Sladká kaše od pondělí do pátku: Uvařte si krupicajdu, rýžovou kaši s jablky nebo pohankovou s ořechy

27. září 2021 • 00:15

Nejen jako snídaně, ale také jako výtečná večeře přijdou vhod sladké kaše, jejichž předností je jak snadná a rychlá příprava, tak nespočet chuťových variací, které jednoduše vykouzlíte pomocí ovoce, oříšků či koření. Ať již vaříte jen pro sebe nebo celou rodinu, s našimi recepty si jistě pochutnáte.

Kaše milují zejména děti, ale často si je s chutí dopřejeme i v dospělosti. Jsou lahodné, syté a co navíc – úžasně voňavé. A protože neodolatelné aroma vanilky, skořice či karamelu nenechá misku plnou sladké kaše na stole bez povšimnutí, věřte, že k zaboření lžíce do krémové dobroty svedlo už i nejednoho zarputilého odmítače sladkých pokrmů. Jelikož teplá kaše na talíři přijde vhod zejména v nadcházejících chladnějších dnech, vybrali jsme pro vás takové recepty, díky kterým bude podzim hned o trochu sladší a veselejší, protože taková krupicajda, ta dovede vykouzlit úsměv na tváři!

Sladké kaše snadno připravíme na mnoho způsobů. Kromě klasické pšeničné krupice můžeme sáhnout po pohance, quinoi, ovesných vločkách, jáhlách, rýži, amarantu, kuskusu či ječných kroupách typu perlička. Kravské mléko lze pro chuťovou obměnu snadno nahradit také rostlinnými alternativami, jako je např. mléko kokosové, mandlové, ovesné nebo kešú. Poté již stačí dodat kaši na sladkosti, vyladit chuť oblíbeným kořením, přidat ovocnou vložku, oříšky či semínka a dobrota je na světě. Při přípravě kaše se však nebojte nechat se vést svou chutí a fantazií, jen tak vykouzlíte z obyčejného receptu opravdovou delikatesu!  

Rýžová kaše s jablky a mandlemi

Stačí uvařit mléčnou rýžovou kaši, přidat na másle opečená jablíčka, vše zakápnout medem, posypat opraženými plátky mandlí a opravdu sytá večeře je na světě. Rýžovou kaši si můžete ochutit na stovky způsobů, a vždy si tak pochutnat na zcela novém pokrmu. Výborná je např. s čokoládou i našlehaná s jablky a tvarohem.

Banánovo-skořicová kaše z ovesných vloček

ovesnou kaší ovoněnou skořicovým medem na stole je podzimní ráno hned o něco veselejší. Jestliže však této kombinaci zrovna neholdujete, doporučujeme vyzkoušet ovesnou kaši s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem, ke které se skvěle hodí např. borůvky, maliny nebo ostružiny.     

Výtečným sladkým pokrmem jsou také jablečné těstoviny s tvarohem a perníkem.

Krupicová kaše

Kaší našeho dětství můžeme nazvat tu připravovanou z pšeničné krupice, jejíž oblibu jsme si povětšinou přenesli až do dospělosti. Na dobrotě rozlévající se přes celý talíř až k okrajům, posypané notnou dávkou kakaa, moučkového cukru a přelité rozpuštěným máslíčkem si zkrátka pochutnají mlsouni všech generací. A co u vás doma, také vám občas krupicajda bublá na plotně?   

Pohanková kaše s medem a ořechy

Pohanka je úžasnou surovinou, která je vynikající ve slané i sladké kuchyni. Je přirozeně zcela bez lepku, a tak si kaši z ní připravenou mohou vychutnat i ti, kteří trpí jeho intolerancí. Výtečnou kombinaci tvoří jak s medem a ořechy, tak např. s datlovým sirupem, sušenými datlemi, kokosem a borůvkami. 

Kukuřičná kaše s borůvkovou omáčkou

Polenta je rozšířená především v severní Itálii, kde je velmi často servírovaná jako příloha k masu. Výborná je však i v úpravě nasladko. Uvařte si ji např. s borůvkovou omáčkou nebo meruňkovým kompotem.     

Autor: VDŠ