Nejkrásnější perníčky na vaší tabuli: Inspirujte se v naší galerii a zdobte jako profík

6. prosince 2023 • 00:15

Vůně perníčků k Vánocům neodmyslitelně patří! Nestačí je ale jen upéct v dostatečném předstihu, aby se stihly rozležet. Dalším krokem je zdobení, kterého se rozhodně nemusíte obávat. Připravte si tu nejlepší bílkovou polevu podle našeho receptu a Inspirujte se v galerii těmi nejhezčími motivy.  

Jak na zdobení perníčků?

Základem úspěšného zdobení je vhodný a kvalitní zdobicí sáček, který na konci ustřihnete dle potřeby. Takový sáček koupíte v obchodě, ale ti zručnější ho mohou vyrobit z pečicího papíru, který nepropouští, případně polevu naplnit do pevnějšího igelitového sáčku a odstřihnout z něj pak malý růžek. Při zdobení můžete využít také kovovou špičku nebo vymoženost moderní cukrařiny – cukrářskou tužku. Při zdobení nemalujeme polevou přímo na perníčky, ale táhneme ji vzduchem a polevu lehce pokládáme jako provázek.

Perníčky, které jsou měkké hned po upečení, si můžete upéct podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Bílková poleva na perníčky

V obchodě najdete nepřeberné množství různých barevných i třpytivých hotových polev, které jsou bez práce a navíc vypadají skvěle. Pravda je, že tyto hotové polevy obsahují většinou mnoho barviv a umělých sladidel, které našemu zdraví nepřispívají. A navíc bývají poměrně tuhé, takže se s nimi nepracuje úplně dobře.

Chcete-li své polevě dodat trochu přírodní barvy, pak vsaďte na řepový prášek nebo prášek z modré řasy spiruliny. Zapomeňte na ty kupované a připravte si tu nejlepší domácí, jakou jste kdy jedli!

Co budete potřebovat:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžičku citronové šťávy

Postup:

1. Moučkový cukr nejprve několikrát přesejte přes jemné sítko, aby v něm nezůstaly ani sebemenší hrudky.

2. Poté všechny suroviny dejte do mísy a třete vařečkou, dokud nebude poleva krásně hustá a bílá. Trvá to přibližně 15 až 20 minut. 

3. Správnou konzistenci cukrové polevy poznáte tak, že se poleva neroztéká. Než ji začnete nanášet na perníčky, nejprve tedy vyzkoušejte, zda drží tvar.

TIPY:

Polevu si rozdělte na několik dílů a každý obarvěte jinou potravinářskou barvou. Přidávejte ji do polevy po troškách, protože je hodně koncentrovaná, a vždy dobře rozmíchejte. Polevu vždy nechte na perníčcích dobře zaschnout (trvá to asi 20 minut), než začnete zdobit jinou barvou, aby se vám nepromíchaly.  

Hustší polevou můžete kreslit linky a různé detaily. Pokud chcete polevou vyplnit větší plochy, udělejte si nejprve hustší polevou kontury a když zaschnou, vyplňte je polevou zředěnou trochou citronové šťávy, kterou můžete nanášet štětečkem.

Nebojte se využít i cukrové zdobení, které používáte na vánoční cukroví, například drobné stříbrné, zlaté či barevné perličky. Stačí je nasypat na ještě nezaschlou polevu a nechat ztuhnout. 

Pokud polevu nespotřebujete a budete ji chtít ještě později použít, zakryjte ji mikrotenovou fólií, aby neoschla, a uložte do lednice. Před dalším použitím ji dobře promíchejte. 

Video se připravuje ...

Autor: red