Používáte alobal a pečicí papír správně? 11 tipů, jak je využít naplno

26. září 2024 • 04:59

Alobal a pečicí papír jsou běžnou součástí každé kuchyně, ale ne každý možná tuší, jak je používat správně nebo jaké mají skryté možnosti. Přinášíme vám několik tipů, jak z nich vytěžit maximum a zjednodušit si tím přípravu řady jídel.

Alobal

Alobal neboli hliníková fólie je univerzální pomocník v kuchyni. Ale víte, proč má dvě různé strany a jak ho správně používat? 

Alobal budete potřebovat i přípravě této vynikající pomazánky>>>

Lesklá vs. matná strana alobalu

Možná jste si všimli, že alobal má dvě různé strany – jednu lesklou a druhou matnou. Lesklá strana odráží více tepla, zatímco matná ho více absorbuje. To může ovlivnit způsob, jakým se jídlo vaří či peče. Pokud chcete, aby jídlo bylo hotové rychleji, použijte lesklou stranu směrem k potravině. A když budete naopak chtít, aby se pokrm připravoval pomaleji a teplo se v něm rozložilo rovnoměrněji, využijte matnou stranou a lesklou stranu nasměrujte směrem ven.

Pečení v balíčku

Alobal je skvělý na zabalení potravin při pečení nebo grilování. Zabraňuje jejich vysoušení a pomáhá uchovat šťavnatost. Zkuste třeba „pečení v balíčku“ - zabalte rybu, zeleninu či maso do alobalu, přidejte koření a bylinky, a nechte vše péct. Alobal udrží všechny chutě uvnitř a výsledkem bude lahodné a šťavnaté jídlo.

Ochrání troubu a nádobí

Alobal lze použít také jako ochranu proti nečistotám. Pokud pečete v troubě něco mastného nebo připravujete sýr, který se může roztavit a kapat dolů, položte na dno trouby vrstvu alobalu. Ušetříte si tím zbytečné drhnutí.

Kulička z alobalu se dá používat jako drátěnka Kulička z alobalu se dá používat jako drátěnka • Autor: iStock

Nabrousí nože

Když nemáte po ruce brousek, zmuchlejte alobal do kuličky a nože o ni nabruste. Podobně se dá alobal využít i na broušení tupých nůžek. Tentokrát z alobalu ale nedělejte kuličku. Stačí, když budete do alobalu nůžkami stříhat.

Pomáhá při mytí nádobí i praní

Zmuchlaný alobal funguje jako drátěnka a snadno s ním odstraníte například připáleniny z hrnce. Kuličku alobalu můžete přidat i do pračky s prádlem. Zabrání vytváření žmolků a zachrání vás, když náhodou zapomenete v nějaké kapse papírový kapesník.

Pečicí papír

I pečicí papír je skvělý pomocník a jak již z jeho názvu vyplývá, především je určen na pečení. Jeho využití je ale mnohem širší. A pokud jste na něm pekli něco „čistého“ (například sušenky) a není příliš znečištěný nebo mastný, můžete ho použít i opakovaně. 

Pro snadnější úklid

Pokud si chcete ušetřit práci při mytí nádobí, používejte pečicí papír nejen na vyložení plechů, ale i různých forem, například na dort nebo chleba. Nejenže se těsto nepřilepí, ale formu pak stačí jen lehce opláchnout vodou.

Skvělý obal na potraviny

Pečicí papír lze použít na zabalení různých potravin, jako jsou sýry, zelenina, ovoce nebo pečivo. Lze ho použít i jako náhradu za ztracené víčko například od marmelády. Papír udrží potraviny déle čerstvé, zabrání jejich vysychání a navíc je ekologičtější než plastová fólie.

Papír na pečení lze použít i jako obal, aby maso neokoralo a zůstalo déle čerstvé. Papír na pečení lze použít i jako obal, aby maso neokoralo a zůstalo déle čerstvé. • Autor: iStock

Snadnější rozmrazování 

Když budete chtít zamrazit maso nakrájené na plátky, placičky ze syrového mletého masa nebo třeba pár krajíců chleba, proložte jednotlivé kousky pečicím papírem. Půjdou pak od sebe snadno oddělit a rychleji rozmrznou. 

Náhrada za zdobící sáček

Ze zdobícího papíru se dá snadno vyrobit i provizorní jednorázový zdobicí cukrářský sáček. Stačí ho stočit do kornoutku, naplnit krémem nebo polevou, ustřihnout růžek a můžete začít zdobit. 

Zabrání nepořádku v mikrovlnce i kontaktním grilu

Až budete ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě, zakryjte ho papírem na pečení, který poslouží jako poklička. Zabráníte tím vystříknutí jídla na stěny a ušetříte si práci s jejich čištěním. Stejně tak lze papír využít například při přípravě toastů, když je budete péct mezi dvěma archy papíru na pečení.

Jak kombinovat alobal a pečicí papír 

Každý z nich má své použití, ale možná vás překvapí, že je někdy výhodné oba materiály kombinovat. Pečicí papír je skvělý jako podklad, který zabraňuje připékání, zatímco alobal udržuje teplo. Zkuste toho využít třeba při pečení masa nebo brambor. Zabalte je nejprve do papíru na pečení a pak do alobalu. Uvidíte, jak skvěle se teplo rozloží a jak jemné a šťavnaté jídlo bude.

Do alobalu můžete zabalit i zbylé palačinky. A pak je takto využít>>>

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková