Mrkvový salát jako hit sociálních sítí: Důvodem jsou jeho neobvyklé zdravotní účinky

2. listopadu 2022 • 00:00

Sociální síť TikTok je nekonečnou studnicí nejrůznějších nápadů, včetně receptů a různých kuchařských triků. A někdy mezi nimi můžete objevit i něco víc než jen „obyčejný“ návod, jak připravit něco dobrého k jídlu. To je i případ mrkvového salátu, který má už víc než 8,6 milionu zhlédnutí. Přitom důvodem velkého zájmu není ani tak jeho chuť, jako spíš údajné přínosy pro zdraví.

Salát, který najdete pod hashtagem #rawcarrotsalad, je až neuvěřitelně jednoduchý. Důvodem jeho popularity ovšem není snadná příprava ani inovativní receptura, ale spíše jeho údajná schopnost pomáhat vyrovnávat hormony. Konkrétně vyšší hladinu estrogenu, který je také nazýván hormonem mládí. Takzvaná estrogenová dominance, tedy stav, kdy estrogen není v rovnováze s progesteronem, je považována za moderní civilizační nemoc, protože její příčinou už není jen stárnutí, ale také třeba chronický stres nebo nadměrné používání plastů. Proto se může týkat i mladších žen nebo mužů. Pokud je v těle víc estrogenu než progesteronu, může se to projevit padáním vlasů, špatnou náladou, ukládáním tuku na břiše, přibýváním na váze nebo třeba únavou.

Udělejte si z mrkve i skvělou přílohu >>>

Video se připravuje ...

Chytrá kombinace tří surovin

Přestože neexistují žádné vědecké důkazy, že by syrová mrkev měla větší vliv na hladinu estrogenu v krvi, je pravda, že konzumace potravin s vysokým množstvím vlákniny (mezi které patří i mrkev) může přispět ke snížení vysokých hladin hormonů, včetně estrogenu. Kouzlo tohoto mrkvového salátu tkví ale především v chytré kombinaci několika potravin, díky které optimálně funguje trávení a s ním související hormonální rovnováha.

Co budete potřebovat:

  • 2–3 mrkve
  • 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžíci jablečného octa
  • šťávu ze 1/4 citronu (podle chuti)
  • sůl (ideálně himálajskou)
  • drcený pepř (podle chuti)

Mrkve dobře omyjte (doporučuje se je neloupat) a nastrouhejte škrabkou na zeleninu nebo na hrubším struhadle. Přidejte kokosový olej, jablečný ocet, citronovou šťávu, osolte, opepřete a promíchejte. Salát snězte ideálně hned nebo ještě týž den.

(Ne)obyčejná mrkev

Základem salátu je mrkev, u nás běžná zelenina, která je vychvalována především pro vysoký obsah beta-karotenu a její pravidelná konzumace (ideálně tepelně upravená a v kombinaci s tukem) podporuje zdravý vzhled pokožky. Velmi prospěšná je mrkev pro všechny, které trápí zažívací a s nimi související hormonální problémy. Díky vysokému obsahu vlákniny totiž podporuje trávení a odstraňuje potíže ve střevech. Pokud ta nefungují správně, zatěžuje to zároveň játra a roste hladina ženského hormonu estrogenu v krvi.

Nezatracujte kokosový olej

Další složkou salátu je kokosový olej, o kterém už bylo napsáno mnoho pozitivního, ale i negativního. Nejvíce je mu vytýkáno, že obsahuje spoustu nasycených tuků, které se podílejí na zvyšování „špatného“ cholesterolu. Málokdy už ale bývá zmiňováno, že jsou to nasycené tuky se středně dlouhým řetězcem, nikoli s dlouhým řetězcem, jako například nasycené tuky živočišného původu. To znamená, že je náš organismus mnohem efektivněji dokáže přeměnit na energii, místo toho, aby si je ukládal do tukových zásob. Kromě toho má kokosový olej protiplísňové a antimikrobiální účinky. Sečteno a podtrženo, pokud to s konzumací kokosového oleje nebudete přehánět, dáte si ho jen občas a nebudete na něm smažit tak, že nebude přes kouř vidět, není třeba mít z něj obavy.

Zázrak jménem jablečný ocet

Jablečný ocet se jako lék používá už po dlouhá staletí. Americký lidový léčitel D. C. Jarvis dokonce doporučoval směs jablečného octa a medu jako prostředek na dlouhověkost. Předpokladem samozřejmě je, že použijete kvalitní kupovaný ocet, případně vyrobený doma z podzimních jablek. Kromě toho, že jablečný ocet pomáhá regulovat hladinu krevního cukru v krvi, udržovat zdravé srdce, a podle některých studií dokonce snižuje riziko rakoviny, je také bohatý na přírodní enzymy, které podporují růst zdravých bakterií, a tím pádem je užitečným pomocníkem i při různých kvasinkových infekcích. Jablečný ocet můžete používat všude tam, kde využíváte klasický ocet nebo i víno, tedy například do salátových zálivek nebo na dochucení omáček nebo sladkokyselého zelí. Někomu chuť jablečného octa vadí. Pokud je to i váš případ a chtěli byste vyzkoušet účinky mrkvového salátu, nepřidávejte ocet k mrkvi, ale rozmíchejte ho ve sklence vody a vypijte zvlášť. Jako ozdravnou kúru si můžete také naordinovat každé ráno nalačno sklenici s vodou, ve které rozmícháte 2 lžičky jablečného octa a případně i trochu medu.

Autor: AK