Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu

14. listopadu 2023 • 00:15

Snadné, chutné a levné, takové jsou recepty z brambor, které si můžete dopřát k obědu i večeři. Oblíbenou zeleninu lze připravit na mnoho způsobů, ale na dokřupava a dozlatova vypečené brambory z trouby jen tak něco nemá. Inspirujte se naším výběrem a pochutnejte si na voňavém pekáči plném žluťoučkých zemáků ještě dnes.

Brambory nazývané krajově také erteple, grumbíry či krumple jsou na našem trhu dostupné v mnoha různých odrůdách i varných typech. A právě správným výběrem vše začíná. V obchodech se můžete nejčastěji setkat se třemi základními varnými typy. Pod označením velkého písmene A zakoupíte brambory vhodné zejména na přípravu salátů, protože jsou pevné a při vaření dobře drží tvar. Výborně se hodí ale i na pečení, připravíte z nich například skvělé brambory Hasselback. 

Americké brambory pečené v troubě můžete podávat jako samostatný chod i přílohu>>>

Video se připravuje ...

Univerzální kuchyňské využití mají brambory typu B. Hlízy jsou polopevné, mírně moučnaté a v obchodech se s nimi setkáte asi nejčastěji. Nazývány jsou jako brambory přílohové a v troubě z nich upečete např. výtečné gratinované brambory Dauphinoise se smetanou pocházející z francouzské provincie Dauphiné nebo gratinované brambory s batáty a čedarem, které lze servírovat jako přílohu i hlavní chod. Skvělé jsou z nich také bramborové lupínky.

Písmenem C se označují moučnaté brambory s velmi vysokým obsahem škrobu, jež jsou vhodné zejména na bramborová těsta a kaše. V troubě z nich však můžete připravit např. vynikající brambory "rozšlápnuté" nebo mačkané.

Brambory zapečené se sýrem a slaninou jsou opravdovou lahůdkou Brambory zapečené se sýrem a slaninou jsou opravdovou lahůdkou • Autor: iStock

Hlízy této původem americké rostliny nejen zasytí, obsahují také mnoho cenných látek prospěšných pro náš organismus a vedle kysaného zelí jsou také významným zdrojem vitamínu C. Nezapomeňte jen, že všechny zpracovávané kusy by měly být bez klíčů a zelených částí.

Inspirujte se výběrem tradičních i originálních receptů z brambor: 

Brambory v krustě s ořechy

Zapečené brambory s uzeným

Pečené brambory s brynzou a slaninou

Křupavé brambory s polentou

Zapečené brambory se sýrovou strouhankou

Tvarohové brambory

Brambory zapečené se špekáčky a česnekem

Mačkané brambory

Boloňské brambory

Gratinované brambory s hořčicí

Italské zapékané brambory se sušenými rajčaty a mozzarellou

Pečené brambory s česnekem a citronem

Brambory se sýrovou náplní

Zapečené mačkané brambory

Brambory s lososovým tvarohem

Video se připravuje ...

Autor: red