Sladké brambory: Recept na pečené v troubě, pyré i lívance se slaninou a javorovým sirupem
Sladké brambory nebo-li batáty jsou už dlouhou dobu populární na půdě fancy bister a restaurací. Postupně si ale klestí cestu i do našich kuchyní. Že se na váš talíř ještě nedostaly? Přinášíme vám inspiraci, jak se s efektními sytě oranžovými brambory popasovat naslano i nasladko.
Zklamala vás v minulosti chuť batátů na způsob vařených brambor? Nejlépe chutnají asi dokřupava pečené. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.
Pečené batáty
Máte s batáty svou premiéru? Pak vsaďte na jistotu a připravte si batáty pečené v troubě. Zkombinovat je můžete s nejrůznějšími druhy zeleniny, které vám daná sezóna nabízí. V zimních měsících se nabízí pečené sladké brambory s řepou nebo je můžete upéct vcelku a připravit si plněné batáty avokádem a pikantním chorizem.
Polévka z batátů
Z batátů si můžete uvařit i velice chutnou krémovou polévku. Na jednoduchý mrkvovo-batátový krém si upečte zeleninu předem v troubě. Cukr v batátech zkaramelizuje a chuť polévky pak bude mnohem intenzivnější. Batátová polévka s cizrnou bude bavit především příznivce asijské kuchyně, jelikož obsahuje sladké kokosové mléko, chilli, aromatický koriandr a limetkovou šťávu.
Batátové bramboráky
Jedna z nejlepších věcí na světě. Stejně jako z obyčejných brambor i z těch sladkých si můžete usmažit famózní bramboráky. Chystáte se pohostit přátele nebo rodinu? Pak se rozhodně pusťte do křupavých placiček ze sladkých brambor s lososovým tatarákem! Na batátové bramboráčky s medvědím česnekem si zase vzpomeňte na jaře, jelikož od března do června tuto bylinku najdete na každém rohu v přírodě i ve všech supermarketech. Připravte k nim dip ze zakysané smetany a lehký oběd máte vyřešený.
Batáty s masem
Sladké brambory se hodí i jako běžná příloha k masu nebo rybě. Můžete je připravit pečené v troubě na způsob hranolek, ale i jako pyré nebo jimi naplnit masové ravioly. Náplň tak bude mít nejen krásnou barvu, ale i výjimečnou chuť. Vyzkoušejte například delikátní růžovou panenku Wellington, schovanou v listovém těstě s batátovými hranolky jako přílohou. Láká vás spíš prorostlejší bůček? Upečte ho tentokrát jinak. Bůček pečený na pivě spolu s pastinákem a batáty se stane králem vaší nedělní tabule a přitom si ho nemusíte při pečení téměř vůbec všímat. Candátu s batátovým pyré dominuje jen pár surovin a právě v této sofistikované jednoduchosti tkví základ úspěchu. Máte-li chuť si s vařením o trochu více vyhrát, pak se pusťte do domácích raviol. Připravte masové ravioly s batáty a pažitkou. K dokončení fantastického oběda nebudete potřebovat už nic víc než trochu rozpuštěného másla na polití a strouhaný parmazán.
Batáty nasladko: lívance i kořeněný dort
Chcete sobě nebo svému partnerovi připravit neobvyklou snídani? Inspirujte se americkou chutí a usmažte netradiční batátové lívance se slaninou, javorovým sirupem a ořechy. Kombinace sladkých a slaných chutí vás zaručeně překvapí. Zastánci sladkých moučníků si mohou pro změnu upéct originální batátový koláč, který voní po mandlích, vlašácích a perníku a je neuvěřitelně vláčný. Stejně jako k mrkvovému dortu se k němu skvěle hodí citronový krém ze smetanového sýru, pokud jste tedy milovníky klasického carrot cake, tahle změna bude to pravé pro vás.