Bezlepková dieta: Jak se projevuje a co jíst, abyste nestrádali

31. října 2017 • 06:00

V posledních letech je mezi nutričními specialisty velkým tématem bezlepková dieta. Tu lidé dodržují buď kvůli onemocnění celiakií, anebo ze snahy o zdravější způsob stravování, který doporučuje bílou mouku omezit. Ať už jste celiak či ne, víte, čemu je dobré se při bezlepkové dietě vyhýbat a jaké potraviny naopak do svého jídelníčku zařadit? Přečtěte si! 

Co je to bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je strava, ve které je vyloučena bílkovina z pšenice, ječmene, žita nebo ovsa, tedy lepek. Je určená primárně pro lidi nemocné celiakií, což je nesnášenlivost právě této bílkoviny, která následně ničí tenké střevo a jeho absorpční plochu. Výsledkem je nejenom poškozování trávicího systému a vznik autoimunitních onemocnění, ale také nízké vstřebávání stopových látek, což může vést k jejich nedostatku, nedostatečné tvorbě kostí, vypadávání vlasů, únavě a snížení plodnosti. Mezi základní příznaky patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa, bolesti břicha, nadýmání, zvracení, nadváha či obezita.

Mezi základní příznaky celiakie a alergie na lepek patří zažívací potíže Mezi základní příznaky celiakie a alergie na lepek patří zažívací potíže • Autor: iStock

Jaké potraviny jíst?

Možná se zdá omezení při bezlepkové dietě tak široké, že zcela netušíte, co jíst. Není nutné propadat panice, naštěstí dnes existuje spousta bezlepkových výrobků, které moučné výrobky nahrazují a dají se sehnat v každém supermarketu. Bezlepkové ovšem neznamená vždy zdravé. Lepek dodává těstu vláčnost. Pokud chybí, může být vláčnosti dosahováno jinak, a to různými chemickými aditivy. Je proto lepší do jídelníčku zařadit přirozeně bezlepkové suroviny, jako jsou brambory, rýže, pohanka, jáhly, amarant, quinoa nebo kukuřice. Bezlepkové jsou samozřejmě všechny luštěniny, sója, ovoce a zelenina, vejce, maso a mléčné výrobky. I přes tuto znalost je nutné pečlivě kontrolovat složení potravin. I přirozeně bezlepkové potraviny totiž mohou lepek obsahovat. Když se zpracovávají ve smíšených provozech, je možná jejich kontaminace s lepkem. Pokud si chcete být složením na 100 % jistí, kupujte produkty od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin. 

Bezlepková dieta Bezlepková dieta • Autor: iStock

Celiakie

Odhalit celiakii je často kvůli různým příznakům těžké, u každého člověka se mohou obtíže projevit velmi individuálně. Prvním krokem je krevní vyšetření, které určí množství protilátek v krvi. V případě pozitivního výsledku se přistupuje k biopsii tenkého střeva, kterou se odebere vzorek sliznice tenkého střeva. Ten se následně prozkoumá pod mikroskopem. Pokud se ukáže poškození sliznice, které je typické pro celiakii, stanoví se diagnóza a následně i bezlepková dieta. Někteří lidé ovšem mohou mít nepříjemné projevy po požití lepku, aniž by měli celiakii diagnostikovanou. V tomto případě se jedná o alergii, při které je opět nutné vyloučit lepek ze stravy.

Zdrojem lepku jsou i veškeré moučné výrobky, tedy nejenom pečivo, ale i těstoviny či knedlíky Zdrojem lepku jsou i veškeré moučné výrobky, tedy nejenom pečivo, ale i těstoviny či knedlíky • Autor: iStock
 

Na jaké potraviny si dávat pozor?

Jsou zakázané všechny obiloviny, které obsahují lepek, to znamená pšenice, špalda, kamut, oves a žito. Zdrojem lepku je samozřejmě i mouka a výrobky z ní, konkrétně se jedná o mouku pšeničnou, žitnou, špaldovou a ovesnou. Dále pak veškeré moučné výrobky, tedy pečivo, těstoviny či knedlíky. Kromě nich mohou lepek obsahovat i výrobky, kde bychom mouku příliš nečekali, například salámy, párky, některé šunky, jogurty, omáčky, sušenky i čokolády. I některé druhy alkoholu obsahují lepek, například pivo či takový alkohol, který je dobarvován karamelem. Dejte pozor hlavně na dochucovadla a sladidla. Vysoký obsah lepku má i seitan, což je rostlinná alternativa masa vyrobená z pšeničné mouky.

Rýže je přirozeně bezlepková potravina, kterou lze u řady jídel použít jako přílohu a nahradit jí těstoviny Rýže je přirozeně bezlepková potravina, kterou lze u řady jídel použít jako přílohu a nahradit jí těstoviny • Autor: iStock

TIP: Jak uvařit rýži, aby se nerozvařila?

Jak vařit bez lepku?

I při bezlepkové kuchyni můžete zůstat věrní knedlíkům, hustým omáčkám a těstovinám. Téměř vše lze vyrobit i v bezlepkové variantě. Moučné pokrmy jsou trochu náročnější, nicméně když budete postupovat podle ověřených receptů, hravě zvládnete i bezlepkové vaření a pečení. Důležité je si dát pozor na to, aby bezlepkové pokrmy nepřišly do kontaktu s lepkem, a to i v menším množství, jako jsou drobky z pečiva či zbytky jídla na příborech či jiném nádobí. Nejjistější je proto přípravu bezlepkových pokrmů oddělit.

TIP: 6 tipů, jak zahustit polévku bez mouky!

Složení potravin je nutné pečlivě kontrolovat. I Přirozeně bezlepkové potraviny totiž mohou lepek obsahovat, pokud se zpracovávají ve smíšených provozech Složení potravin je nutné pečlivě kontrolovat. I Přirozeně bezlepkové potraviny totiž mohou lepek obsahovat, pokud se zpracovávají ve smíšených provozech • Autor: iStock

Tipy na bezlepkové recepty

Jste v bezlepkové stravě začátečníci nebo jenom hledáte inspiraci? Přirozeně bezlepkové jsou například brambory, ze kterých lze připravit dobrá, a přitom velmi levná jídla.

Pohanka je nutričně velmi bohatá potravina. Zkuste ji jako rizoto s cizrnou a kuřecím masem!

A pokud chcete vyzkoušet něco z kukuřice, podívejte se na tento bezlepkový recept z polenty.

Není potřeba se vzdát ani sladkého! Tyto výborné dezerty jsou totiž bez mouky. Zkuste nadýchanou bezlepkovou roládu nebo výtečný dortík do skleničky s vanilkou a mangem

Jsou zakázané všechny obiloviny, které obsahují lepek, to znamená pšenice, špalda, kamut, oves a žito Jsou zakázané všechny obiloviny, které obsahují lepek, to znamená pšenice, špalda, kamut, oves a žito • Autor: iStock

Autor: Tereza Langmajerová