7 kvašených potravin, které je dobré (občas) jíst

12. ledna 2024 • 04:52

Odborníci na zdravou stravu tvrdí, že nejzdravější je jídlo v přirozeném stavu a co nejčerstvější. Pravdu však mají jen částečně. Některým potravinám vyloženě prospěje, když zkvasí ještě dřív, než se nám dostanou na stůl.  

Když se nechá zkvasit zelí či okurky, cukry a sacharidy v nich obsažené se promění v látky energeticky chudší, zato lidskému tělu daleko přínosnější. Jednou z nich jsou probiotika. Ta posilují prospěšné bakterie v trávicím traktu a tím posilují imunitu a pomáhají zbavit tělo různých zdravotních problémů, zlepšují pleť, a dokonce díky nim můžete i snáze zhubnout. Střeva jsou největší částí našeho imunitního systému. Proto hodně záleží na tom, co do nich přijde. Cukr a rafinované sacharidy je poškozují, zatímco fermentované potraviny je léčí. 

Domácí kysané zelí si můžete vyrobit kdykoli>>>

Video se připravuje ...

Zkvasit neboli fermentovat lze téměř cokoliv. Kromě kvašené zeleniny, kysaných mléčných produktů a kvasových chlebů existují také fermentované luštěniny, fermentované ovoce, fermentované obilné kaše, víno, pivo nebo ocet. To vše prochází procesem kvašení. Zastoupení probiotických kmenů je v jednotlivých kvašených potravinách různorodé. Cílem je získat pro naše trávení co nejvíce těchto kmenů, proto je dobré nejíst stále dokola třeba jen kimchi, přestože je skvělé, ale kombinovat různé druhy fermentovaných potravin. 

A co byste tedy rozhodně měli vyzkoušet?

Kysané zelí

Domácí kysané zelí Domácí kysané zelí • Autor: iStock

Díky fermentaci si kysané zelí udržuje vysoký obsah vitaminu C, kromě toho obsahuje vitaminy E, K a většinu ze skupiny vitaminů B, včetně B12, který chrání naše nervy a krevní buňky. Kysané zelí je bohaté i na minerály, jako je hořčík, draslík, železo, vápník či zinek. Tato potravina je plná rozpustné i nerozpustné vlákniny a také spousty mikrobů, které posléze umí osídlit střevní mikroflóru. Kysané zelí má i protirakovinové účinky – právě fermentace vytváří ze složitějších glykosidů látky zvané isothiokyanáty s významným protektivním účinkem proti rakovinotvornému bujení.

Pokud si rádi vyrábíte věci sami, zkuste to i se zelím podle videoreceptu v úvodu článku. Recept je jednoduchý, a budete tak mít jistotu, že kysané zelí neobsahuje žádné chemické konzervační látky ani přidaný cukr.

Kvašená zelenina

Kvašená zelenina Kvašená zelenina • Autor: iStock

Když nechcete jen zelí, zkuste jiné druhy zeleniny. Fermentovaná neboli kvašená zelenina si díky mléčnému kvašení uchová obsah vitaminů, a u některých se jejich množství kvašením dokonce zvyšuje. Konzumace kvašené zeleniny podporuje trávení a udržuje zdravou střevní mikroflóru, posiluje krev a imunitu. Tuto na probiotika bohatou potravinu si snadno vyrobíte i doma. Podrobný návod najdete v tomto článku:

Kombucha

Kombucha Kombucha • Autor: iStock

Když pijete kombuchu, dodáváte svému tělu čtyři až sedm zdraví prospěšných mikroorganismů najednou. Vaše střeva tak budou skutečně zdravá a silná.

A co je vlastně kombucha? Jde o fermentovaný čaj, ve kterém vznikají symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Je nazýván elixírem zdraví, protože slouží jako prevence rakoviny, artritidy a dalších degenerativních onemocnění a také pomáhá v boji s těmito nemocemi.

Kefír

Mléčný kefír Mléčný kefír • Autor: iStock

Když už jsme u nápojů, nelze nezmínit kefír, kvašený nápoj připravovaný z mléka, existuje ale i bezmléčná verze, takzvaný vodní kefír, který je zdravější alternativou šumivých limonád. Pokud byste si chtěli vyrobit mléčný kefír doma, budete potřebovat jeden litr čerstvého plnotučného mléka v biokvalitě o pokojové teplotě, tři lžíce tibetské kefírové houby a skleněnou láhev. V láhvi se promíchají kefírové houby s mlékem pomocí umělohmotné nebo dřevěné lžíce, láhev se přikryje gázou a zajistí gumičkou. Takto se mléko nechá fermentovat při pokojové teplotě alespoň 24 hodin. Poté se mléko promíchá a scedí přes plastový cedník. Hotový kefír se skladuje v lednici a pije vychlazený.

Kimchi

Kimchi Kimchi • Autor: iStock

Tento pikantní korejský pokrm se tradičně vyrábí z pekingského zelí a údajně patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. Není divu, že si ho Korejci dávají ke každému jídlu. Kimchi, nebo po česku kimči, vzdálené připomíná naše kysané zelí, ale je daleko ostřejší a plnější chuti a skvěle posiluje imunitní systém. Vyčistí střeva a tím pomáhá zlepšit trávení a vstřebávání živin. Když se vám zlepší trávení, má to vliv nejen na zdraví, ale i na vzhled. Třeba kůže ztratí šedavý odstín a bude zdravě vypnutá.

Kokosový jogurt

Kokosový jogurt Kokosový jogurt • Autor: iStock

Pozor, nejedná se o žádný klasický jogurt s kokosovou příchutí. Tento jogurt se vyrábí z dužiny mladých kokosů, do níž se přidávají probiotika, aby nastartovala celý proces fermentace. V jogurtu pak přirozeně vznikají další enzymy a probiotika. Jistě, například i jogurt řeckého typu patří mezi kvašené potraviny, ale mléčné výrobky jsou kyselinotvorné a pro někoho mohou být hůře stravitelné.

Miso

Polévka miso Polévka miso • Autor: iStock

Jeff Cox, americký odborník na fermentaci a autor knihy o kvašení, miluje miso kvůli jeho nutričním hodnotám. „Pasta z fermentovaných sójových bobů a obilovin je plná nezbytných minerálů, jako je draslík, a také milionů mikroorganismů, které dávají tělu sílu a vytrvalost,“ uvádí Cox.

Miso pasta se používá jako základní ingredience v japonské kuchyni. V jídle vytváří hlubokou slanou chuť s lehce kořeněným nádechem. Chcete-li připravit jednoduchou miso polévku, stačí vložit kousek pasty do vařící vody a přidat svou oblíbenou zeleninu nebo houby. Miso pastu ale nemusíte přidávat jen do polévky. Nebojte se ji jako koření použít ani do dalších jídel, například omáček (včetně smetanových), pomazánek, těstovin, salátových zálivek, luštěninových nebo zeleninových pokrmů. 

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková