Cibule není skvělá jen na vaření. Vyrobte si z ní účinné léky na kašel a rýmu

29. ledna 2024 • 00:15

Cibule je zelenina nepostradatelná nejen při vaření, je také výborným domácím prostředkem na léčbu spousty neduhů. Už po staletí se používá hlavně při nachlazení, kašli a rýmě. Pokud vás něco z toho trápí, vyzkoušejte některý z léčivých receptů.

Cibule je skvělá zelenina, bez které se v kuchyni jen těžko obejdete. Nejenže je základem mnoha jídel, kterým dodá výbornou chuť, například guláše. V mnoha receptech je i hlavní ingrediencí. Stačí si vzpomenout na křupavé cibulové kroužky,  cibulovou marmeládu, cibulové chutney nebo francouzskou cibulačku.

Čerstvou cibuli můžete nakrájet i bez slz >>>

Video se připravuje ...

Přírodní lék nejen na kašel

Cibule je navíc velmi zdravá. Říká se, že nejen jedno jablko, ale i jedna cibule denně vás zachrání před všemi doktory. Z hlediska domácího léčení je nejúčinnější látkou v cibuli alicin, přírodní antibiotikum, které najdete i v česneku. Alicin dodává cibuli charakteristické štiplavé aroma, které může někomu vadit, ale také blahodárné účinky, protože brání růstu škodlivých mikroorganismů. Díky němu dokáže cibule účinně bojovat proti rýmě, kašli i bolesti v krku a celkově posilovat obranyschopnost. Tím ovšem zdravotní přínosy cibule zdaleka nekončí. Dokáže také ulevit při nadýmání, dezinfikuje střeva, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech, je dobrou prevencí proti křečovým žilám, krevním sraženinám nebo hemoroidům, snižuje krevní tlak, hladinu cukru i špatného cholesterolu, je prevencí před infarktem i mrtvicí. Pomáhá zvyšovat hustotu kostí, proto je obzvlášť vhodná pro ženy po menopauze. Prospívá také šlachám, vazům a chrupavkám.

Největší léčivé účinky jsou připisovány zejména čerstvé cibuli, pokud vám ale vadí její silné aroma, určitě nic nezkazíte, když si z ní připravíte čaj, který štiplavou vůni trochu zmírní. Máme pro vás několik receptů:

Šťáva z cibule a cukru usnadňuje vykašlávání. Šťáva z cibule a cukru usnadňuje vykašlávání. • Autor: iStock

Cibulová šťáva na odkašlávání

Co budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 2–3 lžíce cukru

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Vrstvěte je střídavě s cukrem do sklenice a nechte stát několik hodin, až cibule pustí šťávu.

Jak ji užívat: Šťáva z cibule podporuje vykašlávání. Užívejte ji několikrát denně vždy jednu až dvě lžičky. Nedávejte si ji ale těsně před spaním, aby vás kašel netrápil celou noc. 

Cibulový med při zahlenění

Co budete potřebovat:

  • 1 střední cibuli
  • 3 lžíce kvalitního medu

Postup:

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a smíchejte v kastrůlku s medem. Aby se látky z cibule rychleji spojily s medem, směs lehce zahřejte, ale nejvýše na 48 °C. Pak ji přelijte do skleničky, uzavřete a nechte stát nejméně 12 hodin. Chuť medu můžete ještě vylepšit a jeho účinky zesílit přidáním trošky čerstvě nastrouhané citronové kůry nebo čerstvého zázvoru.

Jak ho užívat: Cibulový med pomáhá rozpouštět hleny usazené v dýchacích cestách a zklidnit bolest v krku. Užívejte jednu lžíci třikrát denně. 

Cibule i med jsou účinná přírodní antibiotika. Cibule i med jsou účinná přírodní antibiotika. • Autor: iStock

Cibulový čaj na kašel a rýmu

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 500 ml vody
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
  • 3 hřebíčky
  • cukr nebo med 

Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, dejte do hrnku, přidejte zázvor, hřebíček a zalijte vroucí vodou. Hrnek zakryjte a nechte asi 15 minut louhovat. Pak čaj přeceďte a podle chuti oslaďte cukrem nebo medem. 

Jak ho užívat: Čaj pijte teplý třikrát denně. Pomáhá při virózách, chřipce i onemocnění průdušek. Ideální je naordinovat si ho již při prvních náznacích kašle nebo rýmy. 

Cibulový obklad při bolesti v krku

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka, zabalte je do utěrky nebo ručníku a nahřejte (například na obrácené pokličce nad hrncem s vroucí vodou). Teplý obklad pak přiložte na krk, ovažte šálou a nechte působit půl hodiny. Zmírní bolest v krku a v případě zahlenění často vyvolá produktivní kašel, který vás hlenu zbaví. Pokud vás trápí ucpané dutiny, přiložte cibulový obklad na zátylek nebo na čelo. Uleví od bolesti hlavy. 

Cibulové výpary proti rýmě

Aroma čerstvě nakrájené cibule je účinným prostředkem proti rýmě. Stačí, když nakrájenou a rozmělněnou cibuli dáte na talířek a necháte přes noc vedle postele. Tento způsob je ideální nejen pro dospělé, ale hlavně pro malé děti, pokud jim chcete ulevit přírodní cestou. Kdo nechce, aby jeho ložnice byla cítit cibulí, může namočit ve šťávě z rozkrojené cibule vatovou tyčinku a každé dvě hodiny ji vložit do nosních dírek. 

Cibulové ponožky při nachlazení

Cibuli nakrájejte najemno a rozložte na dva bavlněné hadříky. Přiložte je cibulovou stranou na chodidla, případně ještě zafixujte gázou, natáhněte si bavlněné ponožky, zabalte nohy do deky a jděte spát. Vstřebávání účinných látek z cibule přes pokožku vám může ulevit od teploty, nachlazení a příznaků chřipky.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková