Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!

12. září 2023 • 10:00

Hokkaidó (nebo také hokaido) je bezesporu favoritem mezi dýněmi. Má příjemnou chuť, vysoký obsah vitamínů, dlouhou trvanlivost a jednoduché kuchyňské zpracování. A ještě k tomu má krásnou tmavě oranžovou barvu a dá se sehnat i jindy než jen na podzim, kdy dozrává.  

Oranžová královna podzimní zeleniny

Podzimní dýně má řada z nás spojené s jejich vydlabáváním, dýni hokkaidó je ale mnohem lepší sníst. Chutná totiž naprosto skvěle. Je příjemně sladká a chutí připomíná pečené kaštany a sladké brambory. A navíc je zdravá. Podle odborníků na výživu dodává našemu organismu řadu životně důležitých látek, jako je hořčík, selen, sodík, zinek, betakaroten, lutein nebo fosfor. Ve velkém množství je v ní obsažen betakaroten, vitamíny B1 a B2. Skvělé je na této dýni i to, že když ji dobře uložíte, vydrží vám až několik měsíců a během skladování se obsah vitamínů dokonce zvyšuje.

Uvařte si z dýně polévku podle šéfkuchaře Radka Davida>>>

Video se připravuje ...

Zdroj krásy a mládí 

Určitě vás potěší zjištění, že tato oranžová podzimní plodina umí zpomalit proces stárnutí a už v dávných dobách byla považována za elixír mládí a věčné krásy. Dýně je totiž bohatá na kyselinu nukleovou, díky které se buňky rychleji a snáze regenerují. Takže když si z hokkaida uvaříte něco dobrého, pochutnáte si, a možná ještě ušetříte na krémech proti vráskám. 

I když chutná sladce, je dietní

Dýně je tvořena až z 90 % vodou, je tedy nízkokalorická a vhodná i pro diabetiky. Díky obsažené vláknině si skvěle rozumí se zažívacím traktem, regeneruje střeva, eliminuje tuk v krvi, blahodárně působí na nervovou soustavu, vylepšuje imunitu a prospívá srdci. Díky pravidelné konzumaci upevňuje stav nehtů, zubů a vlasů. Pro tyto příznivé výsledky se doporučuje užívat i dýňový olej.

Pečená dýně hokkaidó Pečená dýně hokkaidó • Autor: iStock

Jednoduchá chuťovka nebo příloha k masu

Velmi chutná a jednoduchá úprava dýně hokkaidó je pečení v troubě. Nesnažte se dýni loupat. Hokkaidó je jediná dýně, která se loupat nemusí, což je její velká výhoda. Ono to ostatně ani moc nejde. Má totiž hodně tvrdou slupku, ta ale během tepelné úpravy, ať už je to pečení nebo vaření, krásně změkne. Dýni proto stačí jen opláchnout vodou, rozkrojit a zbavit vnitřní části se semínky. Ta nevyhazujte, jsou velmi zdravá a dají se skvěle zužitkovat.

Hokkaidó se jako jediná z dýní nemusí loupat. Stačí z ní vydlabat semínka. Hokkaidó se jako jediná z dýní nemusí loupat. Stačí z ní vydlabat semínka. • Autor: iStock

Dužninu i se slupkou nakrájejte na silnější plátky nebo kousky, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, osolte, posypte oblíbenou směsí koření nebo bylinkami, zakápněte olivovým olejem a upečte v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka a dozlatova. Takto upečená dýně je skvělá jako chuťovka, příloha, můžete ji přidávat do salátů nebo rozmixovat a udělat z ní třeba polévku. Pokud byste si dýni chtěli ještě trochu vylepšit, zkuste ji krátce před dopečením posypat sýrem - rozdrobenou fetou, balkánským sýrem nebo nastrouhaným parmazánem. Dýni můžete i přidat do trouby k téměř upečenému masu a dopéct je společně. Získáte velmi chutnou a dietní přílohu.

Dýňová polévka jako hit podzimu

Jaký by to byl podzim bez dýňové polévky? Zkuste třeba tuto jednoduchou variantu, která chutná i dětem: Nakrájenou cibulku zpěňte v hrnci na másle, přidejte na kousky nakrájenou dýni a osmahněte. Vše zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte a vařte, dokud nebude dýně měkká. Ponorným mixérem směs rozmixujte a zjemněte smetanou nebo mlékem. Dochuťte solí, pepřem a trochou česneku. Ozdobte nakrájenou petrželkou a opraženými dýňovými semínky.  

Domácí dýňové pyré Domácí dýňové pyré • Autor: iStock

Univerzální dýňové pyré

Z některých dýní včetně hokkaida se dá připravit i pyré, které má velmi univerzální použití. Můžete ho využít jako základ slaných jídel, například polévek, placek, kaší nebo i při pečení sladkých moučníků, například bábovkybrownies, cheesecaku nebo rolády.  A hodí se i na přípravu podzimního smoothie. Skvělé je na tomto pyré také to, že na jeho přípravu potřebujete jen minimum surovin. V lednici vám dýňové pyré vydrží asi tři dny, v mrazáku i několik měsíců. Připravit si ho můžete podle návodu ZDE

Hokkaidó, jak ho možná ještě neznáte

Vyzkoušejte i další skvělé recepty z dýně hokkaidó:

Chlebíčky s pečenou dýní a kozím sýrem

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem 

Dýňová panenka Wellington

Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Plněné dýně s rýží, fenyklem a jablky

Kuřecí prsa s pečenou dýní a mačkaným hráškem

Pečené zelí s dýní

Dýňová polévka s hruškami

Dýňové muffiny

Video se připravuje ...

Autor: AK