Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v naší galerii
Kdo má trochu tvořivého ducha, jistě je pro něj zdobení cukroví nejzábavnější částí vánočních příprav. Je až neuvěřitelné, co všechno může vzniknout z „obyčejného“ kousku těsta. Pokochejte se v naší galerii svátečně naparáděným cukrovím. A možná se necháte i inspirovat a něco podobného letos sami zkusíte.
Když už si dáte tu práci a cukroví upečete, slepíte, případně něčím naplníte, byla by velká škoda ho ještě na závěr něčím nevyšperkovat. Možností, jak a čím vánoční cukroví ozdobit, je mnoho a záleží jen na vaší chuti a schopnostech, do kterého ze způsobů zdobení se pustíte.
Na zdobení některých druhů cukroví můžete použít čokoládovou polevu:
Zdobení pro méně náročné
Někdy stačí opravdu málo k tomu, aby cukroví vypadalo velmi krásně. Například lehký poprašek moučkového cukru (například na lineckém cukroví slepovaném červenou marmeládou). Efektní zdobení vytvoříte i tím, že cukr na cukroví nasypete přes šablonu (například ve tvaru vločky). Podobným způsobem se dá použít i kakaový prášek.
Na ozdobení cukroví potřeného polevou můžete výborně využít celé nebo drcené ořechy, mandle nebo strouhaný kokos. Vyzkoušejte i jejich kombinace. Hezky barevně i chuťově k sobě ladí například loupané mandle a nesolené pistácie.
Široké možnosti, jak cukroví nazdobit, nabízejí různá barevná cukrová sypání. V obchodech nebo cukrářských potřebách najdete velký výběr, od drobného barevného cukrového máku až po miniaturní cukrové vánoční stromečky nebo stříbrné či zlaté kuličky. Na zdobení lze využít i různě barevné sušené či lyofilizované (mrazem sušené) ovoce nebo želé bonbony nakrájené na větší, či menší kousky.
Poměrně rychlé a jednoduché je zdobení pomocí jedlých obrázků natištěných na tenkých listech fondánu. Pokud zapátráte na internetu, určitě najdete e-shopy, které takové obrázky nabízejí. Stačí je vystřihnout, umístit na cukroví lehce postříkané vodou a případně ještě dozdobit polevou.
Zdobení cukrovou polevou
Pokud se chcete kreativně vyřádit a vytvořit cukroví, které bude chutnat, a poslouží zároveň jako krásná dekorace nebo třeba jedlý dárek, ozdobte ho bílkovou polevou. Na takovéto zdobení jsou ideální perníčky, linecké i išelské cukroví. Návod na přípravu bílkové polevy i tipy, jak s ní pracovat, najdete ZDE. Případně si můžete v prodejnách pro cukráře koupit takzvanou královskou glazuru (Royal Icing), což je prášek, který stačí rozmíchat nebo rozmixovat s vodou.
Chcete-li zdobit i jinými barvami než bílou, rozdělte si polevu na několik dílů, a každý obarvěte jinou potravinářskou barvou. Přidávejte ji do polevy po troškách, protože je hodně koncentrovaná, a vždy dobře rozmíchejte.
Aby poleva z cukroví nestékala, je dobré si nejprve udělat kontury z hustší polevy. Nanáštejte ji pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou, případně ji naplňte do obyčejného igelitového sáčku a odstřihněte z něj maličký růžek. Hustší polevu použijte i na kreslení různých detailů.
Na vyplnění ploch ohraničených konturou použijte polevu, kterou zředíte několika kapkami citronové šťávy. Můžete ji nanášet buď cukrářským sáčkem nebo štětečkem. Polevu vždy nechte dobře zaschnout (trvá to asi 20 minut), než začnete zdobit jinou barvou, aby se vám nepromíchaly.
Cukroví ozdobené polevou můžete ještě dodekorovat barevným cukrovým sypáním nebo různými tvary vykrojenými z barevné cukrové modelovací hmoty (marcipánu, fondánu apod.). Hmotu rozválejte na tenčí plát, vykrojte z něj formičkami potřebné tvary a přilepte je na cukroví pomocí cukru rozpuštěného v troše vody. Z modelovací hmoty si také můžete vytvořit malé barevné kouličky, lístečky nebo jiné drobné ozdoby, které pak na cukroví přilepíte.
Nechte se inspirovat. Podívejte se do galerie v úvodu článku, kde najdete spoustu krásně nazdobeného vánočního cukroví.
Upečte si perníčky, které jsou měkké hned po upečení: