Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!

3. října 2023 • 11:00

Věděli jste, že těsto na pizzu se dá udělat i bez mouky, a tudíž bez lepku, a navíc dietně? Stačí ho vytvořit z květáku! Tento recept je hitem nejen vegetariánské kuchyně posledních let a je dalším důkazem, že z květáku nemusíte dělat jen polévku nebo ho smažit v trojobalu. Tahle zelenina zkrátka umí překvapit!

Pizza placku z květáku si neoblíbili jen vegetariáni, ale i příznivci nízkosacharidových diet, bezlepkáři a také ti, co hodně cvičí (třeba trenéři a závodníci fitness). Je to totiž výborný způsob, jak se dá obelstít strašně dobré, ale na druhou stranu nepříliš dietní jídlo tak, aby byl výsledek opravdu chutný.

Květák je skvělý i smažený obalovaný>>>

Video se připravuje ...

Věřte, že pizza placka z květáku stojí za vyzkoušení. A ideálně koncem léta a na podzim, kdy je květáková sezóna v plném proudu. Může se zdát, že když klasickou mouku nahradíte droboučkými kousky květáku, bude se vám těsto různě drobit. Ale nenechte se mýlit. Až květákovou placku upečete, uvidíte, že se dá normálně nakrájet na díly a vzít do ruky úplně stejně jako klasická pizza. Nebudeme vám lhát – nechutná úplně stejně jako placka z klasického těsta na pizzu. Ale pokud máte rádi květák, může se docela dobře stát, že vám bude chutnat ještě víc.

Pizza placka z květáku

Co budete potřebovat:

  • 1 střední hlávku květáku
  • 3/4 hrnku nastrouhané mozzarelly
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 hrnku nasekané zelené petrželky
  • 1 a 1/2 lžičky kokosové mouky
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • mletý pepř
  • sůl

Pizza placka z květáku je chutná i samotná Pizza placka z květáku je chutná i samotná • Autor: iStock

Postup:

1. Květák zbavte listů a košťálu, omyjte ho, nechte odkapat a pak ho nasekejte v robotu na drobné kousky podobné drobence (pozor, ať to se sekáním nepřeženete a z květáku nevznikne kaše). Pokud nemáte robot, můžete použít i struhadlo, ale je to dost velká práce. Květákovou drobenku pak uvařte v páře asi 10 minut a nechte vychladnout.

2. Vychladlou květákovou drobenku nasypte doprostřed čisté utěrky, zabalte ji do ní a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Tento krok je důležitý, jinak by pizza placka nebyla po upečení křupavá.

2. Troubu předehřejte na 230 °C. Květákovou drobenku nasypte do mísy a dobře promíchejte s nastrouhaným sýrem, petrželkou, kokosovou moukou, vejcem, česnekem, solí a pepřem, až vznikne kompaktní hmota. Přeneste ji na plech vyložený papírem na pečení a vymačkejte dlaní do tvaru placky. Dejte ji do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut, až začne lehce hnědnout.

3. Chcete-li, můžete ji rovnou obložit podobně jako pizzu podle své chuti a pak krátce zapéct, ale s náplní to nepřehánějte, placka je vynikající sama o sobě.

Nápady, jak placku obložit

Jak už bylo výše zmíněno, u pizzy z květáku není dobré to s oblohou moc přehánět, protože je přece jen o něco křehčí než pizza z klasického těsta. Vše, co použijete na obložení, krájejte na tenké plátky a vytvořte z nich na placce jen slabší vrstvu. Stejně tak, pokud potíráte těsto omáčkou, tak jen v tenké vrstvě. Obloženou květákovou placku pak vraťte do vyhřáté trouby a zapečte ještě asi 10 minut. 

Pizza Margherita

Placku potřete rajčatovou omáčkou, obložte plátky mozzarelly a zapečte. Před podáváním pizzu ozdobte lístky čerstvé bazalky. 

Středomořská pizza

Placku lehce potřete rajčatovou omáčkou, obložte najemno nakrájenou žlutou paprikou, rajčaty, červenou cibulí a olivami a posypte rozdrobenou fetou a nasekanou petrželkou.

Pizza s kuřetem a paprikou

Placku lehce potřete rajčatovou omáčkou, přidejte nakrájená grilovaná nebo pečená kuřecí prsa, olivy, žlutou papriku, červenou cibuli a nakonec plátky sýra (ideálně mozzarelly na zapékání).

Sýrová pizza

Je to úplně jednoduché: placku posypte vrstvou nahrubo nastrouhané mozzarelly na zapékání. Můžete přidat trochu oregana nebo pod sýr přidat lehce podušené plátky žampionů.  

Pizza Rebecca

Placku potřete rajčatovou omáčkou, obložte nakrájenou mozzarellou, kozím sýrem a červenou cibulí a posypte nasekanými pistáciemi. 

Když vám nějaký květák zbude, uvařte z něj rychlou polévku>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK