5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou

21. září 2023 • 06:00

Hedvábně hladká, jemně kořeněná a krásně žlutooranžová. Přesně taková je dýňová polévka, která neodmyslitelně patří k podzimním měsícům. Tohle lahodné jídlo zahřeje, zasytí a to vše s minimálním úsilím při jeho přípravě. Uvařte si některou z nejoblíbenějších verzí dýňové polévky.  

Dýňové polévky:
Krémová dýňová polévka (bez smetany)
Polévka z pečené dýně
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Dýňová polévka s kari
Polévka z dýňového pyré

Polévku můžete připravit ze syrové dýně tak, že ji jednoduše uvaříte ve vývaru. Lepší je ale dýni předem upéct. Díky tomu získá intenzivnější a bohatší chuť. A další možností je, zejména pokud spěcháte, na polévku využít předem připravené dýňové pyré

Jak vaří dýňovou polévku šéfkuchař Radek David?>>>

Video se připravuje ...

Kterou dýni použít?

Dýní je řada druhů. Na polévku se nejlépe hodí hokkaidó, která se jako jediná nemusí loupat a dodá polévce krásnou sytě oranžovou barvu a oříškovou chuť. Výborná je i máslová dýně, která je ze všech dýní nejsladší a má jen minimum semínek a velmi široké použití. Vhodná je i aromatická muškátová dýně. Chcete-li mít polévku dokonale hladkou, zcela jistě budete potřebovat výkonný mixér, ve kterém polévku rozmixujete, aby byla krásně hladká. Pokud nemáte klasický mixér, můžete použít i ponorný tyčový. 

Přísady do dýňové polévky

Základem dýňové polévky je samozřejmě některá z dýní, případně dýňové pyré. Dále budete potřebovat zeleninový vývar a na zjemnění smetanu nebo kokosové či klasické mléko. Ze zeleniny se používá cibule, česnek, někdy také brambory, batáty nebo mrkev. Vylepšit se dá polévka i ovocem, například hruškami nebo pomerančem. Některé recepty radí přidat trošku cukru, medu nebo javorového sirupu. Jen tak, aby polévka chutí nepřipomínala spíš dezert, ale získala dokonale vyváženou chuť. A důležité je samozřejmě koření. Nejčastěji to je čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek, mletý nebo čerstvý zázvor, mletá paprika, skořice, výborné je také kari, koriandr nebo chilli. Z bylinek můžete přidat tymián nebo zelenou petrželku. S kořením to nepřehánějte, vždy by měla převažovat chuť dýně.

Který z receptů na dýňovou polévku si vyberete?

Krémová dýňová polévka (bez smetany)

Dýňovou polévku můžete podávat ozdobenou opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem Dýňovou polévku můžete podávat ozdobenou opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 750 g máslové dýně
  • 1 sladký brambor (batát)
  • 1 velkou mrkev
  • 1,1 l kuřecího vývaru
  • 3 lžičky cukru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte v hrnci na rozehřátém másle. Přidejte česnek a ještě krátce orestujte, jen tak, aby nezhnědl. Přidejte oloupanou dýni zbavenou semínek a nakrájenou na kostky, oloupaný batát a mrkev nakrájené na kousky, přilijte vývar, osolte a vařte asi 30 minut pod pokličkou.

2. Nakonec polévku rozmixujte dohladka, podle potřeby dosolte, dochuťte trochou pepře a lehce oslaďte.   

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně Polévka z pečené dýně • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 střední dýni (asi 1,5 kg)
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíci másla
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • dokřupava opečená slanina na ozdobení

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Dýni omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte lžící semínka a vlákna. Pokud nejde o hokkaidó, tak dýni i oloupejte. Pak ji nakrájejte na menší kousky, rozložte je na plech s papírem na pečení, pokapejte lžící olivového oleje, osolte, opepřete a pečte 30 – 40 minut, dokud není dýně měkká a nezačne lehce hnědnout.

2.  V hrnci rozehřejte zbylý olej s máslem a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a ještě krátce orestujte. Přidejte upečenou dýni, přilijte zeleninový vývar, okořeňte kmínem, koriandrem a muškátovým oříškem, promíchejte a vařte asi 10 minut.

3.  Polévku rozmixujte na hladký krém a znovu zahřejte. Podle potřeby ji přisolte, opepřete, vmíchejte smetanu (trochu si nechte na ozdobení) a ještě krátce prohřejte.

4. Polévku podávejte ozdobenou trochou smetany a křupavou slaninou. 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem Dýňová polévka s kokosovým mlékem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 střední máslovou dýni
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 cibule šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • šťávu z 1/2 limetky
  • sůl a mletý pepř
  • nasucho opražená dýňová semínka na ozdobení

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozkrojte napůl a lžící z ní vydlabejte semínka a vlákna. Dýni na řezu potřete lžící oleje, osolte a opepřete. Obě půlky položte řeznou stranou dolů na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby a pečte asi 50 minut doměkka. Takto upečenou dýni nechte asi 15 minut vychladnout.

2. V hrnci zahřejte zbylé dvě lžíce oleje, přidejte nasekané šalotky a česnek, osolte, opepřete a krátce orestujte, dokud cibule není průsvitná. Přidejte zázvor a koriandr a ještě krátce orestujte. Přilijte vývar a přidejte upečenou dýňovou dužninu, kterou jste vydlabali lžící ze slupky. Osolte, přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut.  Pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou vody.

3. Polévku rozmixujte na hladký krém, vmíchejte do ní kokosové mléko (trochu si nechte na ozdobení) a krátce prohřejte. Odstavte ji z ohně, vmíchejte limetkovou šťávu a podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji pokapanou kokosovým mlékem a posypanou opraženými dýňovými semínky.   

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka s kari Dýňová polévka s kari • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 800 g dýně hokkaidó
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíci kari koření 
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasucho opražená dýňová semínka, dýňový olej a mleté chilli na ozdobení

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte napůl, lžící z ní vydlabejte semínka s vlákny a dužninu i se slupkou nakrájejte na kostky.

2. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte dýni a opékejte asi 5 minut. Pak přidejte oloupanou mrkev nakrájenou na silnější kolečka, poprašte mletým kari a cukrem a za stálého míchání krátce orestujte. Přilijte vývar, přiveďte k varu a povařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.

3. Polévku osolte, opepřete a rozmixujte na hladký krém. Znovu ji zahřejte, vmíchejte smetanu a ještě krátce prohřejte.

4. Polévku podávejte pokapanou dýňovým olejem a posypanou opraženými dýňovými semínky, případně i špetkou chilli.

Polévka z dýňového pyré

Polévka z dýňového pyré Polévka z dýňového pyré • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 4 šálky dýňového pyré
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2  lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • špetku mletého černého pepře
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžičku nasekané zelené petrželky

Postup:

1. Do hrnce nalijte kuřecí vývar, přidejte dýňové pyré, cibuli, česnek, sůl, tymián a pepř a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte bez pokličky 30 minut.

2. Polévku rozmixujte na hladký krém, znovu přiveďte k varu a krátce povařte. Pak vmíchejte smetanu, polévku prohřejte a případně přisolte. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.

Vyzkoušejte i další recepty na dýňovou polévku:

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s hruškami

Krémová dýňová polévka podle časopisu F.O.O.D.

Dýňová polévka s krevetami

Dýňový krém s kari

Video se připravuje ...

 

 

Autor: AK