Trápí vás chřipka? Tato jídla a nápoje vám pomohou, abyste se rychleji uzdravili
Onemocněli jste chřipkou, nebo ji máte již za sebou? Ač má náš organismus přirozenou imunitu, v chřipkovém období ho musíte podpořit, aby lépe vzdoroval virům a bacilům. Kromě dodržování hygieny je zásadní strava, kterou doplníte důležité vitaminy, minerály a živiny. Jaké potraviny byste měli do svého jídelníčku zařadit v době nemoci a bezprostředně po ní?
Chřipka bývá v dnešní době řazena mezi běžná onemocnění, se kterými si dokáže zdravý člověk poradit. Neměli byste ji však podceňovat, protože oslabuje celý organismus a může mít závažné následky na srdce, ledviny a ostatní orgány. Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vám pomohou chřipku bez úhony přežít.
Chutným a účinným lékem je domácí česnečka:
Pozor na podvýživu
Kvalitní potraviny, které organismu dodávají důležité prvky, hrají zásadní roli pro správné fungování imunity. Nedostatečná imunitní reakce bývá často zapříčiněna podvýživou organismu. Není to však o množství jídla, ale hlavně o jeho kvalitě, protože i obézní člověk může trpět podvýživou. Špatně poskládaný jídelníček, kde převládají prázdné kalorie ve formě nezdravých tuků a rafinovaných sacharidů nad kvalitními potravinami, rozhoduje o tom, jak se tělo vypořádá s nemocemi. Výživa je tedy základní pilíř imunitního systému.
Co je třeba doplnit
Jídelníček by měl být poskládaný z potravin, které obsahují velké množství vitaminů C, A, E, D, B6, minerální látky, např. zinek, hořčík, selen, draslík, měď, železo, ale i kyselinu listovou a antioxidanty. Důležitý je i příjem kvalitních živočišných i rostlinných bílkovin, které mají protizánětlivé účinky.
Pitný režim
První dny nemoci, kdy je organismus oslaben virovou náloží a mnohdy i vysokými horečkami, chuť k jídlu značně klesá. Navíc se může stát, že jsou chuťové a čichové buňky hodně oslabené. Důležité látky je proto třeba doplňovat alespoň pitným režimem. Vhodné jsou bylinné čaje s protizánětlivými účinky s medem, případně citronem. Ideální je čaj zázvorový, šípkový, bezový, z lichořeřišnice a černého bezu nebo třapatky obecné. Šalvějový, tymiánový nebo majoránkový čaj dezinfikují a rozpouští hleny. K vypocení se hodí lipový čaj.

Silným podporovatelem imunity je protizánětlivá kurkuma, kterou si můžete do čajů také přidávat nebo smíchat s mlékem a medem. Na trhu jsou čajové směsi na konkrétní nemoci, mějte vždy doma alespoň základní druhy (na chřipku, nachlazení a rýmu). Ovocné čaje a šťávy z čerstvého ovoce také pomohou doplnit tekutiny a potřebné vitaminy.
Vhodná úprava jídla
Doprovodným projevem chřipky bývá také kašel. Proto byste měli, alespoň na začátku nemoci, jíst kašovitou stravu. Důvodem jsou nekontrolovatelné záchvaty kašle a při jídle může dojít k jeho vdechnutí. Navíc zduřelé sliznice a mandle jsou citlivé a bolestivé, opatrní buďte hlavně u dětí. Jídlo raději rozmělněte nebo rozmixujte a jezte po malých porcích.
V jakých potravinách hledat cenné pomocníky
Vitaminy, stopové prvky a antioxidanty obsahuje rakytník, šípky, červená paprika, bobulové ovoce, brokolice, kysané i čerstvé zelí, jablka, banány, hrušky, brambory a citrusové plody. Využijte také přírodní antibiotika česnek a cibuli. Vařenou kořenovou zeleninu (mrkev,červenou řepu, petržel…) podávejte nejen jako přílohu. Přidejte ji třeba i do pyré. Vhodné je i zavařené ovoce či nakládaná zelenina. Nemoc pomohou překonat také husté zeleninové polévky, pyré a šťávy z čerstvého ovoce.
Bílkoviny zásadně ovlivňují obranyschopnost organismu a v naší stravě mají svoji nezastupitelnou roli. Z těch živočišných zvolte kvalitní krůtí, kuřecí nebo slepičí, ale i hovězí maso. Ideální je z nich připravit vývary s pokrájeným vařeným masem a kořenovou zeleninou. Mléčné výrobky a vajíčka jsou také kvalitním zdrojem bílkovin. Z rostlinných bílkovin je ideální čočka, fazole, cizrna nebo hrách, které obsahují navíc cennou vlákninu. Pro lepší stravitelnost se doporučuje luštěniny před vařením namočit do vody, a tu před vařením vyměnit za čistou. Omega-3 mastné kyseliny snižují krevní tlak, chrání cévy a srdce. Navíc mají silné protizánětlivé účinky. Najdete je v tučných rybách např. lososu, sardinkách, ančovičkách, tuňáku, mořských plodech, ale i v olivovém oleji nebo rybím tuku.

Mléčné produkty ano, nebo ne?
Mléčných produktů se nezříkejte, protože v zakysané podobě obsahují probiotika, která udržují střevní mikrofloru v rovnováze, a ta ovlivňuje imunitní systém. Nejvíc se jich nachází například v jogurtu, kefíru, tvarohu, acidofilním mléce, dále v potravinách, které prošly mléčným kvašením, například v kimči nebo kysaném zelí.
Nepřetěžujte zažívání
Vyváženou stravou můžete zásadně ovlivnit průběh nemoci, avšak vhodné je jíst malé porce a častěji během celého dne. Tak se vyhnete přetěžování střev a trávicího ústrojí. Ideálním zdrojem energie jsou lehká a lehce stravitelná jídla jako vývary, husté zeleninové polévky, kaše a pyré. Přidejte ochucený tvaroh a jogurty doplněné o čerstvé nebo zavařené ovoce, vařené maso, zeleninové a rybí pomazánky. Vyhněte se uzeninám, smaženým a těžko stravitelným jídlům. Slepičí a kuřecí vývar je silný protivník chřipky. Moudří předkové léčili slepičím vývarem různá onemocnění a posilovali organismus například po porodech. Vědecké výzkumy se na léčivých účincích jednoznačně neshodují, jisté však je, že silný drůbeží vývar se zeleninou dodá organismu důležité živočišné bílkoviny a výživu. Horký vývar má také inhalační účinky, které uvolňují hleny. Navíc, když vám někdo blízký v době nemoci uvaří domácí slepičí nebo kuřecí polévku s láskou, jistě to pomůže i psychicky.
Dobrý kuřecí vývar proti chřipce

Co budete potřebovat na 4 porce:
- 3 velké kuřecí prsní řízky i s kůží
- rostlinný olej
- 1,5 litru vody
- 1 menší neoloupanou cibuli
- 2 stroužky česneku
- polévkovou zeleninu (2 velké mrkve, 1 petržel, ½ středně velkého celeru)
- několik kuliček nového koření a černého pepře
- 2 bobkové listy
- sůl,
- vařené nudle a nasekanou zelenou petrželku nebo jarní cibulku k podávání
Postup:
1. V hrnci rozehřejte olej, vložte do něj maso a opékejte z obou stran asi 5 minut dozlatova. Kuřecí prsa vyndejte na talíř a v hrnci orestujte očištěnou polévkovou zeleninu.
2. Vraťte zpět maso, vše zalijte vodou, osolte, přidejte nové koření, pepř, bobkový list, cibuli i se slupkou (dodá vývaru hezkou zlatavou barvu) a oloupaný česnek. Hrnec přikryjte poklicí a pozvolna vařte do změknutí masa a zeleniny.
3. Uvařený vývar přeceďte, maso a zeleninu pokrájejte a přidejte vařené nudle. Při servírování ozdobte porce petrželovou natí nebo jarní cibulkou.
Náš tip: Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do vývaru špetku chilli nebo kurkumy, které mají silné protizánětlivé účinky.