Nadopujte se vitaminem C. Zapomeňte na citrony, tyto druhy zeleniny a ovoce ho mají mnohem víc!

24. října 2023 • 00:15

Také vám v dětství říkali, že máte jíst hodně mandarinek, pomerančů a citronů, protože jsou plné vitaminu C? To je sice pravda, jsou ale potraviny, které tohoto vitaminu obsahují ještě mnohem víc. Víte, které to jsou? 

Vitamin C neboli kyselina askorbová je vitamin rozpustný ve vodě, který v těle plní mnoho důležitých funkcí. Protože si ho naše tělo neumí vyrobit samo, musíme ho přijímat z potravin, které ho obsahují. Doporučená denní dávka se liší podle věku i fyzické a psychické zátěže. Pro zdravého dospělého člověka je u nás optimální denní dávka stanovena zdravotnickou vyhláškou na 80 mg. Pokud jde o lidi nemocné, ve stresu, kuřáky nebo těhotné ženy, doporučuje se tuto dávku ještě navýšit. U vitaminu C nemusíte mít strach z předávkování, klidně si ho dopřejte mnohem víc. Odborníci doporučují sníst denně tři až čtyři porce ovoce a zeleniny. Co tělo nespotřebuje, to vyloučí močí ven.  

Skvělým zdrojem vitaminu C jsou šípky>>>

Video se připravuje ...

K čemu je vitamin C dobrý?

Jde o silný antioxidant – neutralizuje v našem těle volné radikály, které jsou zodpovědné za řadu nemocí i rychlejší stárnutí. 

Ovlivňuje aktivitu bílých krvinek, které mají na starost správné fungování naší imunity

Podporuje dobrou funkci cév a nervové soustavy.

Přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání.

Účastní se tvorby kolagenu – to znamená, že je důležitý pro zdraví kůže, kostí, šlach, vlasů a nehtů.

Napomáhá vstřebávání železa – pokud má vaše tělo nedostatek železa, je dobré zároveň s ním přijímat také vitamin C.

Zvyšuje odolnost vůči chladu.   

Kde najdete nejvíce vitaminu C?

1. Šípky – až 800 mg/100 g

Šípky před zpracováním zbavte stopek a zbytků květů, omyjte je a osušte Šípky před zpracováním zbavte stopek a zbytků květů, omyjte je a osušte • Autor: iStock

Jejich výhodou je, že za ně většinou nemusíte platit, ale můžete si je sami nasbírat na mezích, remízcích a okrajích lesů. Důležité je vědět, že pokud si ze sušených šípků budete dělat čaj, nesmíte je vařit, ale jen louhovat. Jinak byste vitamin C zbytečně zničili. Kromě čaje se z šípků dá vyrobit sirup, ve kterém je vitaminu C ještě víc než v sušené směsi. A receptů je rozhodně mnohem víc:

2. Červená paprika – 190 mg/100g

Červená paprika Červená paprika • Autor: iStock

Za červenou paprikou nezaostává ani žlutá (183 mg/100 g), výborná je i zelená nebo bílá, u kterých se obsah vitaminu C pohybuje okolo 90 mg/100 g. Zařadit do jídelníčku můžete i chilli papričky. Pokud chcete využít co nejvíce vitaminu C, pak si je dopřávejte v syrovém stavu - k svačině, přidávejte je do salátu nebo jako oblohu na chléb s pomazánkou. Samozřejmě z nich můžete i vařit, ale tím se hodnota vitaminu C sníží.

3. Černý rybíz – 160 – 180 mg/100 g

Černý rybíz Černý rybíz • Autor: iStock

Všechno bobulovité ovoce obsahuje spoustu vitaminu C, ale černý rybíz je v této kategorii jednoznačným vítězem. A vůbec nevadí, že ho nemáte čerstvý, klidně použijte mražený. Zatímco vařením, sušením, konzervováním nebo třeba i strouháním či krájením obsah vitaminu C rapidně klesá, mražení mu nevadí. Máte-li ho tedy v mrazáku, přidejte ho třeba do smoothie nebo ovesné kaše.  

4. Brokolice -  90 - 120 mg/100 g

Brokolice Brokolice • Autor: iStock

Brokolice je skvělá zelenina. Nejenže je nabitá vitaminem C, ale obsahuje také vápník, draslík a hořčík. V kuchyni ji využijete do polévek, lze ji podávat uvařenou v páře jako přílohu, přidat ji k těstovinám nebo z ní udělat pomazánku

5. Růžičková kapusta – 80 - 90 mg/100 g

Růžičková kapusta je nedoceněná zelenina Růžičková kapusta je nedoceněná zelenina • Autor: iStock

Kromě vysokého obsahu vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové růžičková kapusta dodává lidskému tělu třeba také betakaroten, draslík, hořčík, železo nebo fosfor. Dopřejte si ji v polévcezapečenou nebo na křupavém chlebu.

6. Kiwi - 93 mg/100 g

I když má kiwi chlupatou slupku, můžete ji sníst I když má kiwi chlupatou slupku, můžete ji sníst • Autor: iStock

Kiwi má hned několik výhod. Je velmi zdravé, seženete ho po celý rok a i po delším skladování si zachovává velké množství prospěšných látek. A nejlepší je v syrovém stavu, což je pro zachování vitaminu C nesmírně důležité. Udělejte si z kiwi smoothie, přidejte ho do smoothie bowl nebo jím ozdobte třeba dort.  

7. Květák - 77 mg/100 g

Květák Květák • Autor: iStock

Naše babičky nedaly na květák neboli karfiol dopustit. A vy byste to měli udělat stejně. Tato zázračná superzelenina obsahuje mnoho vitaminů a antioxidantů. Je vědecky prokázáno, že působí jako prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Mimo jiné je květák bohatým zdrojem bílkovin, fosforu a draslíku, a ještě k tomu je plný vitaminu C. Nemusíte si ho připravovat jen jako mozeček nebo obalovaný ve strouhance. Udělejte si z něj třeba steaky nebo rýži.

Kde ještě najdete hodně vitaminu C?

  • Nať zelené petržele
  • Špenát
  • Křen
  • Zelí
  • Jahody

Video se připravuje ...

Autor: PL, AK