Zdravá pizza? 5 chytrých tipů, jak si ji užít bez výčitek a ještě si pochutnat

7. ledna 2025 • 04:56

Milujete pizzu, ale zároveň chcete s novým rokem nějaké to kilo shodit nebo jíst prostě jen zdravěji? V tom případě pro vás máme skvělou zprávu. Pizza totiž nemusí být jen kalorická bomba, stačí ji připravit trošku jinak. Máme pro vás tipy, díky kterým si ji vychutnáte s čistým svědomím.

Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě a pizza jí bezesporu dominuje. Ne každý má však chuť pracovat s klasickým kynutým těstem nebo si jednoduše chce dopřát zdravější alternativu. Existuje přitom hned několik možností, jak si tuhle dobrotu připravit. A na své si přijdou i ti, kteří mají intoleranci na lepek nebo chtějí snížit příjem sacharidů a do svého jídelníčku zařadit víc bílkovin či vlákniny, třeba v podobě mléčných výrobků nebo zeleniny. Jak tedy připravit zdravější těsto na pizzu?

Připravit si můžete samozřejmě i klasickou verzi těsta na pizzu:

Video se připravuje ...

Těsto z batátů

Batáty neboli sladké brambory původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatán. Jsou bohaté na minerály, například železo, vitaminy B, C a E nebo beta-karoten, obsahují také vlákninu. Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni na mnoho způsobů. Dají se vařit, péct, lze z nich připravit třeba i kaši… anebo těsto na pizzu.

Co budete potřebovat:

  • 1 větší batát
  • 130 g hladké mouky (může být i bezlepková)
  • 1 vejce
  • špetku soli

Postup:

Z uvařeného batátu udělejte hladké pyré. Smíchejte ho s moukou, vejcem a solí, dokud nevznikne hladké těsto. Vyválejte ho na tenkou placku a pečte při 180 °C asi 15 minut, dokud nezezlátne. Poté pizzu obložte tím, co máte rádi, a pečte dalších 10 minut.

Batáty Batáty • Autor: iStock

Těsto z quinoy

Quinoa je pseudoobilovina, která je přirozeně bezlepková, můžou ji tedy konzumovat i lidé s celiakií, alergií na pšenici nebo ti, kteří chtějí jíst zdravěji. Původem je z Jižní Ameriky, kde ji Aztékové a Inkové považovali za posvátnou potravinu. Je bohatá na bílkoviny a dá se rovněž použít jako základ pro zdravou, přitom chutnou pizzu.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek uvařené quinoy
  • 1 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • špetku soli a mletého pepře

Postup:

Uvařenou quinou smíchejte s vejcem, nastrouhaným parmazánem, solí a pepřem. Vytvořte směs, kterou rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Obložte podle chuti a pečte dalších 10 minut.

Těsto na pizzu z quinoy Těsto na pizzu z quinoy • Autor: iStock

Těsto z ovesných vloček

Ovesné vločky jsou ideálním zdrojem energie a živin, zejména tolik důležité vlákniny. Oves a ovesné vločky obecně mají mnoho zdravotních výhod, od hubnutí a nižší hladiny cukru v krvi až po snížené riziko srdečních onemocnění. Často jsou součástí dezertů, müsli, sušenek nebo i dalšího pečiva. A připravíte z nich skvělé těsto na pizzu!

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/2 šálku vody
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • špetku soli

Postup:

Ovesné vločky rozmixujte a smíchejte s vodou, vejcem, olejem a solí, aby vzniklo měkké těsto. To vyválejte a pečte na 180 °C asi 15 minut. Obložte tím, na co máte chuť, a pečte dalších 10 minut.

Těsto na pizzu z ovesných vloček Těsto na pizzu z ovesných vloček • Autor: iStock

Těsto ze špaldové mouky

Špalda je druh obilí příbuzný pšenici, ječmenu a žitu. Obsahuje lepek, i když v malé míře, takže pozor, pokud trpíte celiakií. Je jednou z nejstarších obilnin na světě, původně pochází z některých částí Evropy a Íránu. Jako jedna z prvních se používala k výrobě chleba. Oblíbená je díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů, je také snadno stravitelná.

Co budete potřebovat:

  • 80 g špaldové mouky
  • 50 ml nízkotučného mléka
  • 1 čajovou lžičku kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli

Postup:

V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Přilijte mléko a vypracujte pevné a nelepivé těsto. Můžete ho nechat na chvilku odležet v ledničce. Poté ho válečkem vytvarujte do tenkého kruhu o velikosti pánve, na které budete těsto opékat. Základ tedy opečte nasucho na větší pánvi z jedné strany. Těsto neobracejte a odstavte pánev ze sporáku, jakmile se těsto začne nafukovat. Základ potom potřete kečupem bez cukru nebo passatou a obložte podle chuti, například mozzarellou light, cherry rajčátky a bazalkou.

Tvarohové těsto

Z nutričního hlediska je tvaroh, pokud nepočítáme maso, asi nejbohatším zdrojem bílkovin. Jestliže se snažíte zhubnout a snížit svůj energetický příjem, může vás překvapit hlad – a právě dostatek bílkovin v jídelníčku ho snadno zažene. S tvarohem se dá v kuchyni vykouzlit nespočet lahodných pokrmů. Tento recept je skvělý pro ty, kdo hledají nízkosacharidovou variantu pizzového těsta.

Co budete potřebovat:

  • 100 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • špetku soli

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a dobře propracujte. Nechte chvíli odležet v ledničce. Těsto vyválejte do tenka na pomoučněném válu. Přeneste ho na plech vystlaný pečicím papírem, potřete neslazeným kečupem nebo passatou a obložte podle libosti – můžete přidat mozzarellu light, libovou šunku a rajčátka. Pečte asi 10 minut na 180 °C.

Pizzu si můžete obložit tím, na co máte právě chuť. Pizzu si můžete obložit tím, na co máte právě chuť. • Autor: iStock

Čím dalším obložit pizzu?

Na těsto potřené neslazeným kečupem nebo passatou s rozetřeným česnekem můžete klást spoustu různých ingrediencí. Například některé druhy zeleniny, jako jsou rajčata, paprika, cibule, kukuřice nebo špenátové listy. Můžete ale použít i plátky lilku nebo cukety, které vypadají velmi efektně. Samozřejmě pro milovníky hub nesmíme zapomenout na žampiony, z masných výrobků pak volíme ideálně libovou šunku. Můžete použít i rozklepnuté vejce a určitě nezapomeňte na mozzarellu. Pizzu lze dochutit i strouhaným parmazánem a bylinkami, jako je například bazalka.

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová