Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident

6. prosince 2024 • 04:50

Pokud hledáte vánoční cukroví, které je jednoduché na přípravu a chuťově skvělé, zkuste staročeské cukroví, které měl moc rád náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk, a určitě mile překvapí i vás. Nepotřebujete na něj žádná vykrajovátka, hotové je za chvilku a k odležení mu stačí týden. A můžete si ho upéct klidně ve dvou verzích – světlé a tmavé.

O našem prvním prezidentovi bylo známo, že byl velmi skromným strávníkem. Nejraději měl obyčejná jídla, potrpěl si ale na to, aby usedal k hezky prostřenému stolu a aby jídlo bylo vkusně upravené. A ačkoli byl celý život štíhlý, miloval sladká jídla. Nejraději měl švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. A na Vánoce nesmělo nikdy na zámku v Lánech chybět cukroví, které prý dělávala už jeho maminka Terezie Kopáčková – jednoduchá kolečka s ořechy obalená v cukru. Ještě za prezidentova života se mu tak začalo říkat Masarykovo cukroví nebo také Masarykovy knoflíky či suchárky.

Už máte vanilkové rohlíčky?

Video se připravuje ...

Rychlé a jednoduché

Masarykovo cukroví vám svou chutí možná trochu bude připomínat oblíbené vanilkové rohlíčky. Na rozdíl od nich se ale v tomto případě nemusíte trápit s tvarováním každého kousku. Základem Masarykova cukroví je křehké máslové těsto s lískovými nebo vlašskými ořechy, které se vytvaruje do válečků, nakrájí na plátky a pak upeče a obalí v moučkovém cukru. Ořechy se do těsta zapracovávají celé, takže pak na řezu krásně vyniknou a cukroví opravdu svým vzhledem připomíná knoflíky. A nemusíte se bát, že si na této sladkosti vylámete zuby. Díky tomu, že se ořechy nejdříve namáčejí do vody, jsou po upečení krásně měkké. Do těsta můžete přidat i trochu kakaa, čímž získáte tmavou verzi tohoto cukroví, případně ho lze vylepšit i pár kapkami rumu.

Základní recept na Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví Masarykovo cukroví • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 180 g celých lískových oříšků (nebo vlašských ořechů)
  • 1 lžíci kakaa (na tmavou verzi)
  • moučkový cukr ovoněný vanilkou na obalení (nebo moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem)

Postup přípravy:

1. Ořechy namočte na 1–2 hodiny do studené vody. Pokud máte neoloupané lískové oříšky, nejdříve je nasypte na plech a dejte asi na 5 minut do trouby vyhřáté na 150 °C. Pak je zabalte do utěrky a promněte. Díky tomu je zbavíte slupek a budou mít lepší chuť. 

2. Lehce změklé nakrájené máslo utřete s moučkovým cukrem a žloutkem dohladka. Přidejte prosetou hladkou mouku, případně i kakao a vypracujte hladké těsto. Namočené ořechy slijte, osušte a zapracujte do těsta. 

3. Z těsta utvořte dva válečky o průměru 4 cm. Zabalte každý zvlášť do fólie a nechte ztuhnout v ledničce nejméně dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

4. Připravené válečky nakrájejte ostrým nožem na plátky silné 0,5–1 cm. Naskládejte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 12–15 minut do světle růžové barvy.

5. Ještě teplé plátky obalte v moučkovém vanilkovém cukru (není to nutné), po vychladnutí je uložte do uzavíratelné krabice a nechte týden rozležet.

Autor: Anna Kopečková