Výborné karbanátky: Zapomeňte na klasiku a připravte si šťavnaté dýňové či žemlové se žampiony

2. října 2021 • 00:00

Českou klasiku v podobě karbanátků z mletého masa s vařenými brambory, cibulí a hořčicí zná snad každý. Někdy to však chce vnést do našich kuchyní svěží vítr nových chuťových zážitků. A když přijde na kulinářskou fantazii, rázem se i obyčejný „karboš“ promění v delikatesu, jakou jste ještě neokusili.

Šťavnaté a nadýchané karbanátky si často dopřejeme s kaší k obědu, v housce na svačinu i s chlebem k večeři. Jsou téměř zlatým grálem našich kuchyní a konkurovat jim není vůbec snadné. Nicméně existuje řada nápaditých variací, o které by byla vyloženě škoda se nepodělit.  

Základní jednoduchý recept na klasické karbanátky >>>

Video se připravuje ...

Vybrali jsme variace masové, sýrové, houbové, luštěninové i zeleninové, jejichž levná příprava si s bohatou chutí, kterou nabízí, nikterak nezadá. Na své si zkrátka přijdou všichni, kteří si občas rádi dopřejí zcela nový gurmánský zážitek.

Díky zelenině budou šťavnatější

Opravdovou podzimní specialitou jsou karbanátky z mletého masa s dýní, které jsou kromě stroužků česneku navíc provoněné také najemno nastrouhaným čerstvým zázvorem. Jestliže však dáváte před dýní přednost raději řepě, pak se při přípravě oběda nechte vést receptem na karbanátky s červenou řepou.

Video se připravuje ...

Když je chcete bez masa

Vynikající zeleninovou variantou karbanátků jsou ty z brambor a květáku. Když je lehce provoníte slaninou či klobáskou chorizo, jistě si na nich pochutnají i zarputilí odmítači bezmasých pokrmů. Skvělé karboše snadno připravíte také i z jiných druhů košťálové zeleniny, za zkoušku rozhodně stojí například kapustové karbanátky se sýrem či brokolicové s nivou.

Krůtí, králičí i rybí 

Karbanátky lze připravit z různých druhů masa, kromě klasické směsi vepřového a hovězího zvolte např. maso krůtí, králičí nebo rybí, poté stačí přidat již jen bylinky či koření a zcela nový gurmánský zážitek na sebe nenechá dlouho čekat.

Krůtí karbanátky s koriandrem Krůtí karbanátky s koriandrem • Autor: F.O.O.D.

Využijte i pohanku, čočku nebo ovesné vločky

Skutečně vydatným obědem jsou karbanátky z pohanky, červené čočky, sýra a karotky, která dodává pokrmu na šťavnatosti. Tuto bezmasou dobrotu si dozajista oblíbí nejen příznivci vegetariánského stravování. Ovoněné česnekem, majoránkou a petrželkou jsou opravdovou delikatesou. Jestliže má ve vaší kuchyni kořenová zelenina zelenou, vyzkoušet můžete také karbanátky celerové.

Houbové karbanátky

Máte rádi houby a máte je čerstvé? Udělejte si karbanátky z hub. A pokud byla u vás letošní úroda hub nevalná, vůbec nevadí. Karbanátky si můžete udělat i ze žampionů. Pokud vám ale doma zbyl kousek masové pečínky, rozhodně vyzkoušejte také houbové karbanátky s pečeným masem. Stoprocentně vám zachutnají.   

Už jste někdy zkusili kapustové karbanátky?>>>

Video se připravuje ...

Autor: red