Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte

12. října 2022 • 11:00

Pokud věříte v sílu přírodních léků a při nachlazení nebo různých virózách saháte po cibuli, česneku, medu nebo citronu, zkuste pro změnu medicínu původem z Indie. Říká se jí Golden milk neboli zlaté mléko a kromě toho, že posiluje imunitu, léčí a v chladných dnech příjemně zahřeje, také skvěle chutná, a to i dětem.

Zářivě žlutý nápoj zvaný Golden milk, zlaté mléko, kurkumové mléko nebo Turmeric latte se vyrábí zahřátím kravského nebo rostlinného mléka s kurkumou a dalším kořením, jako je skořice nebo zázvor. V Indii, kde se mu říká Haldi Doodh, se zlaté mléko často používá jako domácí lék proti nachlazení. Někdy se připravuje jen z mléka a kurkumy a pije před spaním. Nicméně pozitivních účinků na zdraví má zlaté mléko mnohem víc, a když si ho vylepšíte i dalším kořením a medem, možná se stane vaším oblíbeným nápojem během chladnějších měsíců, třeba při sledování večerního seriálu.

Bez kurkumy se neobejde ani oblíbené indické karí >>>

Video se připravuje ...

  • Je plné antioxidantů

Klíčovou složkou zlatého mléka je kurkuma, koření oblíbené hlavně v asijské kuchyni. V Indii se kurkumě dokonce říká „spice of life“ neboli koření života. Kurkumin, barvivo, díky kterému má kurkuma krásně žlutou barvu, se po staletí díky svým antioxidačním vlastnostem používá v ájurvédské medicíně. Poměrně silné antioxidační vlastnosti má i skořice a zázvor

  • Pomáhá léčit záněty

Výše zmíněná trojice – zázvor, skořice a kurkumin – má silné protizánětlivé účinky (v případě kurkuminu jsou dokonce srovnatelné s účinky některých léků), a mohou tedy pomoci lidem, které trápí bolest kloubů. Velmi důležitou roli hraje v tomto směru černý pepř, který byste neměli vynechávat, protože zvyšuje schopnost těla absorbovat kurkumin. 

  • Prospívá mozku i srdci

Zlaté mléko může prospět i vašemu mozku, přesněji řečeno může pomoci se zlepšením paměti a předcházením chorobám, jako je alzheimer nebo parkinson. Skořice, zázvor a kurkuma jsou spojovány i s nižším rizikem srdečních onemocnění.

  • Zlepšuje náladu

Kurkumin má i další pozitivum. Dokáže prý zlepšit náladu a snížit příznaky deprese. Alespoň to naznačují některé studie. Zázvor a skořice zase snižují hladinu cukru v krvi.

  • Podporuje trávení a klidný spánek

Zázvor, kurkuma i skořice podporují trávení a mají uklidňující účinky, což ze zlatého mléka činí ideální nápoj pro všechny, kteří mají potíže s usínáním. 

Aby toho nebylo málo…

Ale abychom nevychvalovali jen část ingrediencí, svůj podíl na celkovém pozitivním působení zlatého mléka mají i ty ostatní. Med je nejen skvělé přírodní sladidlo, ale také účinné přírodní antibiotikum. Dokáže ničit široké spektrum bakterií, působí protizánětlivě, posiluje celkovou obranyschopnost organismu, pomáhá při nervozitě a nespavosti, posiluje srdce a oběhovou soustavu. I černý pepř je účinným spojencem v boji proti nachlazení a různým virózám a také podporuje trávení. Zlaté mléko kromě toho může prospět i vašim kostem, protože v závislosti na tom, jaký druh mléka použijete, obsahuje i vápník a vitamin D.

Jak vyrobit zlaté mléko

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek neslazeného mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 1 lžičku sušené kurkumy (nebo 2 lžíce čerstvé)
  • malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého)
  • 1/2 lžičky mleté skořice + trochu na závěrečné posypání
  • špetku mletého černého pepře
  • 1 lžíci medu nebo javorového sirupu (podle chuti)

Golden milk Golden milk • Autor: iStock

Postup:

1. Všechny ingredience kromě medu smíchejte v kastrůlku, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni asi pět minut, aby se všechno koření hezky spojilo. 

2. Horký nápoj přeceďte přes jemné sítko (není nutné), přimíchejte do něj med a posypte ho špetkou mleté skořice.

Užitečné tipy

  • Pro děti můžete zázvor nahradit špetkou pravé vanilky. Vy si nápoj můžete vylepšit mletým hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo kardamomem.
  • Do hotového nápoje můžete kromě medu přimíchat ještě lžičku ghí neboli přepuštěného másla, které pomůže, podobně jako med, zmírnit příznaky nachlazení – zklidní bolest v krku a zmírní přetrvávající kašel.
  • Při používání kurkumy (zejména té čerstvé) buďte opatrní, protože hodně barví. Dávejte si pozor, aby vám neobarvila oblečení, kuchyňskou linku něčím předem zakryjte a používejte nádobí, kterého vám nebude tak líto, když se obarví. 

Video se připravuje ...

Autor: AK