Voňavá bazalka: Naučte se ji pěstovat doma a používat v kuchyni
Mezi bylinkami má bazalka postavení přímo královské, a to nejen v italské kuchyni. Vždyť i její řecký název basileus znamená v překladu „král“. Využijte dobu, kdy už nehrozí mrazíky, a vypěstujte si vlastní úrodu bazalky, kterou pak můžete chutně využít naslano i nasladko.
Existuje mnoho druhů a kultivarů, které se liší tvarem, barvou i vůní listů. Nejběžnější je bazalka pravá neboli neapolská. Červenou bazalku, ideální na dekoraci pokrmů, poznáte snadno podle zelenočervené až fialové barvy zubatých listů. Citronovou zase prozradí její pronikavá vůně a chuť po citronech. Velmi pikantní je řecká bazalka.
Z bazalky si můžete vyrobit domácí pesto>>>
Jak ji pěstovat
Bazalka je jednoletá bylinka, která má ráda teplo a dostatek světla. Naopak nesnáší průvan, vítr, mráz (potřebuje teploty nad 10 °C) a celkově nemá ráda změny. Bazalka v květináči koupená v supermarketu je určená k rychlé spotřebě, proto vám doma nejspíš moc dlouho nevydrží. Je lepší si ji vypěstovat ze semínek nebo koupit v zahradnictví už vzrostlé sazeničky. Ty můžete pěstovat doma v květináči na okenním parapetu, na balkoně nebo si je zasadit na zahradě. Dávejte je ven až v druhé polovině května, kdy už pomine nebezpečí mrazíků. Ideální je teplé slunné místo, kde bude bazalka chráněna před větrem. Vyhovuje jí vlhčí, dobře propustná a výživná půda. Je také dobré ji vysadit v blízkosti rajčat, případně paprik. Údajně vylepšuje jejich chuť, ale hlavně přirozeně odpuzuje housenky a mšice.
Existují různé druhy bazalky, které se liší barvou, tvarem, chutí i vůní.
Bazalka by vám neměla nikdy přeschnout, ale dávejte pozor i na to, abyste ji nepřelili. Zalévejte ji tedy méně, pravidelně a spíše zespodu, abyste zbytečně nekropili listy. Velmi důležité je bazalku pravidelně zaštipovat, jinak by začala vybíhat do květu, listů by bylo méně a ztrácely by svou intenzivní chuť. Stonky tedy pravidelně zaštipujte nebo zastřihujte asi 1 cm nad místy, kde vyrůstají nové lístečky. Díky tomu se vám krásně rozroste.
Na uklidnění i dobré trávení
Kromě vonných silic, které mají antidepresivní účinky, obsahuje bazalka vitaminy, enzymy a důležité minerální látky. Uvolňuje křeče, působí proti plísním a nadýmání, používá se při poruchách trávení a nechutenství, má široké využití i v aromaterapii. Také čaj připravený z bazalky má příznivé účinky na trávení, při nervozitě, úzkosti či špatné koncentraci. Lze ho doporučit také při nachlazení a kašli. Bazalky se nemusejí bát ani těhotné ženy, ačkoli se o ní tvrdí, že by se právě v tomto období jíst neměla. Při běžném příjmu potravy ale nelze dosáhnout škodlivé úrovně, která by vyvolala nežádoucí vlivy.
Co s ní v kuchyni?
Bazalka se skvěle hodí do salátů, k ochucení drůbeže, ryb, pokrmů z mletých mas, zeleniny (hlavně rajčat), vaječných a houbových pokrmů, připravují se z ní aromatizované octy, oleje nebo bylinkové máslo. Snad nejvíc se používá v italské kuchyni, do nejrůznějších omáček k těstovinám nebo na pizzu a nejčastěji v kombinaci s česnekem, olivovým olejem a rajčaty. V pokrmech se skvěle doplňuje také s dalšími bylinkami – petrželkou, rozmarýnem, dobromyslí (oreganem), šalvějí, tymiánem a šafránem. Čerstvá bazalka má velmi silné aroma a přidává se až do hotových uvařených jídel, jinak zhořkne. Sušená bazalka se chutí trochu liší, více v ní převládá mátová příchuť.
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem
Vyzkoušejte bazalku třeba v těchto receptech:
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami
Tvarohové bábovičky s bazalkovým cukrem
Pokud si budete dělat domácí pizzu, mohl by se vám hodit recept na těsto>>>