Recept na bábovku: Rychlá hrníčková, dýňová i kynutá podle cukráře Maršálka
Čokoládová, banánová, ořechová… Kolik bábovek znáte? Určitě desítky. A další desítky příjemných chvil máme s tímto moučníkem spojeny. Vůně nedělní kávy, návštěvy u babičky, posezení s přáteli. Zkrátka, klasická bábovka je něco víc než jen obyčejný moučník. Je to náš symbol pro chvíle pohody. Tak zabořte ruce do těsta a oslaďte si život!
Receptů na bábovky je spousta, my jsme pro vás vybrali 3 oblíbené, ze kterých si jistě vyberete. Můžete se těšit na tyto bábovkové varianty:
♥ Kynutá bábovka podle cukráře Josefa Maršálka
Kynutá s mandlemi a borůvkami podle cukráře Josefa Maršálka
Suroviny na těsto:
- 60 g rozinek
- 3 žloutky
- 300 g bio špaldové jemné mouky Pernerka
- 40 g krupicového cukru
- 100 g mléka
- 8 g droždí
- 5 g mořské soli
- máslo a plátky mandlí na formu
- 70 g másla
Suroviny na dokončení:
- borůvkový džem
- čerstvý tymián
- moučkový cukr
Postup:
1) Do mísy dáme všechny suroviny kromě rozinek a vymícháme hladké lesklé těsto. Není třeba přidávat žádnou mouku; těsto odpočinkem zpevní. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme přikryté na teplém místě kynout.
2) Bábovkovou formu vytřeme polotekutým máslem a vysypeme mandlemi. Vykynuté těsto krátce propracujeme a uválíme bochánek. V něm uděláme díru (jako na donut) a opatrně ho umístíme do připravené formy. Necháme kynout, až se těsto třikrát zvětší. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
3) Bábovku necháme vychladnout a pak ji pocukrujeme. Na přípravu polevy rozvaříme tři lžíce džemu, lžíci vody a několik snítek tymiánu a ještě vlažnou polevu naneseme na bábovku. Dozdobíme tymiánem.
Jak vytvořit duhový efekt pomocí borůvek v klasické bábovce vám ukáže Koko ve videonávodu:
Hrníčková bábovka
Suroviny:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (po 200 ml)
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 1/4 hrnku oleje
- 2 lžíce kakaa
- olej a hrubá mouka na formu
Postup:
1) Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji s cukrem a kypřicím práškem. V mléce rozšleháme vejce a směs vlijeme k moučné směsi. Přidáme citronovou kůru, olej a vše metlou důkladně promícháme.
2) Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a druhou polovinu těsta obarvíme kakaem a přidáme do formy. Bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut, propečení zkusíme špejlí.
Podívejte se na další jednoduché recepty na bábovky, které zvládnete raz dva
Dýňová bábovka bez lepku
Suroviny:
- 4 vejce
- 300 g očištěné dýně Hokkaidó
- 300 g rýžové mouky
- 200 g přírodního třtinového cukru
- 150 g másla
- 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky)
- 35 g bramborového škrobu
- 1 kypřicí prášek
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- kousek másla a trochu kukuřičné mouky na formu
Postup:
1) Dýni nastrouháme na jemném struhadle a pak ji podusíme s máslem, špetkou soli a polovinou cukru, až změkne a cukr začne karamelizovat. Odstavíme a vmícháme do ní dřeň z vanilkového lusku a perníkové koření.
2) V míse vyšleháme vejce s druhou půlkou cukru do světlé husté pěny. Do ní pak zapracujeme bramborový škrob, rýžovou mouku, kypřicí prášek, uvařenou dýni a kousky sušeného ovoce.
3) Těsto dáme do formy vymazané máslem a vysypané kukuřičnou moukou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.