Recept na bábovku: Rychlá hrníčková, dýňová i kynutá podle cukráře Maršálka

14. října 2023 • 00:00

Čokoládová, banánová, ořechová… Kolik bábovek znáte? Určitě desítky. A další desítky příjemných chvil máme s tímto moučníkem spojeny. Vůně nedělní kávy, návštěvy u babičky, posezení s přáteli. Zkrátka, klasická bábovka je něco víc než jen obyčejný moučník. Je to náš symbol pro chvíle pohody. Tak zabořte ruce do těsta a oslaďte si život!

Receptů na bábovky je spousta, my jsme pro vás vybrali 3 oblíbené, ze kterých si jistě vyberete. Můžete se těšit na tyto bábovkové varianty:

Kynutá bábovka podle cukráře Josefa Maršálka

Rychlá hrníčková bábovka

Dýňová bábovka bez lepku

Podle našeho videoreceptu si můžete upéct ořechovou bábovku>>>

Video se připravuje ...

Kynutá s mandlemi a borůvkami podle cukráře Josefa Maršálka

Suroviny na těsto:

  • 60 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 300 g bio špaldové jemné mouky Pernerka
  • 40 g krupicového cukru
  • 100 g mléka
  • 8 g droždí
  • 5 g mořské soli
  • máslo a plátky mandlí na formu
  • 70 g másla

Na dokončení: 

  • borůvkový džem
  • čerstvý tymián
  • moučkový cukr

Kynutá bábovka podle Josefa Maršálka Kynutá bábovka podle Josefa Maršálka • Autor: Blesk Vaše recepty

Postup:

1. Do mísy dáme všechny suroviny kromě rozinek a vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem zpevní. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme přikryté na teplém místě kynout.

2. Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně ho umístíme do připravené formy. Necháme kynout, až se těsto třikrát zvětší. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.

3. Bábovku necháme vychladnout a pak ji pocukrujeme. Na přípravu polevy rozvaříme tři lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu a ještě vlažnou polevu naneseme na bábovku. Dozdobíme tymiánem.

Hrníčková bábovka

Suroviny:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (po 200 ml)
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • olej a hrubá mouka na formu

Hrníčková bábovka Hrníčková bábovka • Autor: iStock

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji s cukrem a kypřicím práškem. V mléce rozšleháme vejce a směs vlijeme k moučné směsi. Přidáme citronovou kůru, olej a vše metlou důkladně promícháme.

2. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a přidáme do formy. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut, propečení zkusíme špejlí.

Dýňová bábovka bez lepku

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 300 g očištěné dýně hokkaido
  • 300 g rýžové mouky
  • 200 g přírodního třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
  • 35 g bramborového škrobu
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • kousek másla a trochu kukuřičné mouky na formu

Dýňová bábovka Dýňová bábovka • Autor: iStock

Postup:

1. Dýni nastrouháme na jemném struhadle a pak ji podusíme s máslem, špetkou soli a polovinou cukru, až změkne a cukr začne karamelizovat. Odstavíme a vmícháme do ní dřeň z vanilkového lusku a perníkové koření.

2. V míse vyšleháme vejce s druhou půlkou cukru do světlé husté pěny. Do ní pak zapracujeme bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek, uvařenou dýni a kousky sušeného ovoce.

3. Těsto dáme do formy vymazané máslem a vysypané kukuřičnou moukou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

Video se připravuje ...

Autor: BVR, red