Velký dýňový speciál: Vše, co ještě potřebujete vědět o dýních, i recepty z dýní na jednom místě

14. října 2023 • 00:15

Jestli nějaká surovina neodmyslitelně patří k podzimu, pak jsou to jednoznačně dýně. Těžko najdete jiný druh zeleniny (tedy spíše ovoce, abychom byli přesní), který by měl rozmanitější plody a širší použití. Abyste si dýně náležitě užili, připravili jsme pro vás přehled těch nejoblíbenějších i spoustu receptů, které možná ještě neznáte a stojí za vyzkoušení.

Velkou výhodou dýní je, že se dají připravovat naslano i nasladko. A ještě k tomu jsou zdravé! Obsahují sice hodně vody, ale také vitaminy (zejména vitamin C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6) a minerální látky (železo, měď, draslík a hořčík). Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku. Také je v nich poměrně málo sacharidů a naopak hodně rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti. Mohou si je dopřávat i diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem, ideální jsou pro všechny, kteří si chtějí dát do pořádku trávení, posílit imunitu, detoxikovat tělo nebo spálit přebytečné tuky.

Mezi nejoblíbenější jídla z dýní patří dýňová polévka>>>

Video se připravuje ...

 

Vyznáte se v dýních?

Druhů dýní je celá řada. Přestože jsou všechny jedlé, ne všechny jsou ke konzumaci vhodné. A i ty, které se hodí pro kuchyňské použití, se liší tvarem, barvou, velikostí, konzistencí i chutí.  

Než si představíme nejběžnější a nejoblíbenější druhy dýní, vyzkoušejte si náš kvíz>>>

Dýně hokkaido

Hokkaido má krásnou barvu a příjemně nasládlou chuť Hokkaido má krásnou barvu a příjemně nasládlou chuť • Autor: iStock

Krásná a oblíbená dýně, která má většinou tmavě oranžovou barvu (existuje i zelená varianta). Je příjemně sladká, chutí připomíná sladké brambory a pečené kaštany (proto se jí někdy říká kaštanová dýně). Má dlouhou trvanlivost a oproti ostatním dýním jednu velkou výhodu – jako jediná z dýní se nemusí loupat. Její poměrně tuhá slupka totiž během tepelné úpravy krásně změkne. Z hokkaida je skvělá polévka, je výborná pečená, hodí se do placek i koláčů.

Máslová dýně

Máslová dýně Máslová dýně • Autor: iStock

Tuto dýni poznáte podle hruškovitého tvaru, krémové slupky a žluté dužniny. Máslová se nejmenuje jen tak pro nic za nic. Po upečení totiž skutečně svou jemnou chutí a vůní připomíná máslo. Díky tomu se nejvíce hodí do polévek nebo sladkých moučníků, například bábovek či koláčů. Také patří mezi nejekonomičtější druhy, protože má hodně dužniny a málo semínek.  

Muškátová dýně

Muškátová dýně Muškátová dýně • Autor: iStock

Tato dýně má zelenou, v plné zralosti krémově oranžovou, tvrdou a hodně žebrovanou slupku a oranžovou, velmi měkkou dužninu. Ze všech dýní má nejvýraznější chuť připomínající oříšky. Její použití je univerzální. Často se z ní dělá pyré, můžete ji zapékat, vařit, plnit, péct z ní koláče nebo si z ní udělat džem.

Špagetová dýně

Špagetová dýně je na první pohled nenápadná Špagetová dýně je na první pohled nenápadná • Autor: iStock

Má kulatý nebo podlouhlý tvar a krémovou, žlutou nebo oranžovou barvu. Její dužnina není na první pohled nijak výjimečná. Stačí ji ale upéct a hned zjistíte, čím je tato dýně speciální. Její dužnina se totiž rozpadne na tenká vlákna připomínající špagety nebo nudle do polévky. A přesně tak ji lze také použít. Navíc s vědomím, že jíte zdravě, a navíc bez lepku. Špagetovou dýni ale můžete využít i jinak. Je skvělá v kombinaci s výraznějšími a kořeněnými jídly a použít se dá třeba i do sladkých moučníků. 

Velkoplodá dýně Goliáš

Velkoplodá dýně Velkoplodá dýně • Autor: iStock

Oblíbená dýně našich babiček. Její velké oranžové plody jen tak nepřehlédnete, a některé možná ani neunesete. Mohou vážit 18 – 30 kilogramů, ale někdy i 50 kg. Obsahuje hodně vody, takže nemá moc dlouhou trvanlivost. Nejvhodnější je k zavařování, na přípravu kompotů nebo džemů. A výborná jsou i její semínka, pokud je upražíte.

Žaludová dýně

Žaludová dýně Žaludová dýně • Autor: iStock

Tato dýně má neobvyklé, přibližně půlkilové plody tak trochu připomínající jahody. Její dužnina chutí připomíná oříšky a dá se jíst i syrová. Jen slupku má tato dýně poměrně tvrdou, proto je lepší ji nejdříve upéct a dužninu pak sníst samotnou nebo ji přidat například do placek. Tuto dýni není dobré dlouho skladovat, protože pak ztrácí svou příjemnou oříškovou chuť.

Marina di Chioggia

Marina di Chioggia Marina di Chioggia • Autor: iStock

Tato dýně, jak už její název napovídá, byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody vážící až 6 kg mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Protože je její slupka hodně tuhá, je potřeba dýni nejdříve tepelně zpracovat a teprve pak ji zbavit slupky. Odmění se vám chutnou nasládlou dužninou připomínající mrkev.

Užijte si dýně naslano i nasladko

Když už víte o dýních (téměř) vše, zbývá jen doporučit, co dobrého si z nich můžete připravit. Vyberte si z našich receptů:

Dýňové chuťovky

Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem • Autor: F.O.O.D.

Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem

Dýňové chutney s nakládaným česnekem

Pečená dýně s medem

Nejlepší dýňové polévky

Dýňová polévka s kokosovým mlékem Dýňová polévka s kokosovým mlékem • Autor: iStock

Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňový krém s kari

Podzimní houbovka s dýní

Polévka ze špagetové dýně

Hlavní jídla s dýní

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem Dýňovo-cizrnové karí s kokosem • Autor: F.O.O.D.

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem

Těstoviny s dýní a kapustou

Plněné dýně s rýží, fenyklem a jablky

Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou

Dýňové rizoto

Dýňové karí se špenátem a čočkou

Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Quinoa s dýňovým pyré

Dýňová pizza

Dýně jako příloha

Kuřecí prsa s pečenou dýní a mačkaným hráškem Kuřecí prsa s pečenou dýní a mačkaným hráškem • Autor: F.O.O.D.

Voňavé asijské ossobuco s dýní

Kuřecí prsa s pečenou dýní a mačkaným hráškem

Masové kuličky s pečenou dýní

Pečené zelí s dýní

Saláty s dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní • Autor: F.O.O.D.

Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Pečená dýně s čočkovým salátem

Salát z pečené dýně s granátovým jablkem

Salát z máslové dýně

Dýně nasladko

Dýňový cheesecake Dýňový cheesecake • Autor: iStock

Dýňová bábovka s čokoládovou polevou

Brownies s dýňovým krémem

Hrnková dýňová roláda

Dýňové donuty s dýňovým máslem

Dýňový cheesecake

Americký dýňový koláč

Dýňové tartaletky

Dýňové muffiny

Dýňový perník

Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňové koblížky

Dýňový pohár s mascarpone

Dýňový chlebíček

Dýňové sušenky s čokoládou

Dýňové latte

Zavařená dýně

Z dýně se dělá i výborný kompot Z dýně se dělá i výborný kompot • Autor: iStock

Univerzální dýňové pyré

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

V rumu zavařená dýně

Video se připravuje ...
Autor: AK