Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří z podzimních surovin

23. září 2024 • 05:14

Podzim přináší nejen barevné listí a chladnější večery, ale také bohatou úrodu chutných a zdravých surovin. A co je lepšího než si je užít v podobě rychlých večeří, které vás zahřejí a zasytí? Připravili jsme pro vás pět snadných receptů na večeře, které zvládnete připravit během týdne. Každý den se můžete těšit na lahodnou kombinaci sezónních plodin a pohodlné přípravy.

Tento týden budeme vařit:

Pondělí: Krémová dýňová polévka s opečenými semínky

Úterý: Špagety s hlívou ústřičnou

Středa: Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou

Čtvrtek: Salát s pečenou řepou a kozím sýrem

Pátek: Batáty plněné špenátem a fetou

Zkusit můžete i tuto verzi dýňové polévky>>>

Pondělí: Krémová dýňová polévka s opečenými semínky

Krémová dýňová polévka s opečenými semínky Krémová dýňová polévka s opečenými semínky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 malou dýni hokkaido (asi 800 g)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření (nebo kokosového mléka)
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte na dvě půlky a lžící vydlabejte semínka. Dužninu i s kůrou nakrájejte na kousky.

2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli s česnekem. Přidejte nakrájenou dýni a opět krátce orestujte.

3. Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte, dokud není dýně zcela měkká. Pak polévku rozmixujte dohladka, přimíchejte smetanu a podle chuti ji osolte a opepřete.

4. Dýňová semínka opražte na suché pánvi dokřupava.

5. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci posypte dýňovými semínky.

Úterý: Špagety s hlívou ústřičnou

Špagety s hlívou ústřičnou Špagety s hlívou ústřičnou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Mezitím v hlubší pánvi orestujte na oleji nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte nasekaný česnek a na menší kousky nakrájenou hlívu, osolte, opepřete a poduste asi 5 minut doměkka. Pak přilijte víno a dále vařte, dokud se tekutina zčásti neodpaří.

3. Do pánve přidejte uvařené slité špagety, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

4. Podávejte posypané strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou. 

Středa: Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou

Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 600 g vepřové krkovice bez kosti
  • 200 g bulguru
  • 1 menší dýni
  • 2 hrsti růžičkové kapusty
  • olivový olej vhodný na pečení
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a dužinu i s kůrou nakrájejte na menší kostky. Růžičkovou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny.

2. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a rukama promíchejte, aby se kousky obalily v oleji. Dejte ji do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.

3. Plátky krkovice potřete olivovým olejem, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě.

4. V hrnci zahřejte lžíci oleje, vsypte bulgur, krátce ho orestujte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte zakryté, dokud se tekutina nevsákne. Bude to trvat asi 8 minut. Hotový bulgur načechrejte vidličkou.

5. Maso dejte na rozpálenou pánev a zprudka opečte, z každé strany asi 2 minuty. Osolte ho, nechte pár minut odpočinout a podávejte s pečenou zeleninou a bulgurem.

TIP: Místo bulguru můžete připravit i kuskus, který není nutné vařit. Stačí ho zalít horkou vodou a počkat, až nabobtná. 

Čtvrtek: Salát s pečenou řepou a kozím sýrem

Salát s pečenou řepou a sýrem Salát s pečenou řepou a sýrem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 střední červené řepy 
  • 100 g čerstvého kozího sýra (lze použít i fetu)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl
  • kadeřavou petrželku na posypání

Postup:

1. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Přelijte ji 3 lžícemi olivového oleje, osolte, promíchejte, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud nezměkne.

2. Mezitím v misce umíchejte zálivku z olivového oleje, medu a balzamikového octa. Vlašské ořechy opečte na suché pánvi do křupava.

3. Upečenou řepu přesypte do mísy, přidejte opečené ořechy, rozdrobený kozí sýr, salát osolte, opepřete, přelijte připravenou zálivkou a posypte petrželkou.

Pátek: Batáty plněné špenátem a fetou

Sladké brambory plněné špenátem a fetou Sladké brambory plněné špenátem a fetou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 velké sladké brambory (batáty)
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g fety
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl 

Postup:

1. Batáty umyjte, osušte a každý na několika místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut, dokud nezměknou.

2. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Pak přidejte špenát a krátce ho orestujte, dokud nezavadne.

3. Sýr feta rozdrobte do misky, přidejte špenát, osolte, opepřete a promíchejte. 

4. Upečené batáty rozkrojte na půky, vydlabejte z nich trochu vnitřku a naplňte je směsí špenátu a fety. Dejte je ještě na chvilku do trouby, aby se sýr prohřál, a podávejte. 

Nebo si upečte květák s křupavou krustou>>>

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková