7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky

19. září 2024 • 05:14

Podzim má jednu velkou výhodu. Je totiž plný plodin, které lze právem řadit mezi superpotraviny. Vybrali jsme pro vás sedm nejdostupnějších a nejzdravějších potravin tohoto období, na kterých si skvěle pochutnáte, neutratíte za ně majlant a ještě podpoří vaše zdraví a imunitu.

Jablka

Rádoby obyčejná jablka jsou lepší než mnohé superpotraviny Rádoby obyčejná jablka jsou lepší než mnohé superpotraviny • Autor: iStock

Jablka jsou nejen nejdostupnější a nejznámější české ovoce. Mohou se chlubit i mimořádně vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, což jen potvrzuje známé rčení o tom, že pokud sníte denně jedno jablko, nepotřebujete lékaře. Především je v nich velké množství vitamínu C a vlákniny. Za zmínku stojí především rozpustná vláknina zvaná pektin, která je známá pro své detoxikační vlastnosti a schopnost bojovat s toxiny v těle. Jablka pomáhají regulovat krevního cukr i tlak a zmírňují kyselost žaludku. Kromě toho jsou bohatá na flavonoid zvaný quercetin. Ten se nachází ve slupce (proto je vhodné jíst jablka neoloupaná) a přišlo se na to, že dokáže účinně snižovat zánět a zmírňovat příznaky pylové alergie.

Jak si na nich pochutnat:

Chcete-li naplno využít benefitů jablek, jezte je čerstvá i se slupkou, případně nastrouhaná, vyrobte si z nich jablečný ocet či mošt nebo je přidejte do salátu

A užijte si je samozřejmě i v moučnících:

Video se připravuje ...

Tažený jablkový závin

Hraběnčiny řezy

Nepečený jablkový dort

Červená řepa

Červená řepa je velmi zdravá Červená řepa je velmi zdravá • Autor: iStock

Už Římané nebo Keltové připisovali této krásně zbarvené zelenině zázračné léčivé účinky a právem si zaslouží být zařazena mezi nejdravější druhy zeleniny. Je plná důležitých vitaminů, minerálů i vlákniny. Řepa přispívá ke snížení krevního tlaku a prevenci zánětů, napomáhá přirozenému procesu detoxikace těla tím, že čistí krev a játra, má pozitivní vliv na srdce a dokonce i sportovní výkon, protože obsahuje přírodní dusičnany, které zlepšují okysličování svalů.

Jak si na ní pochutnat:

Ze syrové červené řepy si můžete udělat smoothie nebo ji přidat do salátu. Její mírně nasládlou chuť lze zvýraznit a dobře kombinovat s česnekem, zelím, křenem, jablky, citrusy nebo ořechy. Výborná je pečená nebo vařená. Třeba v těchto receptech:

Vegetariánský boršč

Pečená řepa ve slanině s bylinkami

Burgery z červené řepy

Bábovka z červené řepy

Video se připravuje ...

Hroznové víno

Hroznové víno je zdrojem cenných vitaminů a minerálů, rozpustné a nerozpustné vlákniny a silných antioxidantů. Jedním z nich je resveratrol obsažený ve slupkách a jadérkách tmavého hroznového vína, který má protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, chrání cévy před účinky škodlivého cholesterolu a posiluje imunitu. Hroznové víno je bohaté i na mangan, který je důležitý pro zdravé kosti, štítnou žlázu a výživu nervů, nebo hořčík, který příspívá k svalové relaxaci. Draslík a ovocný cukr fruktóza jsou zase skvělým prostředkem na zahnání únavy a podporu koncentrace.

Hroznové víno Hroznové víno • Autor: iStock

Jak si na něm pochutnat:

Nejlepší je jíst hroznové víno jen tak samotné, jako svačinu. Můžete ho přídavat do ovocných i zeleninových salátů. A vychutnat si ho můžete samozřejmě i v moučnících:

Palačinka z trouby

Hroznová bublanina

Kysané zelí

Kysané zelí Kysané zelí • Autor: iStock

Kysané zelí je jednou z nejstarších českých fermentovaných potravin. Je levné a se zdravím dokáže zázraky. A to hlavně díky vysokému obsahu prospěšných probiotik, vitamínu C a vlákniny, která zasytí a rozpohybuje střeva. Kysané zelí tak pomáhá zlepšovat trávení, odplavuje z těla toxiny, podporuje imunitu, přispívá k vyvážené střevní mikroflóře a díky obsahu vitaminu B a látce zvané acetylcholin je dobrým pomocníkem i při stresu, neklidu a špatných náladách.

Jak si na něm pochutnat:

Abyste využili všech benefitů kysaného zelí, je důležité, aby bylo nepasterizované, bez obsahu konzervantů, stabilizátorů a dalších přidaných látek. Ideální je jíst kysané zelí syrové, abyste se neochudili o cenná probiotika a vitamin C. Ne každému ale v tomto stavu chutná. Snažte se ho tedy co nejvíce využívat při vaření. Zkuste třeba tyto recepty:

Zelňáky se zelným salátem

Výpečky s chlupatými knedlíky a zelím

Zelňačka s klobásou

Šípky

Šípky sbírejte v době, kdy jsou červené a tvrdé Šípky sbírejte v době, kdy jsou červené a tvrdé • Autor: iStock

Šípky jsou doslova vitamínovou bombou, především díky vysokému obsahu vitamínu C, který posiluje imunitní systém, zlepšuje stav kůže a činnost cév, a vitaminu B1. Kromě toho šípky udržují zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve. Ať se tedy půjdete projít podzimní přírodou, nezapomeňte si je natrhat.

Jak si na nich pochutnat:

Když si šípky usušíte, můžete si z nich pak vařit skvělý šípkový čaj, který zabraňuje únavě, nemocím jater a také tvorbě ledvinových kamenů. Z čerstvých plodů se dělá sirup nebo likér, výborná je i šípková marmeláda, která se používá do omáček nebo vánočního cukroví.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. • Autor: iStock

Jsou sice kaloricky velmi vydatné, ale mezi ořechy zaujímají jedinečné postavení a pokud je budete jíst s mírou, vašemu zdraví velmi prospějí. Obsahují vlákninu, vitaminy (zejména E a vitaminy řady B), draslík, fosfor, jsou zdrojem manganu, který je důležitý v prevenci řídnutí kostí. Díky příznivému poměru mastných kyselin mají pozitivní účinky na srdce a také posilují mozek.

Jak si na nich pochutnat:

Odborníci doporučují sníst každý den šest vlašských ořechů, třeba jako rychlou a výživnou svačinku. Jsou skvělé do salátů, domácí granoly a samozřejmě moučníků. Zkuste třeba tyto:

Mrkvový dort s ananasem a banány

Jablkový koláč ve skleničce

Jablkový crumble s ořechy a brusinkami

Dýně

Dýní je celá řada druhů, které se liší velikostí, tvarem, barvou, vlastnostmi i chutí Dýní je celá řada druhů, které se liší velikostí, tvarem, barvou, vlastnostmi i chutí • Autor: iStock

Podzimní seznam superpotravin by nebyl úplný bez zeleniny, která je symbolem podzimu – dýně. Přestože jsou plody dýně plné vody, je v nich spousta vitamínů a minerálních látek. Dýně navíc patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku. Také je v nich poměrně málo sacharidů a naopak hodně rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti. Zdravá není jen dýňová dužina, ale i semínka uvnitř, která jsou bohatá na zinek, minerál důležitý hlavně pro hojení a regeneraci, železo a také vlákninu a omega-3 mastné kyseliny.  

Jak si na nich pochutnat:

Z dýní se vaří především vynikající krémová polévka, kterou na podzim máloco překoná. Jsou skvělé i pečené nebo se z nich dělá univerzální dýňové pyré, které lze použít například do těsta na palačinky, jako náplň do koláčů nebo na přípravu další podzimní speciality - dýňového latte. Vyzkoušejte některý z dýňových receptů:

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem

Dýňový cheesecake

Salát z pečené dýně

 

Autor: Anna Kopečková