Velký dýňový speciál: Vše, co ještě potřebujete vědět o dýních, i recepty z dýní na jednom místě
Jestli nějaká surovina neodmyslitelně patří k podzimu, pak jsou to jednoznačně dýně. Těžko najdete jiný druh zeleniny (tedy spíše ovoce, abychom byli přesní), který by měl rozmanitější plody a širší použití. Abyste si dýně náležitě užili, připravili jsme pro vás přehled těch nejoblíbenějších i spoustu receptů, které možná ještě neznáte a stojí za vyzkoušení.
Velkou výhodou dýní je, že se dají připravovat naslano i nasladko. A ještě k tomu jsou zdravé! Obsahují sice hodně vody, ale také vitaminy (zejména vitamin C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6) a minerální látky (železo, měď, draslík a hořčík). Dýně patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku. Také je v nich poměrně málo sacharidů a naopak hodně rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti. Mohou si je dopřávat i diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem, ideální jsou pro všechny, kteří si chtějí dát do pořádku trávení, posílit imunitu, detoxikovat tělo nebo spálit přebytečné tuky.
Mezi nejoblíbenější jídla z dýní patří dýňová polévka>>>
Vyznáte se v dýních?
Druhů dýní je celá řada. Přestože jsou všechny jedlé, ne všechny jsou ke konzumaci vhodné. A i ty, které se hodí pro kuchyňské použití, se liší tvarem, barvou, velikostí, konzistencí i chutí.
Než si představíme nejběžnější a nejoblíbenější druhy dýní, vyzkoušejte si náš kvíz>>>
Dýně hokkaido
Krásná a oblíbená dýně, která má většinou tmavě oranžovou barvu (existuje i zelená varianta). Je příjemně sladká, chutí připomíná sladké brambory a pečené kaštany (proto se jí někdy říká kaštanová dýně). Má dlouhou trvanlivost a oproti ostatním dýním jednu velkou výhodu – jako jediná z dýní se nemusí loupat. Její poměrně tuhá slupka totiž během tepelné úpravy krásně změkne. Z hokkaida je skvělá polévka, je výborná pečená, hodí se do placek i koláčů.
Máslová dýně
Tuto dýni poznáte podle hruškovitého tvaru, krémové slupky a žluté dužniny. Máslová se nejmenuje jen tak pro nic za nic. Po upečení totiž skutečně svou jemnou chutí a vůní připomíná máslo. Díky tomu se nejvíce hodí do polévek nebo sladkých moučníků, například bábovek či koláčů. Také patří mezi nejekonomičtější druhy, protože má hodně dužniny a málo semínek.
Muškátová dýně
Tato dýně má zelenou, v plné zralosti krémově oranžovou, tvrdou a hodně žebrovanou slupku a oranžovou, velmi měkkou dužninu. Ze všech dýní má nejvýraznější chuť připomínající oříšky. Její použití je univerzální. Často se z ní dělá pyré, můžete ji zapékat, vařit, plnit, péct z ní koláče nebo si z ní udělat džem.
Špagetová dýně
Má kulatý nebo podlouhlý tvar a krémovou, žlutou nebo oranžovou barvu. Její dužnina není na první pohled nijak výjimečná. Stačí ji ale upéct a hned zjistíte, čím je tato dýně speciální. Její dužnina se totiž rozpadne na tenká vlákna připomínající špagety nebo nudle do polévky. A přesně tak ji lze také použít. Navíc s vědomím, že jíte zdravě, a navíc bez lepku. Špagetovou dýni ale můžete využít i jinak. Je skvělá v kombinaci s výraznějšími a kořeněnými jídly a použít se dá třeba i do sladkých moučníků.
Velkoplodá dýně Goliáš
Oblíbená dýně našich babiček. Její velké oranžové plody jen tak nepřehlédnete, a některé možná ani neunesete. Mohou vážit 18 – 30 kilogramů, ale někdy i 50 kg. Obsahuje hodně vody, takže nemá moc dlouhou trvanlivost. Nejvhodnější je k zavařování, na přípravu kompotů nebo džemů. A výborná jsou i její semínka, pokud je upražíte.
Žaludová dýně
Tato dýně má neobvyklé, přibližně půlkilové plody tak trochu připomínající jahody. Její dužnina chutí připomíná oříšky a dá se jíst i syrová. Jen slupku má tato dýně poměrně tvrdou, proto je lepší ji nejdříve upéct a dužninu pak sníst samotnou nebo ji přidat například do placek. Tuto dýni není dobré dlouho skladovat, protože pak ztrácí svou příjemnou oříškovou chuť.
Marina di Chioggia
Tato dýně, jak už její název napovídá, byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody vážící až 6 kg mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Protože je její slupka hodně tuhá, je potřeba dýni nejdříve tepelně zpracovat a teprve pak ji zbavit slupky. Odmění se vám chutnou nasládlou dužninou připomínající mrkev.
Užijte si dýně naslano i nasladko
Když už víte o dýních (téměř) vše, zbývá jen doporučit, co dobrého si z nich můžete připravit. Vyberte si z našich receptů:
Dýňové chuťovky
Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem
Dýňové chutney s nakládaným česnekem
Nejlepší dýňové polévky
Dýňová polévka s červenou čočkou
Hlavní jídla s dýní
Dýňovo-cizrnové karí s kokosem
Plněné dýně s rýží, fenyklem a jablky
Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou
Dýňové karí se špenátem a čočkou
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky
Dýně jako příloha
Voňavé asijské ossobuco s dýní
Kuřecí prsa s pečenou dýní a mačkaným hráškem
Saláty s dýní
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní
Pečená dýně s čočkovým salátem
Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Dýně nasladko
Dýňová bábovka s čokoládovou polevou
Dýňové donuty s dýňovým máslem
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Zavařená dýně
Dýňový kompot s ananasovou šťávou