Zdravá pizza? 5 chytrých tipů, jak si ji užít bez výčitek a ještě si pochutnat
Milujete pizzu, ale zároveň chcete s novým rokem nějaké to kilo shodit nebo jíst prostě jen zdravěji? V tom případě pro vás máme skvělou zprávu. Pizza totiž nemusí být jen kalorická bomba, stačí ji připravit trošku jinak. Máme pro vás tipy, díky kterým si ji vychutnáte s čistým svědomím.
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě a pizza jí bezesporu dominuje. Ne každý má však chuť pracovat s klasickým kynutým těstem nebo si jednoduše chce dopřát zdravější alternativu. Existuje přitom hned několik možností, jak si tuhle dobrotu připravit. A na své si přijdou i ti, kteří mají intoleranci na lepek nebo chtějí snížit příjem sacharidů a do svého jídelníčku zařadit víc bílkovin či vlákniny, třeba v podobě mléčných výrobků nebo zeleniny. Jak tedy připravit zdravější těsto na pizzu?
Připravit si můžete samozřejmě i klasickou verzi těsta na pizzu:
Těsto z batátů
Batáty neboli sladké brambory původně pocházejí z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatán. Jsou bohaté na minerály, například železo, vitaminy B, C a E nebo beta-karoten, obsahují také vlákninu. Stejně jako brambory můžete i batáty využít v kuchyni na mnoho způsobů. Dají se vařit, péct, lze z nich připravit třeba i kaši… anebo těsto na pizzu.
Co budete potřebovat:
- 1 větší batát
- 130 g hladké mouky (může být i bezlepková)
- 1 vejce
- špetku soli
Postup:
Z uvařeného batátu udělejte hladké pyré. Smíchejte ho s moukou, vejcem a solí, dokud nevznikne hladké těsto. Vyválejte ho na tenkou placku a pečte při 180 °C asi 15 minut, dokud nezezlátne. Poté pizzu obložte tím, co máte rádi, a pečte dalších 10 minut.
Těsto z quinoy
Quinoa je pseudoobilovina, která je přirozeně bezlepková, můžou ji tedy konzumovat i lidé s celiakií, alergií na pšenici nebo ti, kteří chtějí jíst zdravěji. Původem je z Jižní Ameriky, kde ji Aztékové a Inkové považovali za posvátnou potravinu. Je bohatá na bílkoviny a dá se rovněž použít jako základ pro zdravou, přitom chutnou pizzu.
Co budete potřebovat:
- 1 šálek uvařené quinoy
- 1 vejce
- 50 g strouhaného parmazánu
- špetku soli a mletého pepře
Postup:
Uvařenou quinou smíchejte s vejcem, nastrouhaným parmazánem, solí a pepřem. Vytvořte směs, kterou rozprostřete na plech s pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 15 minut. Obložte podle chuti a pečte dalších 10 minut.
Těsto z ovesných vloček
Ovesné vločky jsou ideálním zdrojem energie a živin, zejména tolik důležité vlákniny. Oves a ovesné vločky obecně mají mnoho zdravotních výhod, od hubnutí a nižší hladiny cukru v krvi až po snížené riziko srdečních onemocnění. Často jsou součástí dezertů, müsli, sušenek nebo i dalšího pečiva. A připravíte z nich skvělé těsto na pizzu!
Co budete potřebovat:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/2 šálku vody
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- špetku soli
Postup:
Ovesné vločky rozmixujte a smíchejte s vodou, vejcem, olejem a solí, aby vzniklo měkké těsto. To vyválejte a pečte na 180 °C asi 15 minut. Obložte tím, na co máte chuť, a pečte dalších 10 minut.
Těsto ze špaldové mouky
Špalda je druh obilí příbuzný pšenici, ječmenu a žitu. Obsahuje lepek, i když v malé míře, takže pozor, pokud trpíte celiakií. Je jednou z nejstarších obilnin na světě, původně pochází z některých částí Evropy a Íránu. Jako jedna z prvních se používala k výrobě chleba. Oblíbená je díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů, je také snadno stravitelná.
Co budete potřebovat:
- 80 g špaldové mouky
- 50 ml nízkotučného mléka
- 1 čajovou lžičku kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
Postup:
V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Přilijte mléko a vypracujte pevné a nelepivé těsto. Můžete ho nechat na chvilku odležet v ledničce. Poté ho válečkem vytvarujte do tenkého kruhu o velikosti pánve, na které budete těsto opékat. Základ tedy opečte nasucho na větší pánvi z jedné strany. Těsto neobracejte a odstavte pánev ze sporáku, jakmile se těsto začne nafukovat. Základ potom potřete kečupem bez cukru nebo passatou a obložte podle chuti, například mozzarellou light, cherry rajčátky a bazalkou.
Tvarohové těsto
Z nutričního hlediska je tvaroh, pokud nepočítáme maso, asi nejbohatším zdrojem bílkovin. Jestliže se snažíte zhubnout a snížit svůj energetický příjem, může vás překvapit hlad – a právě dostatek bílkovin v jídelníčku ho snadno zažene. S tvarohem se dá v kuchyni vykouzlit nespočet lahodných pokrmů. Tento recept je skvělý pro ty, kdo hledají nízkosacharidovou variantu pizzového těsta.
Co budete potřebovat:
- 100 g tvarohu ve vaničce
- 1 vejce
- 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- špetku soli
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte a dobře propracujte. Nechte chvíli odležet v ledničce. Těsto vyválejte do tenka na pomoučněném válu. Přeneste ho na plech vystlaný pečicím papírem, potřete neslazeným kečupem nebo passatou a obložte podle libosti – můžete přidat mozzarellu light, libovou šunku a rajčátka. Pečte asi 10 minut na 180 °C.
Čím dalším obložit pizzu?
Na těsto potřené neslazeným kečupem nebo passatou s rozetřeným česnekem můžete klást spoustu různých ingrediencí. Například některé druhy zeleniny, jako jsou rajčata, paprika, cibule, kukuřice nebo špenátové listy. Můžete ale použít i plátky lilku nebo cukety, které vypadají velmi efektně. Samozřejmě pro milovníky hub nesmíme zapomenout na žampiony, z masných výrobků pak volíme ideálně libovou šunku. Můžete použít i rozklepnuté vejce a určitě nezapomeňte na mozzarellu. Pizzu lze dochutit i strouhaným parmazánem a bylinkami, jako je například bazalka.