Dobrý svařák se nevaří! Sommelierka radí, jak ho správně připravit

2. prosince 2023 • 05:18

Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit a že všechny chutnají podobně? Opak je pravdou. Ne nadarmo se říká, že ve víně je pravda. A v tom svařeném se ukáže, zda jste nepodcenili výběr vína, jak dobrý máte cit pro kombinování jednotlivých surovin i to, zda umíte svařák dobře uvařit. 

Svařené víno k zimě a Vánocům neodmyslitelně patří. Krásně provoní byt, zahřeje vás, navodí tu správnou atmosféru, a dokonce se doporučuje i jako lék při nachlazení. Když trochu zapátráte na internetu po návodech, jak svařák připravit, často se setkáte s názory, že stačí použít levné víno, protože se jeho chuť doladí cukrem a kořením. Nezapomínejte ale, že základem svařáku je právě víno, takže pokud si na něm chcete pochutnat, vyberte na jeho přípravu kvalitní víno. Nemusí patřit mezi nejdražší, určitě by vám ale mělo chutnat.  „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní. Sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru," říká národní sommelierka Klára Kollárová.

Připravte si svařák podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Základem dobrého svařáku je rozvar

Spousta lidí připravuje svařák tak, že hodí koření do horkého vína a nechá ho v něm vyluhovat. To ale nestačí. A navíc, správně by se nemělo svařovat samotné víno, ale rozvar na bázi cukru a vybraného koření, který se pak s vínem smíchá. Když budete vařit víno, odpaří se z něj alkohol a částečně i chuť a vůně koření a varem se může změnit i chuť vína. 

Jaké koření použít?

Začněte tedy tím, že si připravíte rozvar na bázi cukru a vybraného koření. Do svařáku se hodí především skořice, hřebíček, anýz, badyán, zázvor nebo kardamom. Každý máme ale jedinečné chutě, a pokud se nebojíte experimentů, můžete do svařeného vína zvolit i výraznější koření, například bobkový list, muškátový oříšek, koriandr, jalovec, vanilku nebo třeba pepř. U některých koření, jako je například skořice nebo hřebíček, je dobré to s množstvím moc nepřehánět a nevařit je příliš dlouho, protože by mohl být rozvar nepříjemně nahořklý. „Jestliže máte dostatek času a bavíte se přípravou svařeného vína, můžete si zkusit poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Poté už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru," radí sommelierka.

Do svařáku můžete přidat pomeranče, citrony, rozinky, mandarinky, sušené švestky nebo třeba ananas Do svařáku můžete přidat pomeranče, citrony, rozinky, mandarinky, sušené švestky nebo třeba ananas • Autor: iStock

Dobrý svařák krok za krokem

Co budete potřebovat:

  • 150 g cukru
  • 8 hřebíčků
  • 3 svitky skořice 
  • 3 hvězdičky badyánu
  • několik zrnek kardamomu
  • kousek citronové kůry
  • 2 lahve červeného vína
  • 1 pomeranč

Postup:

1. Do kastrolu nalijte 200 ml vody, přidejte cukr a vařte, až cukr mírně zkaramelizuje. Přidejte všechno koření a vařte asi 15 minut. 

2. Hotový rozvar nechte prochladnout, pak k němu přilijte víno a pomalu zahřívejte. Jakmile se na hladině objeví pěna, odstavte z ohně a svařák podávejte doplněný kolečkem pomeranče, případně dalším ovocem. 

Chutné kombinace podle sommelierky

Protože je logické, že každé víno má nějaký charakter, můžete si vyhrát i s recepturou jeho svařené varianty. Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn, a třeba také tmavé ovoce - ideální jsou sušené švestky. Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou, nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas,“ radí Klára Kollárová.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková