Pizza calzone, květáková i boloňská: Nejlepší recepty na pizzu 5x jinak

4. února 2023 • 00:00

Tenké těsto, křupavý okraj a oblíbené suroviny. Pizzu milují nejen dospělí, ale i děti. Na přípravu a dovoz hotové pizzy se tak specializuje řada společností. Pravidelná dodávka vám ale může zruinovat rodinný rozpočet. Co takhle pustit se do domácí pizzy? Není to vůbec těžké a navíc si ji připravíte jen s těmi surovinami, které máte rádi a zrovna po ruce.

Pizza bolognese

Máte rádi špagety s boloňskou omáčkou? Pak si zamilujete i pizzu bolognese, která je inspirována právě tímto pokrmem. Je rychle hotová a domov vám provoní pravou italskou atmosférou. Stejně jako v oblíbené omáčce ani zde nechybí na cibulce orestované mleté hovězí maso, pořádná dávka rajčat, loupaných z konzervy i čerstvých sladkých cherry, a voňavá sušená bazalka. Nakonec pečenou pizzu ještě posypte piniovými oříšky, přidejte pár lístků čerstvé bazalky a servírujte se zakysanou smetanou a nastrouhaným sýrem.

Podívejte se, jak připravit domácí těsto na pizzu, aby chutnala jako z pizzerie. Recept včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Video se připravuje ...

Pizza se slaninou a smetanou

Dáváte přednost raději pizze s bílým smetanovým základem? Pak si určitě zamilujete pizzu se slaninou a smetanou. Sáhněte po zakysané vysokoprocentní creme fraiche, jejíž lahodná jemná chuť se skvěle doplňuje s pikantně nasládlou cibulí a vypečenou uzenou anglickou slaninou. A když v rámci úspory času koupíte už rozválené hotové chlazené těsto na pečicím papíru, můžete ji servírovat za necelou půl hodinku. Tak rychle vám ji nedovezou ani z nedaleké pizzerie.

Pizza z arabského chleba

Bleskově hotová je i další varianta. Ani tentokrát se nemusíte pouštět do domácího kynutého těsta, jehož příprava přece jen zabere nějaký čas navíc. Na korpus můžete využít hotový arabský chléb. Chutné kulaté placky prodávají v každém supermarketu za pár korun. Stačí je jen vybalit ze sáčku a obložit podle chuti. Třeba potřít česnekem a oreganem, ochuceným rajčatovým pyré nebo voňavým bazalkovým pestem, na něj rozložit pár plátků slaniny nebo pikantního salámu a kolečka rajčat. Pak už jen šup s ní do trouby, pečená bude za pouhých 10 minut. Na hotovou pizzu z arabského chleba pak ještě nasypte nadrobenou fetu, lístky čerstvé rukoly a okamžitě servírujte.

Plněná pizza calzone

Nejen k večeři, ale třeba i s sebou do práce na oběd či na svačinu se hodí plněné kapsy z klasického pizza těsta, které jsou typickým pokrmem neapolského regionu. Údajně vznikly tak, že se místnímu kuchaři při dávání do nitra rozpálené pece pizza přehnula, a protože se s tím už nedalo nic dělat, upekl ji tak. Po vyndání a ochutnání zjistil, že chutná skvěle a pizza calzone byla na světě. Naplnit ji můžete vším, co vám chutná. Náš recept potěší milovníky brokolice, právě ta je spolu s mozarellou, ricottou a parmezánem základem lahodné šťavnaté náplně, ovoněné česnekem, nastrouhanou citronovou kůru a nasekanou čerstvou bazalkou.

Zkuste také skvělé domácí pizza roládky!

Květáková pizza

Pizzu si nemusí odpírat ani ti, kteří jsou na bezlepkové dietě, popřípadě z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou konzumovat bílou mouku. V téhle pizze jí nenajdete ani špetku. Jak už název napovídá, korpus má květáková pizza připravený skutečně jen z nadrobno rozmixovaného květáku, vajíček a najemno nastrouhaného parmezánu. Jak si ji obložíte, to už záleží jen na vás. Přidat můžete rajčatové sugo nebo pesto, oblíbené sýry i zeleninu.

Autor: red