Chuťovky z cibule: Odhalte nečekané lahůdky, které z této zeleniny můžete připravit

16. listopadu 2023 • 04:21

Dalo by se říct, že jde o obyčejnou zeleninu. Pro svou výraznou chuť, tradici, oblibu a všestranné využití je ale cibule považována za královnu zeleniny a neměla by chybět v žádné domácnosti. Díky ní dostane jídlo mnohem lepší chuť a  mnozí na ni nedají dopustit, protože jde o skvělý přírodní lék. Ochutnejte cibuli tentokrát trochu jinak, než jste zvyklí.

V dějinách se cibule všeobecně uctívala jako přírodní všelék. Ve středověku ji používali proti moru, původní obyvatelé Ameriky s ní léčili nachlazení a chřipku. Cibule zvyšuje imunitu, zastavuje zvracení, léčí respirační onemocnění, pomáhá při léčbě cukrovky, snižuje cholesterol a artritidu, je výborná na kašel i zácpu a bylinkáři s ní odstraňují bradavice nebo akné.

Uvařte si z cibule výbornou cibulačku>>>

Video se připravuje ...

Cibule jako lék i kosmetický pomocník

Jestliže vás trápí kašel, pak cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky, prosypte cukrem a nechte v chladničce stát několik hodin. Cibule pustí šťávu a je z ní skvělý sirup.

Pokud vám padají vlasy, pak uvařte vodu s cibulí a použijte takto vytvořenou tekutinu pro opláchnutí vlasů před použitím šamponu.

Jestliže má vaše dítě koliku, dejte mu lžičku cibulového čaje každou hodinu, dokud se nezklidní.

Trápí vás kousnutí od hmyzu? Položte kousek cibule na místo hmyzího štípnutí, abyste jej zklidnili. Cibule má protizánětlivé vlastnosti a sníží zánět i nepříjemný pocit svědění.

Máte horečku? Nakrájejte několik plátků cibule, naneste na chodidla trochu kokosového oleje a přiložte plátky cibule na každé chodidlo. Zabalte je do igelitu a přikryjte ponožkou. Cibule vyčerpá z těla toxiny a nemoc.

Není cibule jako cibule

Různé druhy cibule Různé druhy cibule • Autor: iStock

Klasická žlutá cibule má ostřejší chuť, kterou si zachovává i po delší tepelné úpravě. Používá se nejčastěji do polévek, omáček, gulášů a dušených pokrmů. Jako chutnou přílohu ji stačí zvolna podusit na víně s bylinkami. Její slupky se využívají nejen při barvení velikonočních vajec. Dáte-li například do vývaru vařit cibuli i se slupkou, získá polévka hezkou zlatavou barvu. Červená cibule má  kulatý nebo podlouhlý tvar a příjemně nasládlou chuť. Její krásnou barvu můžete využít jen zasyrova (například do salátů), protože vařením bledne, i když chuť i vůni si zachová. Bílá odrůda cibule je sladká a má jemnou chuť. Hodí se nejlépe do nádivek nebo k dušení. Cibule šalotka patří k nejvznešenějším z rodiny cibulové zeleniny, má jemnější chuť než ostatní druhy cibule a vůní trochu připomíná česnek. Hodně se používá ve francouzské kuchyni, neobejdou se bez ní mnohé klasické omáčky, například béarnská. Ze šalotky se vyrábí i marmeláda, která je výborná na opečených topinkách a také jako doplněk k jehněčímu, skopovému a zvěřině. Jarní cibule (naťová) má protáhlé hlavičky a dlouhé křehké štíhlé listy s jemnou chutí. Drobně nakrájená se přidává hlavně do salátů, polévek, na oblohu či ozdobu. Větší a vyvinutější cibulky dobře snášejí i lehkou tepelnou úpravu.

Vyzkoušejte různé druhy cibulí v těchto chuťovkách:

Cibulový koláč z listového těsta

Cibulový koláč z listového těsta Cibulový koláč z listového těsta • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 bílá cibule
  • 1 červená cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 chlazené rozválené listové těsto
  • čerstvý tymián
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozložíme na plech s papírem na pečení a kraje zahneme dovnitř, abychom vytvořili vyšší okraje.

2. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, aby se uprostřed nenafouklo. Potřeme ho zakysanou smetanou, osolíme, opepříme, posypeme čerstvým tymiánem a rozložíme na něj obě cibule nakrájené na kolečka.

3. Koláč dáme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

4. Upečený koláč nakrájíme a ihned podáváme.  

TIP: Pokud byste chtěli koláč ještě vylepšit, můžete ho chvíli před dopečením posypat nastrouhaným parmazánem.

Karamelizovaná cibule s tymiánem

Karamelizovaná cibule s tymiánem Karamelizovaná cibule s tymiánem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g menších bílých cibulek
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 1/2 citronu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • zeleninový vývar podle potřeby

Postup:

1. Cibulky oloupeme a rozkrojíme na půlky.

2. Do hlubší pánve nasypeme cukr a na mírném ohni ho necháme rozpustit. Jakmile začne vonět a žloutnout, přidáme máslo, počkáme, až se rozpustí, a stále mícháme. Pak do pánve přisypeme nakrájené cibulky a restujeme asi 5 minut, dokud nezezlátnou.

3. Nakonec cibulky zakápneme citronovou šťávou, osolíme, případně podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme pod pokličkou.

4. Když se tekutina vydusí, cibulky posypeme čerstvým tymiánem a můžeme podávat.  

Marmeláda z červené cibule

Marmeláda z červené cibule Marmeláda z červené cibule • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1,5 kg červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g cukru (ideálně třtinového)
  • 2 lžičky tymiánu
  • špetka mletého chilli
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky.

2. V hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme tak dlouho, dokud se proužky od sebe neoddělí a neobalí se v tuku. Přisypeme cukr a koření, zamícháme a restujeme  asi 20 minut, dokud se neodpaří šťáva a cibule nezačne karamelizovat.

3. Pak přilijeme víno a balzamikový ocet, snížíme plamen na střední teplotu a vaříme asi 30-40 minut. Jakmile se tekutina vypaří, marmeláda zhoustne a získá tmavou barvu.

4. Nakonec marmeládu dochutíme solí a pepřem a podle chuti můžeme přidat ještě balzamikový ocet nebo trochu cukru.

5. Horkou marmeládu naplníme do čistých skleniček, zavíčkujeme je, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

6. Po vychladnutí marmeládu uložíme do lednice, kde vydrží až půl roku.

Nakládaná cibule

Nakládaná cibule Nakládaná cibule • Autor: iStock

Suroviny:

  • 3 cibule
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy nebo 8% octa
  • 1 lžíce soli
  • 300 ml převařené horké vody

Postup:

1. Tentokrát nebudeme zavařovat, jen si ukážeme, jak chuť cibule zjemnit a vylepšit a pak ji použít do některých jídel či na oblohu nebo doladění dalšího receptu. Je to totiž taková třešnička na dortu.

2.  Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka či proužky. Záleží, na co ji pak budete používat.

3.  Pak si připravíme nálev z cukru, soli, vody a octa nebo citronové šťávy. Můžeme vše krátce povařit nebo jen důkladně promíchat.

4. Cibuli dáme do sklenice nebo vhodné misky, zalijeme nálevem a necháme alespoň hodinu, ale ideálně přes noc uležet.

5.  Takto připravenou cibuli můžeme použít jako skvělý doplněk do burgerů, k hovězímu tataráku nebo pečenému masu. Má skvělou chuť, která vás nadchne.

Smažené cibulové kroužky

Cibulové kroužky Cibulové kroužky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 3 cibule
  • 3 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, rozebereme je na kroužky a vložíme je asi na minutu do vroucí vody. Pak je scedíme a necháme odkapat.

2. Mezitím si připravíme těstíčko. V míse smícháme vejce, vodu, prášek do pečiva, mouku a sůl. Těstíčko je hotové, jakmile se začne trochu lepit.

3. Pak rozpálíme pánev s dostatečnou vrstvou oleje. Cibulové kroužky obalíme v těstíčku a zprudka osmažíme z obou stran v oleji.

4. Necháme je odkapat na papírové utěrce a podáváme jako chuťovku s oblíbeným dipem nebo kečupem, případně jako přílohu k burgeru nebo steaku.

Kroužky můžete obalit i v pivním těstíčku>>>

Video se připravuje ...
Autor: PL