Není chleba jako chleba. Jak se vyznat mezi všemi druhy? Víme, jak na to!
V obchodech a pekárnách najdete nepřeberné množství chlebů. Možná vám v hlavě často vyvstává otázka, kdo se v tom množství druhů a typů má vyznat. Zjistěte, v čem se jednotlivé chleby liší, a vyberte si ten typ, který vám bude chutnat nejvíce.
První pecen chleba byl pravděpodobně upečen před šesti tisíci lety ve starověkém Egyptě. Existují chleby kvašené, nekvašené a vedle toho rozlišujeme ještě další typy, jako je žitný, celozrnný, vícezrnný či pšenično-žitný. Chléb se peče ze základních surovin, a to z mouky, vody a soli. Přestože se může zdát, že upéct chléb je snadné, ne vždy tomu tak skutečně je a mnohdy jeho pečení vyžaduje určité umění. Tvar chleba by měl být vypouklý a pravidelný. Měl by vonět typickou chlebovou vůní a kůrka by měla být uhlazená a propečená do zlatohnědé barvy.
Žitný chléb
Žitný chléb by měl obsahovat minimálně 90 % žitné mouky. Výhodou je, že v tomto chlebu najdete vysoký poměr vlákniny, která má blahodárný vliv na náš trávicí trakt. Tento chléb se obvykle peče ve formě, aby došlo k zachování jeho tvaru.
Žitno-pšeničný chléb
V žitno-pšeničném chlebu byste měli najít více než 50 % žitné mouky a více než 10 % pšeničné mouky. Studie navíc prokázaly, že žitno-pšeničný chléb lépe zasytí nežli samotný pšeničný.
Pšenično-žitný chléb
Tady je to přesně naopak. Obsah pšeničné mouky by měl být více než 50 % a obsah žitné alespoň 10 %. Myslete na to, že vlákniny je tu skutečně poskromnu, proto jí doplňujte ještě jiným způsobem.
Pšeničný chléb
Při výběru pšeničného chleba dbejte na to, aby podíl pšeničné mouky byl minimálně 90 %. Rozhodně se tohoto chlebu nemusíte obávat, je ovšem vhodnější střídat ho i s dalšími typy.
Kváskový chléb
Pro kváskový chléb je typická nakyslá chuť a delší trvanlivost. Navíc je lépe stravitelný a má vyšší výživovou hodnotu než jiné chleby. Díky své chuti a dalším výhodám patří mezi nejoblíbenější pečivo současnosti.
Vícezrnný chléb
Kromě žitné nebo pšeničné mouky je vícezrnný chléb tvořen i z 5 % dalších obilovin, luštěnin nebo nejčastěji dýňových, slunečnicových semínek či sezamu, které podpoří příjem minerálů a zdravých tuků.
Celozrnný chléb
Celozrnný chléb obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky nebo výrobků z celých zrn. Doplní vlákninu i potřebné minerály, a navíc vás dokáže báječně zasytit díky svému složení.