Sladké brambory: Recept na pečené v troubě, pyré i lívance se slaninou a javorovým sirupem

11. února 2019 • 00:00

Sladké brambory nebo-li batáty jsou už dlouhou dobu populární na půdě fancy bister a restaurací. Postupně si ale klestí cestu i do našich kuchyní. Že se na váš talíř ještě nedostaly? Přinášíme vám inspiraci, jak se s efektními sytě oranžovými brambory popasovat naslano i nasladko.

Zklamala vás v minulosti chuť batátů na způsob vařených brambor? Nejlépe chutnají asi dokřupava pečené. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pečené batáty

Máte s batáty svou premiéru? Pak vsaďte na jistotu a připravte si batáty pečené v troubě. Zkombinovat je můžete s nejrůznějšími druhy zeleniny, které vám daná sezóna nabízí. V zimních měsících se nabízí pečené sladké brambory s řepou nebo je můžete upéct vcelku a připravit si plněné batáty avokádem a pikantním chorizem. 

Polévka z batátů 

Z batátů si můžete uvařit i velice chutnou krémovou polévku. Na jednoduchý mrkvovo-batátový krém si upečte zeleninu předem v troubě. Cukr v batátech zkaramelizuje a chuť polévky pak bude mnohem intenzivnější. Batátová polévka s cizrnou bude bavit především příznivce asijské kuchyně, jelikož obsahuje sladké kokosové mléko, chilli, aromatický koriandr a limetkovou šťávu.

Batátové bramboráky

Jedna z nejlepších věcí na světě. Stejně jako z obyčejných brambor i z těch sladkých si můžete usmažit famózní bramboráky. Chystáte se pohostit přátele nebo rodinu? Pak se rozhodně pusťte do křupavých placiček ze sladkých brambor s lososovým tatarákem! Na batátové bramboráčky s medvědím česnekem si zase vzpomeňte na jaře, jelikož od března do června tuto bylinku najdete na každém rohu v přírodě i ve všech supermarketech. Připravte k nim dip ze zakysané smetany a lehký oběd máte vyřešený.

Batáty s masem

Sladké brambory se hodí i jako běžná příloha k masu nebo rybě. Můžete je připravit pečené v troubě na způsob hranolek, ale i jako pyré nebo jimi naplnit masové ravioly. Náplň tak bude mít nejen krásnou barvu, ale i výjimečnou chuť. Vyzkoušejte například delikátní růžovou panenku Wellington, schovanou v listovém těstě s batátovými hranolky jako přílohou. Láká vás spíš prorostlejší bůček? Upečte ho tentokrát jinak. Bůček pečený na pivě spolu s pastinákem a batáty se stane králem vaší nedělní tabule a přitom si ho nemusíte při pečení téměř vůbec všímat. Candátu s batátovým pyré dominuje jen pár surovin a právě v této sofistikované jednoduchosti tkví základ úspěchu. Máte-li chuť si s vařením o trochu více vyhrát, pak se pusťte do domácích raviol. Připravte masové ravioly s batáty a pažitkou. K dokončení fantastického oběda nebudete potřebovat už nic víc než trochu rozpuštěného másla na polití a strouhaný parmazán. 

Batáty nasladko: lívance i kořeněný dort

Chcete sobě nebo svému partnerovi připravit neobvyklou snídani? Inspirujte se americkou chutí a usmažte netradiční batátové lívance se slaninou, javorovým sirupem a ořechy. Kombinace sladkých a slaných chutí vás zaručeně překvapí. Zastánci sladkých moučníků si mohou pro změnu upéct originální batátový koláč, který voní po mandlích, vlašácích a perníku a je neuvěřitelně vláčný. Stejně jako k mrkvovému dortu se k němu skvěle hodí citronový krém ze smetanového sýru, pokud jste tedy milovníky klasického carrot cake, tahle změna bude to pravé pro vás.

Zaujaly vás recepty se sladkými batáty? Vyzkoušejte třeba batátové gnocchi s kadeřávkovým pestem. Spoustu dalších receptů najdete ZDE >>>

Autor: Redakce, Veronika Duží