Trápí vás chřipka? Tato jídla a nápoje vám pomohou, abyste se rychleji uzdravili

6. února 2025 • 04:53

Onemocněli jste chřipkou, nebo ji máte již za sebou? Ač má náš organismus přirozenou imunitu, v chřipkovém období ho musíte podpořit, aby lépe vzdoroval virům a bacilům. Kromě dodržování hygieny je zásadní strava, kterou doplníte důležité vitaminy, minerály a živiny. Jaké potraviny byste měli do svého jídelníčku zařadit v době nemoci a bezprostředně po ní? 

Chřipka bývá v dnešní době řazena mezi běžná onemocnění, se kterými si dokáže zdravý člověk poradit. Neměli byste ji však podceňovat, protože oslabuje celý organismus a může mít závažné následky na srdce, ledviny a ostatní orgány. Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vám pomohou chřipku bez úhony přežít.

Chutným a účinným lékem je domácí česnečka:

Video se připravuje ...

Pozor na podvýživu

Kvalitní potraviny, které organismu dodávají důležité prvky, hrají zásadní roli pro správné fungování imunity. Nedostatečná imunitní reakce bývá často zapříčiněna podvýživou organismu. Není to však o množství jídla, ale hlavně o jeho kvalitě, protože i obézní člověk může trpět podvýživou. Špatně poskládaný jídelníček, kde převládají prázdné kalorie ve formě nezdravých tuků a rafinovaných sacharidů nad kvalitními potravinami, rozhoduje o tom, jak se tělo vypořádá s nemocemi. Výživa je tedy základní pilíř imunitního systému.

Co je třeba doplnit

Jídelníček by měl být poskládaný z potravin, které obsahují velké množství vitaminů C, A, E, D, B6, minerální látky, např. zinek, hořčík, selen, draslík, měď, železo, ale i kyselinu listovou a antioxidanty. Důležitý je i příjem kvalitních živočišných i rostlinných bílkovin, které mají protizánětlivé účinky.

Pitný režim

První dny nemoci, kdy je organismus oslaben virovou náloží a mnohdy i vysokými horečkami, chuť k jídlu značně klesá. Navíc se může stát, že jsou chuťové a čichové buňky hodně oslabené. Důležité látky je proto třeba doplňovat alespoň pitným režimem. Vhodné jsou bylinné čaje s protizánětlivými účinky s medem, případně citronem. Ideální je čaj zázvorový, šípkový, bezový, z lichořeřišnice a černého bezu nebo třapatky obecné. Šalvějový, tymiánový nebo majoránkový čaj dezinfikují a rozpouští hleny. K vypocení se hodí lipový čaj.

Zázvorový čaj s medem a citronem je účinný lék na nachlazení Zázvorový čaj s medem a citronem je účinný lék na nachlazení • Autor: iStock

Silným podporovatelem imunity je protizánětlivá kurkuma, kterou si můžete do čajů také přidávat nebo smíchat s mlékem a medem. Na trhu jsou čajové směsi na konkrétní nemoci, mějte vždy doma alespoň základní druhy (na chřipku, nachlazení a rýmu). Ovocné čaje a šťávy z čerstvého ovoce také pomohou doplnit tekutiny a potřebné vitaminy.

Vhodná úprava jídla

Doprovodným projevem chřipky bývá také kašel. Proto byste měli, alespoň na začátku nemoci, jíst kašovitou stravu. Důvodem jsou nekontrolovatelné záchvaty kašle a při jídle může dojít k jeho vdechnutí. Navíc zduřelé sliznice a mandle jsou citlivé a bolestivé, opatrní buďte hlavně u dětí. Jídlo raději rozmělněte nebo rozmixujte a jezte po malých porcích.

V jakých potravinách hledat cenné pomocníky

Vitaminy, stopové prvky a antioxidanty obsahuje rakytník, šípky, červená paprika, bobulové ovoce, brokolice, kysané i čerstvé zelí, jablka, banány, hrušky, brambory a citrusové plody. Využijte také přírodní antibiotika česnek a cibuli. Vařenou kořenovou zeleninu (mrkev,červenou řepu, petržel…) podávejte nejen jako přílohu. Přidejte ji třeba i do pyré. Vhodné je i zavařené ovoce či nakládaná zelenina. Nemoc pomohou překonat také husté zeleninové polévky, pyré a šťávy z čerstvého ovoce.

Bílkoviny zásadně ovlivňují obranyschopnost organismu a v naší stravě mají svoji nezastupitelnou roli. Z těch živočišných zvolte kvalitní krůtí, kuřecí nebo slepičí, ale i hovězí maso. Ideální je z nich připravit vývary s pokrájeným vařeným masem a kořenovou zeleninou. Mléčné výrobky a vajíčka jsou také kvalitním zdrojem bílkovin. Z rostlinných bílkovin je ideální čočka, fazole, cizrna nebo hrách, které obsahují navíc cennou vlákninu. Pro lepší stravitelnost se doporučuje luštěniny před vařením namočit do vody, a tu před vařením vyměnit za čistou. Omega-3 mastné kyseliny snižují krevní tlak, chrání cévy a srdce. Navíc mají silné protizánětlivé účinky. Najdete je v tučných rybách např. lososu, sardinkách, ančovičkách, tuňáku, mořských plodech, ale i v olivovém oleji nebo rybím tuku.

Losos s restovanou zeleninou Losos s restovanou zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Mléčné produkty ano, nebo ne?

Mléčných produktů se nezříkejte, protože v zakysané podobě obsahují probiotika, která udržují střevní mikrofloru v rovnováze, a ta ovlivňuje imunitní systém. Nejvíc se jich nachází například v jogurtu, kefíru, tvarohu, acidofilním mléce, dále v potravinách, které prošly mléčným kvašením, například v kimči nebo kysaném zelí.

Nepřetěžujte zažívání

Vyváženou stravou můžete zásadně ovlivnit průběh nemoci, avšak vhodné je jíst malé porce a častěji během celého dne. Tak se vyhnete přetěžování střev a trávicího ústrojí. Ideálním zdrojem energie jsou lehká a lehce stravitelná jídla jako vývary, husté zeleninové polévky, kaše a pyré. Přidejte ochucený tvaroh a jogurty doplněné o čerstvé nebo zavařené ovoce, vařené maso, zeleninové a rybí pomazánky. Vyhněte se uzeninám, smaženým a těžko stravitelným jídlům. Slepičí a kuřecí vývar je silný protivník chřipky. Moudří předkové léčili slepičím vývarem různá onemocnění a posilovali organismus například po porodech. Vědecké výzkumy se na léčivých účincích jednoznačně neshodují, jisté však je, že silný drůbeží vývar se zeleninou dodá organismu důležité živočišné bílkoviny a výživu. Horký vývar má také inhalační účinky, které uvolňují hleny. Navíc, když vám někdo blízký v době nemoci uvaří domácí slepičí nebo kuřecí polévku s láskou, jistě to pomůže i psychicky.

Dobrý kuřecí vývar proti chřipce

Kuřecí vývar proti chřipce Kuřecí vývar proti chřipce • Autor: iStock

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 3 velké kuřecí prsní řízky i s kůží
  • rostlinný olej
  • 1,5 litru vody
  • 1 menší neoloupanou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • polévkovou zeleninu (2 velké mrkve, 1 petržel, ½ středně velkého celeru)
  • několik kuliček nového koření a černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl,
  • vařené nudle a nasekanou zelenou petrželku nebo jarní cibulku k podávání

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olej, vložte do něj maso a opékejte z obou stran asi 5 minut dozlatova. Kuřecí prsa vyndejte na talíř a v hrnci orestujte očištěnou polévkovou zeleninu.

2. Vraťte zpět maso, vše zalijte vodou, osolte, přidejte nové koření, pepř, bobkový list, cibuli i se slupkou (dodá vývaru hezkou zlatavou barvu) a oloupaný česnek. Hrnec přikryjte poklicí a pozvolna vařte do změknutí masa a zeleniny.

3. Uvařený vývar přeceďte, maso a zeleninu pokrájejte a přidejte vařené nudle. Při servírování ozdobte porce petrželovou natí nebo jarní cibulkou.

Náš tip: Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do vývaru špetku chilli nebo kurkumy, které mají silné protizánětlivé účinky.

Video se připravuje ...

 

Autor: Veronika Moučková