Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace

5. října 2023 • 10:00

Špagetová dýně sice není tak populární jako hokkaidó, máslová nebo muškátová dýně, o to víc umí překvapit. Pečení a vaření s ní je totiž opravdu zážitek, protože jak její název napovídá, dužnina připomíná špagety. Navíc ji díky velmi nenápadné chuti můžete kombinovat téměř s čímkoli.

Na rozdíl od jiných druhů dýní je ta špagetová opravdu nenápadná. Oválná, většinou žlutá, se světle žlutou dužninou a velmi jemnou, nevtíravou chutí. Stačí ji ale upéct a hned zjistíte, proč je tak oblíbená. Její dužnina se totiž rozpadne na vlákna, která jsou velmi podobná klasickým špagetám. A přesně jako na špagetách si na ní můžete i pochutnat, navíc s vědomím, že jde o bezlepkovou a mnohem dietnější verzi. Upečená dužnina špagetové dýně se dá ale využít i mnoha jinými způsoby. Je skvělá v kombinaci s výraznějšími a kořeněnými jídly a použít se dá třeba i do sladkých moučníků. 

I ze špagetové dýně se dá udělat skvělá polévka >>>

Video se připravuje ...

Jak dýni upéct?

Nejprve dýni podélně rozkrojte a lžící z ní vydlabejte semínka. Pak obě půlky lehce potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. S olejem a solí to moc nepřehánějte, dýně by pak byla vodnatá. Dýni položte řezem dolů na plech vyložený papírem na pečení, slupku na několika místech propíchněte vidličkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Doba pečení závisí na velikosti dýně a také na troubě, kterou používáte, takže je dobré dýni průběžně kontrolovat. Jakmile jde dužnina snadno propíchnout až ke slupce a lze ji dělit na vlákna připomínající špagety, je hotová. Na upečení by mělo stačit přibližně 30–40 minut. Po této době budou dýňové „špagety“ al dente. Kdybyste dýni pekli déle, bude příliš kašovitá.

Upečenou dýni nechte trochu zchladnout, abyste se nepopálili, a pak dužninu pomocí vidličky načechrejte na vlákna připomínající špagety.

Co s ní?

Dejte si ji třeba k masu

Upečenou dužninu stačí načechrat vidličkou a rozpadne se na nudličky Upečenou dužninu stačí načechrat vidličkou a rozpadne se na nudličky • Autor: iStock

To nejjednodušší, co můžete s upečenou dýní udělat, je osolit ji, opepřit, případně trochu pokapat rozehřátým máslem a podávat ji jako neobvyklou zeleninovou přílohu. 

Udělejte si dýňové špagety

Špagetová dýně s rajčatovou omáčkou Špagetová dýně s rajčatovou omáčkou • Autor: iStock

Špagetová dýně je přímo stvořená k tomu, abyste si ji vychutnali jako klasické špagety. Chutná sice trochu jinak než těstovinová verze, přece jen je to pořád dýně, ale upečená dužnina vypadá úplně stejně jako špagety, a pokud chcete jídelníček trochu odlehčit a obohatit ho o zeleninu, je to příjemná a chutná změna. Dejte si dýňové špagety tak, jak máte rádi ty klasické. S boloňskou omáčkou, pestem ze sušených rajčat, masovými koulemi v rajské omáčce, jako klasické aglio olio s česnekem, olivovým olejem a parmazánem nebo klidně jen s kečupem a posypané strouhaným sýrem.

Naplňte ji a zapečte

Špagetová dýně zapečená s boloňskou omáčkou a sýrem Špagetová dýně zapečená s boloňskou omáčkou a sýrem • Autor: iStock

I špagetová dýně se dá podobně jako jiné druhy dýní různě plnit a zapékat. Máte-li rádi boloňské špagety, můžete dužninu dýně po upečení načechrat vidličkou, přidat boloňskou omáčku, povrch posypat mozzarellou a zapéct dozlatova v troubě. Výborná je i dýně plněná quinoou a gorgonzolou a vyloženě podzimní je dýně s rýží, fenyklem a jablky. Ze špagetové dýně můžete upéct i dýňovo-špenátové lasagne.

Usmažte z ní placičky

Dýňové placičky Dýňové placičky • Autor: iStock

Máte-li rádi bramboráky, ale chcete-li zkusit změnu, udělejte si placičky z dýně, brambor a mrkve. Nebo použijte zbylou upečenou dýni místo brambor do těsta na bramborák.

Upečte z ní pizzu

Stejně jako se nedají nahradit klasické špagety, nic nenahradí ani klasické těsto na pizzu. Nicméně i bezlepková varianta ze špagetové dýně má své kouzlo a určitě stojí za vyzkoušení.

Pizza ze špagetové dýně

Co budete potřebovat:

  • 1 špagetovou dýni
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1 hrnek nastrouhané mozzarelly
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 hrnku omáčky na pizzu
  • 170 g plátků mozzarelly
  • hrst cherry rajčátek
  • lístky čerstvé bazalky

Postup:

1. Rozkrojenou dýni zbavenou semínek upečte v troubě doměkka, nechte trochu zchladnout a pak dužninu vydlabejte vidličkou. Dejte ji do čisté utěrky a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny.

2. V míse rozšlehejte vejce se sušeným česnekem a oreganem. Přidejte vymačkanou dýni, nastrouhanou mozzarellu, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

3. Připravenou směs rozetřete na plech vyložený papírem na pečení ve vrstvě silné asi 2,5 cm, dejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Pak troubu přepněte na gril, placku potřete omáčkou na pizzu, poklaďte mozzarellou a nakrájenými rajčátky a pečte ještě několik minut, dokud se sýr nerozteče. Hotovou pizzu posypte natrhanou čerstvou bazalkou, nakrájejte a ihned podávejte.

Jde to i nasladko

Jak již bylo zmíněno, špagetová dýně má velmi jemnou a nenápadnou chuť, takže se nemusíte bát ji přidat do těst na moučníky, kterým dodá vláčnost. Stačí upečenou dýňovou dužninu vydlabat vidličkou, rozmačkat na pyré a to pak přimíchat rovnou do těsta. Vyzkoušejte lahodný dýňový cheesecake, sladký dýňový chlebíček, dýňové muffiny nebo koblížky

Dýňové muffiny Dýňové muffiny • Autor: iStock

Video se připravuje ...

Autor: AK