Čokoládová, banánová, ořechová… Kolik bábovek znáte? Určitě desítky. A další desítky příjemných chvil máme s tímto moučníkem spojeny. Vůně nedělní kávy, návštěvy u babičky, posezení s přáteli. Zkrátka, klasická bábovka je něco víc než jen obyčejný moučník. Je to náš symbol pro chvíle pohody. Tak zabořte ruce do těsta a oslaďte si život!
Receptů na bábovky je spousta, my jsme pro vás vybrali 3 oblíbené, ze kterých si jistě vyberete. Můžete se těšit na tyto bábovkové varianty:
Kynutá bábovka podle Josefa Maršálka
• Autor:
Blesk Vaše recepty
Postup:
1. Do mísy dáme všechny suroviny kromě rozinek a vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem zpevní. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme přikryté na teplém místě kynout.
2. Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně ho umístíme do připravené formy. Necháme kynout, až se těsto třikrát zvětší. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
3. Bábovku necháme vychladnout a pak ji pocukrujeme. Na přípravu polevy rozvaříme tři lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu a ještě vlažnou polevu naneseme na bábovku. Dozdobíme tymiánem.
1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji s cukrem a kypřicím práškem. V mléce rozšleháme vejce a směs vlijeme k moučné směsi. Přidáme citronovou kůru, olej a vše metlou důkladně promícháme.
2. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a přidáme do formy. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut, propečení zkusíme špejlí.
1. Dýni nastrouháme na jemném struhadle a pak ji podusíme s máslem, špetkou soli a polovinou cukru, až změkne a cukr začne karamelizovat. Odstavíme a vmícháme do ní dřeň z vanilkového lusku a perníkové koření.
2. V míse vyšleháme vejce s druhou půlkou cukru do světlé husté pěny. Do ní pak zapracujeme bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek, uvařenou dýni a kousky sušeného ovoce.
3. Těsto dáme do formy vymazané máslem a vysypané kukuřičnou moukou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.