Víte, jak správně jíst pizzu? Většina z nás to dělá špatně!

13. srpna 2022 • 00:00

Pizza je ve světě jídla oblíbenou stálicí. Seženete ji takřka všude, a tak může člověk snadno získat pocit, že ji zná jako své boty. Co když jste ji ale celý život jedli špatně? Nesprávný způsob konzumace pizzy může prý dokonce ovlivnit její chuť! Jak ji tedy jíst správně?

Pizza v té nejjednodušší podobě vznikla už v dávné minulosti. Sama historie této placky sahá až do roku 500 př. n. l., kdy si v dobách perské říše vojáci pekli chlebové placky na svých štítech. V podobě, jak známe pizzu dnes, vznikla až koncem 18. století a jejím domovem se stala italská Neapol. Když v roce 1889 navštívila královna Margherita místní pizzerii s názvem Brandi, chtěl ji mistr pizzař náležitě uctít, a tak vytvořil pizzu, která obsahuje tři barvy italské vlajky. Červenou tvoří rajčatový základ, bílou mozzarella a zelenou bazalka. A tak vznikla sice jednoduchá, ale dodnes nejpopulárnější pizza Margherita.

Video se připravuje ...

Kromě Margherity existuje nespočet dalších variací, například klasická Capricciosa, Prosciutto, Quattro Formaggi, Hawaii nebo méně obvyklá pizza Bolognese, pizza s pestem a buvolí mozzarellou, pizza se slaninou a smetanou nebo pizza s blumami a parmskou šunkou. V době covidových omezení vznikla dokonce i pizza Karantena. Ať už zvolíte jakoukoli, základem by vždy měly být čerstvé suroviny a dobré těsto, které je po upečení tenké, křupavé a jeho okraje nadýchané.

V neapolské restauraci jen nožem a vidličkou

Neapolská pizza byla v roce 2010 zapsána Evropskou unií do skupiny pokrmů STG, což je zkratka pro specialità tradizionale garantita (v překladu zaručená tradiční specialita). To znamená, že příprava pravé neapolské pizzy má svá pravidla, včetně toho, jak udělat těsto a jak ho vytvarovat. A pravidla má i její konzumace. Pravou neapolskou pizzu nemůžete nakrájet na dílky a jíst je rukama, jak je zvyklá většina z nás. V neapolském stylu se jí pizza pěkně nožem a vidličkou. Z pizzy byste měli vykrajovat trojúhelníky, jíst je směrem od středu a postupně se propracovat až ke kůrce. Teprve když vám pizza vychladne a zbude vám malá porce, máte povolení si ji vzít do ruky. Ale ať vás ani nenapadne ji složit, i když to k tomu svádí. Chcete-li „skládanou pizzu“, dejte si rovnou pizzu calzone. A i ta by se prý měla jíst vidličkou a nožem. Alespoň v pravé neapolské restauraci.

V restauraci byste měli jíst pizzu příborem V restauraci byste měli jíst pizzu příborem • Autor: iStock

Jde to i rukama, ale…

Opusťme ale Neapol i s jejími pravidly. Jsou Italové, kteří považují konzumaci pizzy příborem za zločin. Vždy to bylo původně levné pouliční jídlo, které se dalo jíst i na cestách, podobně jako sendvič. A pro spoustu lidí je takovým jídlem dodnes. Nechodí na ni do restaurace, ale dají si ji cestou z práce nebo si ji vychutnají večer u televize. A samozřejmě bez příboru. I v tomto případě mají experti návod, jak ji správně jíst. Pokud máte celou pizzu, krájet ji a pak jíst po částech tak, že ji držíte za kůrku, jak to nejspíš dělá většina z nás, je prý špatně. Alespoň to tvrdí Daniel Young, londýnský expert na potraviny a autor průvodce po nejlepších pizzeriích světa Where To Eat Pizza. A souhlasí s ním i Stefano Cirene, majitel restaurace Verace Pizzera v Sydney, která získala cenu za nejlepší australskou pizzu na Mistrovství světa v pizze 2017 v Itálii. Podle něj existuje jediný správný způsob, jak jíst celou pizzu rukama, a to ten, že si ji složíte do tvaru připomínajícího peněženku. Takto se také pizza dřív podávala a dodnes podává i v ulicích Neapole, říká se jí pizza Portafoglio. U klasické kulaté pizzy z tenkého těsta to znamená přeložit ji napůl a pak znovu napůl, takže výsledek vypadá jako čtyřvrstvý trojúhelník.

V Neapoli se celá pizza do ruky podává složená do tvaru připomínajícího peněženku V Neapoli se celá pizza do ruky podává složená do tvaru připomínajícího peněženku • Autor: iStock

Proč jíst pizzu přeloženou?

Překládání pizzy má hned několik dobrých důvodů. Tím hlavním je, že díky složení těsta zůstane omáčka i vše, čím je pizza obložená, hezky uvnitř a nesklouzne dolů. Klasická neapolská pizza má tenké těsto, takže když ji držíte za kůrku, většina toho, čím je obložená, může snadno sklouznout a vám pak zbude v ruce jen mokrý plátek těsta. U složené pizzy si také těsto víc vychutnáte, když ho budete mít hned ve čtyřech vrstvách nad sebou. A v neposlední řadě vás metoda složené pizzy může ochránit před spálením horního patra v ústech, což se stává hlavně u pizzy obložené roztaveným sýrem.

Když chcete jen trojúhelníček

Když si objednáte pizzu v některé z českých restaurací, pravděpodobně ji dostanete už rozkrájenou. Nebo někdy máte prostě chuť jen na jeden dílek. A tak zákonitě vyvstává otázka, zda existuje i pravidlo, jak jíst jednotlivé trojúhelníčky. Neexistuje, nicméně pokud jste v restauraci, měli byste i na předem rozkrájenou pizzu použít příbor. Tak velí pravidla etikety. Doma si pak pizzu klidně snězte rukama a klidně ji držte za kůrku. Ideální je, když trojúhelníček v půlce zlomíte, aby z něj jednotlivé ingredience nevypadly.

Autor: AK