Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří z podzimních surovin
Podzim přináší nejen barevné listí a chladnější večery, ale také bohatou úrodu chutných a zdravých surovin. A co je lepšího než si je užít v podobě rychlých večeří, které vás zahřejí a zasytí? Připravili jsme pro vás pět snadných receptů na večeře, které zvládnete připravit během týdne. Každý den se můžete těšit na lahodnou kombinaci sezónních plodin a pohodlné přípravy.
Tento týden budeme vařit:
Pondělí: Krémová dýňová polévka s opečenými semínky
Úterý: Špagety s hlívou ústřičnou
Středa: Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou
Čtvrtek: Salát s pečenou řepou a kozím sýrem
Pátek: Batáty plněné špenátem a fetou
Zkusit můžete i tuto verzi dýňové polévky>>>
Pondělí: Krémová dýňová polévka s opečenými semínky
Co budete potřebovat:
- 1 malou dýni hokkaido (asi 800 g)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření (nebo kokosového mléka)
- 2 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíci olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Dýni omyjte, rozkrojte na dvě půlky a lžící vydlabejte semínka. Dužninu i s kůrou nakrájejte na kousky.
2. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli s česnekem. Přidejte nakrájenou dýni a opět krátce orestujte.
3. Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte, dokud není dýně zcela měkká. Pak polévku rozmixujte dohladka, přimíchejte smetanu a podle chuti ji osolte a opepřete.
4. Dýňová semínka opražte na suché pánvi dokřupava.
5. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a každou porci posypte dýňovými semínky.
Úterý: Špagety s hlívou ústřičnou
Co budete potřebovat:
- 500 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 400 g hlívy ústřičné
- 100 ml suchého bílého vína
- 80 g strouhaného parmazánu
- mletý pepř
- sůl
- zelenou petrželku na posypání
Postup:
1. Špagety uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).
2. Mezitím v hlubší pánvi orestujte na oleji nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte nasekaný česnek a na menší kousky nakrájenou hlívu, osolte, opepřete a poduste asi 5 minut doměkka. Pak přilijte víno a dále vařte, dokud se tekutina zčásti neodpaří.
3. Do pánve přidejte uvařené slité špagety, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
4. Podávejte posypané strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.
Středa: Bulgur s krkovicí a pečenou zeleninou
Co budete potřebovat:
- 600 g vepřové krkovice bez kosti
- 200 g bulguru
- 1 menší dýni
- 2 hrsti růžičkové kapusty
- olivový olej vhodný na pečení
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a dužinu i s kůrou nakrájejte na menší kostky. Růžičkovou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny.
2. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte třemi lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a rukama promíchejte, aby se kousky obalily v oleji. Dejte ji do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.
3. Plátky krkovice potřete olivovým olejem, opepřete a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
4. V hrnci zahřejte lžíci oleje, vsypte bulgur, krátce ho orestujte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte zakryté, dokud se tekutina nevsákne. Bude to trvat asi 8 minut. Hotový bulgur načechrejte vidličkou.
5. Maso dejte na rozpálenou pánev a zprudka opečte, z každé strany asi 2 minuty. Osolte ho, nechte pár minut odpočinout a podávejte s pečenou zeleninou a bulgurem.
TIP: Místo bulguru můžete připravit i kuskus, který není nutné vařit. Stačí ho zalít horkou vodou a počkat, až nabobtná.
Čtvrtek: Salát s pečenou řepou a kozím sýrem
Co budete potřebovat:
- 4 střední červené řepy
- 100 g čerstvého kozího sýra (lze použít i fetu)
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 1 lžíci balzamikového octa
- mletý pepř
- sůl
- kadeřavou petrželku na posypání
Postup:
1. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Přelijte ji 3 lžícemi olivového oleje, osolte, promíchejte, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud nezměkne.
2. Mezitím v misce umíchejte zálivku z olivového oleje, medu a balzamikového octa. Vlašské ořechy opečte na suché pánvi do křupava.
3. Upečenou řepu přesypte do mísy, přidejte opečené ořechy, rozdrobený kozí sýr, salát osolte, opepřete, přelijte připravenou zálivkou a posypte petrželkou.
Pátek: Batáty plněné špenátem a fetou
Co budete potřebovat:
- 2 velké sladké brambory (batáty)
- 150 g čerstvého špenátu
- 100 g fety
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Batáty umyjte, osušte a každý na několika místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut, dokud nezměknou.
2. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek a nechte ho rozvonět. Pak přidejte špenát a krátce ho orestujte, dokud nezavadne.
3. Sýr feta rozdrobte do misky, přidejte špenát, osolte, opepřete a promíchejte.
4. Upečené batáty rozkrojte na půky, vydlabejte z nich trochu vnitřku a naplňte je směsí špenátu a fety. Dejte je ještě na chvilku do trouby, aby se sýr prohřál, a podávejte.
Nebo si upečte květák s křupavou krustou>>>