zdobení se totiž meze nekladou. Zapojit do přípravy můžete i děti, které se při tvorbě těchto strašidelných dobrot zaručeně pobaví.

Halloweenské cakepops

Buď si s přípravou pohrajete a na tato lízátka si upečete vlastní korpus, ze kterých je pak vyrobíte, nebo je připravíte z nadrobených koupených piškotů Buď si s přípravou pohrajete a na tato lízátka si upečete vlastní korpus, ze kterých je pak vyrobíte, nebo je připravíte z nadrobených koupených piškotů • Autor: iStock

Takzvaná pečená lízátka děti prostě milují a právě halloweenské cakepops jsou poslední dobou velmi oblíbené. Na přípravu nejsou nijak náročné a jejich výroba bude určitě i dobrou zábavou pro děti. Dají se připravit dvojím způsobem. Buď si s přípravou pohrajete a na tato lízátka si upečete vlastní korpus, ze kterého je pak vyrobíte, nebo je připravíte z nadrobených koupených piškotů. Obalit je můžete ve vaší oblíbené čokoládě a nazdobíte dle vlastní fantazie barevnou čokoládou nebo marcipánem.

Duchařský perník s citronovou polevou

Právě pepř dal vzniknout názvu "perník", původně peprník Právě pepř dal vzniknout názvu "perník", původně peprník • Autor: iStock

Po staletí byly perníky pokrmem všedního dne, kaše z medu a mouky se nechala pomalu kvasit a pak se upekla. Původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu "perník", původně peprník. Potřebujete-li narychlo připravit pro děti pohoštění na školní halloweenskou párty, právě tento halloweenský perník je tím pravým. Je rychlý, jednoduchý na přípravu a dětem bude určitě chutnat. Navíc se s ním příliš nezamažou.

Halloweenské muffiny

Upečte cupcakes ala netopýr s Oreo sušenkami na party nebo jen tak pro návštěvu Upečte cupcakes ala netopýr s Oreo sušenkami na party nebo jen tak pro návštěvu • Autor: iStock

Cupcake, nebo-li ozdobený muffin je malý dortík o velikosti čajového šálku, odtud pochází jeho název. Je připravený k servírování jedné osobě a první zmínka o něm pochází z 18. století. Na vrchu se zdobí polevou a různými dekoracemi. Proto se právě v době halloweenských svátků tento moučník přímo nabízí. Při jeho zdobení si můžete pořádně vyhrát se svou fantazií. Upečte pavučinou zdobené halloweenské cupcakes nebo pro milovníky čokolády cupcakes ala netopýr s Oreo sušenkami na party nebo jen tak pro návštěvu. Jsou jemné, velmi chutné a krásné na pohled a ozdobí váš stůl. 

Strašidelné podzimní sušenky

Na žádné halloweenské párty by neměly chybět halloweenské sušenky. Mix různých tvarů (hrob, rakev, dýně, čarodějnice, netopýr, duch, kočka aj.) v podzimních barvách krásně ozdobí váš stůl a děti vám s vykrajováním i zdobením velice rády pomohou Na žádné halloweenské párty by neměly chybět halloweenské sušenky. Mix různých tvarů (hrob, rakev, dýně, čarodějnice, netopýr, duch, kočka aj.) v podzimních barvách krásně ozdobí váš stůl a děti vám s vykrajováním i zdobením velice rády pomohou • Autor: iStock

Na žádné halloweenské párty by neměly chybět halloweenské sušenky. Mix různých tvarů (hrob, rakev, dýně, čarodějnice, netopýr, duch, kočka aj.) v podzimních barvách krásně ozdobí váš stůl a děti vám s vykrajováním i zdobením velice rády pomohou. Na zdobení stačí použít klasický sníh a potravinářské barvivo jako při zdobení vánočních perníčků nebo barvenou rozpuštěnou čokoládu. Můžete je slepit oblíbenou marmeládou, ale i bez lepení jsou vynikající. Jsou jemné a úžasně křehké. Ozvláštnit je můžete třeba špetkou citronové kůry nebo vanilkou.

Makronky ala mumie s ganache z bílé čokolády

Nenechte se proto odradit a zkuste halloweenské makronky s ganache z bílé čokolády Nenechte se proto odradit a zkuste halloweenské makronky s ganache z bílé čokolády • Autor: iStock

Makronky určitě patří mezi ty nejúžasnější cukrářské výtvory. Nadýchaná jemná pusinka z bílků se v puse lehce rozplývá spolu s krémem, který ji tak dobře doplňuje. Makronky jsou přirozeně bezlepkové a jejich tvorba vyžaduje pořádnou dávku kuchařského umu. Když si s nimi ale poradíte poprvé a budete mít dobrý recept, úspěch je zaručen. Nenechte se proto odradit a zkuste halloweenské makronky s ganache z bílé čokolády. Jedním z fíglů zdárného konce při pečení této laskominy je nechat bílky před šleháním aspoň 24 hodin odležet. Sníh z nich vytvořený bude mít vhodnější konzistenci, bude pevnější.

Autor: red, inf