Není chleba jako chleba. Jak se vyznat mezi všemi druhy? Víme, jak na to!

16. listopadu 2022 • 00:00

V obchodech a pekárnách najdete nepřeberné množství chlebů. Možná vám v hlavě často vyvstává otázka, kdo se v tom množství druhů a typů má vyznat. Zjistěte, v čem se jednotlivé chleby liší, a vyberte si ten typ, který vám bude chutnat nejvíce.

První pecen chleba byl pravděpodobně upečen před šesti tisíci lety ve starověkém Egyptě. Existují chleby kvašené, nekvašené a vedle toho rozlišujeme ještě další typy, jako je žitný, celozrnný, vícezrnný či pšenično-žitný. Chléb se peče ze základních surovin, a to z mouky, vody a soli. Přestože se může zdát, že upéct chléb je snadné, ne vždy tomu tak skutečně je a mnohdy jeho pečení vyžaduje určité umění. Tvar chleba by měl být vypouklý a pravidelný. Měl by vonět typickou chlebovou vůní a kůrka by měla být uhlazená a propečená do zlatohnědé barvy.

Video se připravuje ...

Žitný chléb

Žitný chléb by měl obsahovat minimálně 90 % žitné mouky. Výhodou je, že v tomto chlebu najdete vysoký poměr vlákniny, která má blahodárný vliv na náš trávicí trakt. Tento chléb se obvykle peče ve formě, aby došlo k zachování jeho tvaru.

Žitno-pšeničný chléb

V žitno-pšeničném chlebu byste měli najít více než 50 % žitné mouky a více než 10 % pšeničné mouky. Studie navíc prokázaly, že žitno-pšeničný chléb lépe zasytí nežli samotný pšeničný. 

Pšenično-žitný chléb

Tady je to přesně naopak. Obsah pšeničné mouky by měl být více než 50 % a obsah žitné alespoň 10 %. Myslete na to, že vlákniny je tu skutečně poskromnu, proto jí doplňujte ještě jiným způsobem.

Je doporučeno střídat pšeničný chléb ještě s dalšími druhy. Je doporučeno střídat pšeničný chléb ještě s dalšími druhy. • Autor: iStock

Pšeničný chléb

Při výběru pšeničného chleba dbejte na to, aby podíl pšeničné mouky byl minimálně 90 %. Rozhodně se tohoto chlebu nemusíte obávat, je ovšem vhodnější střídat ho i s dalšími typy.

Kváskový chléb

Pro kváskový chléb je typická nakyslá chuť a delší trvanlivost. Navíc je lépe stravitelný a má vyšší výživovou hodnotu než jiné chleby. Díky své chuti a dalším výhodám patří mezi nejoblíbenější pečivo současnosti.

Vícezrnný chléb

Kromě žitné nebo pšeničné mouky je vícezrnný chléb tvořen i z 5 % dalších obilovin, luštěnin nebo nejčastěji dýňových, slunečnicových semínek či sezamu, které podpoří příjem minerálů a zdravých tuků.

Celozrnný chléb

Celozrnný chléb obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky nebo výrobků z celých zrn. Doplní vlákninu i potřebné minerály, a navíc vás dokáže báječně zasytit díky svému složení.

Video se připravuje ...

Autor: TR