Superpotravina týdne: Paprika. 6 důvodů, proč si ji hned teď dát, plus recepty, na kterých si smlsnete
Někdy sladká, jindy až pekelně pálivá. Paprika je zkrátka takovým chameleonem v kuchyni. A to nejenom díky mnoha tvarům a chutím, které může mít, ale i paletě barev od bílé, zelené, žluté, oranžové, červené, až po fialovou nebo černou. Čím vším nám může paprika prospět? A co z ní můžeme připravit?
Původem jihoamerická rostlina pravděpodobně pochází z oblasti mezi Brazílií a Bolívií. Jejích léčivých účinků si všimly už staré civilizace. V Jižní Americe se dokonce dodnes někdy nosí náhrdelník z chilli papriček, který má za úkol ochránit před zlými duchy.
Jak snadno a rychle nakrájet papriku? Zkuste to podle videa
Není paprika jako paprika
Mezi paprikami existují rozdíly ve tvaru, barvě, velikosti a ostrosti. Rozlišujeme tak sladké papriky, feferonky, beraní rohy a chilli papričky. Jako koření se prodává ve formě paprikového prášku, a to od sladké chuti přes pálivou až po velmi ostrou.
Paprika pro zdravější oči i na imunitu
Karotenoidy, které papriky obsahují ve vysokém množství, mohou znatelně zlepšit zdraví očí. Chrání totiž sítnici před oxidačním poškozením. Pravidelná konzumace paprik tak může dokonce i snížit riziko šedého zákalu. Pomáhá navíc i na imunitu – díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje obranyschopnost organismu a společně s vitaminem A chrání tělo před infekcemi.
Pomáhá dobrému trávení i proti chudokrevnosti
Papriky se doporučují zařazovat do jídelníčku každý den kvůli vysokému obsahu niacinu, což je vitamin B3, který pomáhá správnému fungování trávicího systému. Červená paprika, která obsahuje až 169 procent doporučené dávky vitaminu C, je navíc velkým zdrojem železa, což může snížit riziko anémie.
Pro krásnou pleť i vlasy
Paprika je také zdrojem vitaminu E, který je důležitý pro udržování mladistvé pokožky a zdravých vlasů. Je bohatá na antioxidanty, které zabraňují poškození kožních buněk a tkání, a působí tedy proti povadlé, suché, poškozené pokožce a vráskám.
Je skvělá na hubnutí
Dužinu papriky tvoří z 93 % voda. Proto se tento druh zeleniny skvěle hodí do redukční diety. Tato zeleninová superstar umí přeměnit sacharidy, které zkonzumujete, na energii, působí tak proti nadváze a obezitě. Zařadit do pravidelného jídelníčku bychom ji měli také kvůli nízkému obsahu kalorií a nulovému obsahu tuku.
Pomáhá při poruchách krevního oběhu
Pálivé odrůdy paprik obsahují kapsaicin, který se používá k léčbě potíží krevního oběhu. Zabraňuje srážení krve a upravuje její hustotu. Papriky jsou také bohaté na fosfor, který uvolňuje žíly a posiluje cévy. Správný krevní oběh navíc zabraňuje vzniku infarktu nebo mrtvice.
Paprika má protizánětlivé účinky
Červená, oranžová nebo žlutá paprika obsahuje betakaroten, díky němuž má protizánětlivé účinky. Zařazení oranžové a červené papriky do jídelníčku může navíc zabránit vzniku chronických zánětů kloubů a svalů. Papriky jsou prospěšné také pro dýchací cesty, draslík, mangan, hořčík a vitamin C v nich obsažený totiž působí proti astmatu nebo plicním infekcím.
Jak je to s chilli papričkami?
Chilli papričky můžete použít v kuchyni syrové i sušené. Ty sušené jsou méně pálivé ve srovnání s čerstvými a mají mnohem delší trvanlivost. Většinou vyschnou do čtyř až šesti týdnů. Chilli papričky mohou dráždit oči a sliznice, při manipulaci s nimi proto používejte kuchyňské rukavice.
Co může za štiplavost papriček?
Štiplavost papriček, které jsou i skvělým afrodiziakem, způsobuje již zmíněný kapsaicin, což je alkaloid, který si papričky vytvářejí v divoké přírodě jako obranný prostředek nejenom proti hmyzu, ale i proti býložravcům. Někde se dokonce štiplavé papričky používají jako protijed pří kousnutí hadem. Stupeň pálivosti je uveden v jednotkách Scoville (SCU).
Jak s paprikou naložit v kuchyni?
Papriky jsou nejenom senzační letní zeleninou, ale i kořením a lékem. Konzumují se čerstvé, grilované, pečené nebo vařené. V salátu hrají všemi barvami, hodí se ale k různým pokrmům ze zeleniny, masa nebo ryb. Paprika se používá i jako koření ve formě prášku, kdy dodává typickou chuť pokrmům, jako je guláš nebo třeba oblíbené kuře na paprice. Koření se ale nesmí zahřívat na příliš vysoké teploty, jinak zhořkne.
Paprika 3x jinak
Plněné papriky
Ingredience:
- 4 plátky tmavého toastového chleba
- 2 lžíce mléka
- 2 cibule
- 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 vejce
- 8 ks zelené papriky
- slunečnicový olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 500 g rajčat
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Přidejte jednu cibuli pokrájenou nadrobno, mleté maso, nasekanou petrželku a vejce. Směs ochuťte solí, pepřem a dobře zpracujte rukama, aby byla hladká a kompaktní. Paprikám odřízněte vršky, odstraňte semínka a naplňte je masovou směsí.
2. V širším kastrolu zpěňte na lžíci oleje nadrobno posekanou cibuli, zasypte ji mletou paprikou a pár minut restujte. Přidejte pokrájená rajčata, asi 400 ml vody, koření a přiveďte k varu. Do směsi naskládejte naplněné papriky, přiklopte a duste asi 30 minut.
3. Papriky vyndejte z hrnce, vylovte koření a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem. V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vlijte ji do omáčky, metličkou dobře promíchejte, krátce prohřejte a dochuťte cukrem a solí. Papriky podávejte přelité omáčkou a s pečivem.
Frittata pečená v troubě
Ingredience:
- 2 brambory typu B
- 1 lžíce másla
- 12 plátků anglické slaniny
- 2 papriky
- 3 jarní cibulky (plus na ozdobu)
- 100 g zeleného hrášku
- 12 vajec
- 100 ml smetany (33 %)
- 60 g čedaru
- mletá uzená paprika
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a uvařte. Mezitím nakrájejte slaninu nadrobno a krátce orestujte na másle v hluboké pánvi vhodné do trouby.
2. Přidejte nakrájené papriky, hrášek, cibulku a brambory. Vejce rozšlehejte se smetanou a přelijte směs.
3. Ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou, přidejte nastrouhaný čedar, vše krátce osmažte na pánvi. Přesuňte zhruba na 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Chilli džem
Ingredience:
- 150 chilli papriček
- 150 g červených paprik (kapií)
- 1 kg želírovacího cukru 2:1
- 600 ml jablečného octa
Postup:
1. Nahrubo nasekané chilli papričky a očištěné kapie nasekejte v mixéru nadrobno, neměla by z nich být kaše.
2. V kastrolu zahřejte na mírném ohni cukr s octem, až se cukr rozpustí. Přidejte paprikovou směs, přiveďte k varu a povařte 10 minut.
3. Džem nechte asi 40 minut chladnout a pak ho naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Džem uchovávejte v lednici, a pokud ho chcete uchovat delší dobu, ještě skleničky krátce sterilujte.
Vyzkoušejte i další paprikové recepty:
Pečené papriky se sýrem, rajčaty a pestem