Zdobení cukroví a vánočních sladkostí: 50 nejkrásnějších k inspiraci

12. prosince 2023 • 00:15

Vánoce jsou za dveřmi a pokud jste ještě nenazdobili upečené cukroví, je nejvyšší čas. Inspirujte se galerií nejkrásnějšího zdobení vánočních sladkostí. Ukážeme vám, jak se dá nazdobit tradiční linecké, voňavé perníčky, bábovky i dorty.

Linecké, které se netrhá a nelepí

Bez lineckého se na Vánoce zkrátka neobejdete. Použít můžete nespočet druhů vykrajovátek a cukrářského zdobení. Dobrý návod na těsto vám usnadní spoustu práce. Vyzkoušejte linecké těsto, které se netrhá a nelepí. K dokonalosti postačí už jen kvalitní marmeláda na slepování a třeba i čokoládová poleva.

Podívejte se, jak na dokonalou čokoládovou polevu>>>

Video se připravuje ...

Měkké perníčky ihned po upečení

Vůně perníčků navodí tu pravou vánoční atmosféru. Přinášíme tip na obzvlášť měkké perníčky, po kterých se jen zapráší. Podle video návodu a s touto klasickou polevou na perníčky je zvládnete bez obtíží. Nezapomeňte na správné skladování. Doporučuje se uchovávat je v krabici s půlkou jablka ve vlhčí a studené místnosti. Ať už si je vychutnáte k čaji nebo z nich vykouzlíte perníčkovou adventní výzdobu, na vašem seznamu by rozhodně neměly chybět. 

Video se připravuje ...

Vanilkové mini bábovky

Milujete bábovku? Tradiční vánoční pečení můžete ozvláštnit vanilkovými mini bábovkami, které nejen roztomile vypadají, ale také skvěle chutnají. Sníh z bílků zaručí, že bábovky budou nadýchané a vláčné. Ozdobte je polevou a vsaďte na vánoční cukrářské zdobení.

Znáte italský vánoční chléb Panettone? 

Jedná se o italský chléb, původem z Milána, který se tradičně připravuje o vánočních svátcích. Panettone je tak trochu obměna tradiční české vánočky. Těsto obsahuje všechny oblíbené ingredience spojené s vánocemi. Od mandlí a rozinek až po kandované ovoce. Voní po citronové kůře a vanilce. 

Dort ve vánočním stylu aneb jak udělat korpus a jak na fondán

Jednoduchý dortový korpus jen ze tří surovin zvládnete hravě. Navíc určitě oceníte, jak je tenhle bleskový piškotový zázrak úžasně nadýchaný a vláčný. Doma si snadno vyrobíte i domácí fondán nebo marcipán, které budete potřebovat na potažení celého dortu. Pokud si na to netroufáte nebo třeba jen chcete ušetřit čas a vynaloženou energii, poohlédněte se včas po nějaké prodejně potřeb pro cukráře, ať už kamenné nebo na webu. V jejich nabídce seženete obrovskou škálu marcipánů a potahových hmot, vykrajovátek, formiček, potravinářských barviv a fixek, obrázků z jedlého papíru, už hotových postaviček a dalších motivů i spoustu dalších cukrářských doplňků.

Jak udělat dobrý dortový krém

Čemu se ale nevyhnete, to je příprava krému. Pod potah z fondánu je nejlepší tradiční máslový krém, který je jednoduchý a rychlý na přípravu a navíc chuťově neutrální, takže ho podle potřeby můžete dochutit třeba čokoládou, oříšky, kávou, likérem, ovocným rozvarem a podobně. Namazaný dort před potahováním dejte na dvě hodiny vychladit do lednice, bude se vám s ním pak mnohem lépe pracovat.

Pokud se vám krém z másla zdá moc hutný a mastný, odlehčete ho sněhem z ušlehaných bílků, případně ho nastavte zchladlým uvařeným pudinkem nebo kaší uvařenou z mléka a trochy krupice či škrobové moučky, které pomalu po troškách zašleháte do pěny vyšlehaného másla s cukrem. Pozor si ale dejte na lehké krémy připravené z tvarohu, mascarpone, jogurtu nebo zakysané smetany. Obsahují totiž vodu, která se v přímém kontaktu s potahovací hmotou ani marcipánem nesnese a začne je pozvolna rozpouštět.

Video se připravuje ...

Autor: red